×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2006-09-15  

Utrikesminister Eliasson på Våghustorget.
© 2006 Johan Gullberg - Utrikesminister Jan Eliasson
Jan Eliasson inledde sitt tal med att säga att det är väldigt roligt att vara här denna fantastiska eftermiddag.
- Jag blev inspirerad på vägen hit egentligen skulle jag ha gått igenom ett antal promemoria men landskapet var så fascinerande att jag inte kunde ta ögonen ifrån landskapen vi passerade.

- Jag har tillbringat mycket tid i utlandet och har sett en stor del av krigets fasor, tänk att vi får leva i fred i ett samhälle som sätter solidaritet högt. Där alla människor har ett lika värde.
- Våra farföräldrar och föräldrar ska ha ett stort tack för det Sverige de har byggt upp.
- Jag matades med allas lika värde när jag växte upp, men vi är inte ensamma i världen och det behövs solidaritet även utanför Sveriges gränser. Jag tror att hjärtat slår hårdare i en solidarisk människa och vi här har solidariteten inbyggd i generna, men vi måste lära oss att översätta vår solidaritet till den internationella planen.

- Man behöver ha två saker med sig hemifrån, rötter och vingar.
Utan rötter blir man lealös och utan vingar så blir man idelös, jag lämnade mitt uppdrag i FN:s generalförsamling i måndags och kom hem till Sverige i tisdags så nu känner jag att mina rötter är på väg ner igen.

- När jag blev FN Ambassadör så frågade pappa om jag skulle bli sån där diplomat och när jag blev kabinettssekreterare så frågade mamma om jag skulle vara sekreterare hela mitt liv.
Pappa sa när jag blev utnämnd till FN Ambassadör att kom ihåg att det bara är lånta fjädrar du har så tro inte att du är något.
Jag är stolt över att vara här och snälla se till att jag inte blir arbetslös på måndag.

- Sedan Olof Palme blev mördad så får vi ofta att det är tyst från Sverige ute i världen.
Jag kände Olof Palme och det var fantastiskt att få jobba ihop med honom, han hade ett väldigt mustigt språk, som att han kallade Franco för satans mördare och Tjeckiska ledarna som kallade in ryska trupper till hjälp för satans kreatur. - Jag frågade Palme vart han fick just det uttrycket ifrån och han svarade med att han höll på och läsa Alexanders Dumas de tre musketörerna för sina söner och där var just det uttrycket med.

- Vi ska veta att nu för tiden har vi vår röst på ett annat plan.
Anna Lindh agerade för hela EU och förhindrade en första balkankris däremot så misslyckades vi med Irak men där var EU splittrat med Frankrike på ena sidan och England på andra. Så ett starkt Europa lyckades stoppade ett krig.
- Därför behöver vi vara enade när det gäller Mellanöstern och alla de konflikter som finns i det området. Där blev det en resolution att upprätthålla freden. Sverige anordnade en konferens för att hjälpa Libanon med uppbyggnaden.
Det kan aldrig bli fred i området om inte ett fritt Palestina och ett starkt Israel kan fungera sida vid sida.

- Om Europa talar med en röst så är vi starka om vi däremot börjar att se omvärlden som ett hot så kan det bli katastrof. Vi Svenskar ska stå för folkrätten men ändå inte glömma att vi är Europeer.

Efter talet blev det en allmän frågestund och Peter Dahlgren inledde med att fråga varför Jan Eliasson är socialdemokrat?
Fredrik Reinfeldt tycker ju att vi har varit för kritiska mot både Israel och USA och han vill förhandla om att vi ska sänka vårt bistånd.
Om vi sänker vårt bistånd så kommer ju att signalen ut i värden bli att vår solidaritet kommer att betvivlas. Sverige är den brygga ute i världen som vi vill vara. Jag skulle inte vilja vara den som får åka runt och förklara för behövande länder att vi har dragit ner på vårt bistånd och inte kan hjälpa dem med att förverkliga sina planer.

Varför ska inte vi gå med i NATO?
NATO har genomgått en positiv förändring senaste åren, de ledde fredsbevarande operationer i Bosnien och i Kosovo. Under 1994, 19995 så tjänstgjorde det även svenska soldater under NATO:s ledning, i nuläget kan vi diskutera om vi vill vara med i NATO:s övningar eller operationer.
Det är en stor skillnad om vi går in i ett regelrätt samarbete, då kan vi inte längre anses som neutrala.
Jag tycker inte att vi ska ta det steget att bli medlemmar i NATO

Du säger att EU:s styrka är enighet, varför ska vi i så fall inte vara med i EMU också?
- Jag var för EMU i ett politiskt perspektiv. Sverige har mycket att vinna på ett enat Europa.
Tanken bakom EU från början var att förhindra nya krig mellan speciellt Frankrike och Tyskland. Sedan EU bildades har baltländerna blivit självständiga och Estland är ju med i EU nu som fullvärdigt medlemsland.
Sverige har inte förlorat ekonomiskt på att stå utanför EMU.
Både EU och FN har blivit starkare i Mellanöstern, Det har inte nåtts några resultat på militär väg, Israel har inte förändrat sin ställning åt något håll genom att använda den militära vägen.
Det kan inte bli någon fred eller stabilitet i området innan Palestina och Israel kan fungera sida vid sida. Här måste FN ta sitt ansvar, speciellt säkerhetsrådet.

Hur ser du på utflyttningen av stora Svenska företag?
Det är en bra fråga. Med EU så ska det vara ett fritt flöde i Europa. Men just nu så etablerar sig fler företag i Sverige än vad det flyttar ut. Sverige har rykte om sig att vara ett stabilt och välorganiserat land vilket gör att företag söker sig hit.
Tyvärr växer inte efterfrågan på arbetskraft lika snabbt som ekonomin gör, men en tröst är att vi drar till oss företag men vi måste hitta vår nisch i Europa, just det som vi är bra på.
Vi är inne i en tid av förändringar.

Jag kommer från Iran och är orolig att USA ska invadera Iran på samma sätt som de gjorde med Irak?
- Jag håller med dig om att utvecklingen kan gå åt det hållet.
- Jag är den första att säga att det är bra att Saddam Hussein försvann, en enorm lättnad att vara av med honom, men USA förstod inte vilka krafter det är som inifrån och vilken utmaning det är att hålla fred mellan de olika folken i Irak, de kunde inte historien för landet.
Ska man få en hållbar struktur i en demokrati så måste kraften komma inifrån landet. Jag är även orolig för att Iran ska skaffa sig kärnvapen. Men där måste även FN:s säkerhetsråd agera och att lägga in ett veto i en sådan diskussion måste ses som ett förlorande.
- Det kan även vara lättare för Sverige att föra en dialog med Iran än vad det är för USA.
Jan Eliasson avslutade stunden på Våghustorget med att uppmana alla att gå och rösta och att komma ihåg att han fyller år just den 17.e september.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar