×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2010-09-04  

Jan Björklund talade på Våghustorget.

Lördagen den 4 september kom Folkpartiets ledare Jan Björklund till Örebro.

Under dagen var Jan Björklund på ett snabb besök här i Örebro, besöket innehöll både tal på Våghustorget och en stund vid valstugorna på Stortorget. Första stoppet för Björklund var på Våghustorget där Folkpartiet hade ordnat med scen och gratis ballonger till alla barn.
Efter ett inledningstal av Staffan Werme (FP), som talade om att Örebro är en bra stad att bo i och vi växer så det knakar just nu, var det Jan Björklunds tur att nå ut med sitt budskap till de församlade.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Under dagen var Jan Björklund på ett snabb besök här i Örebro, besöket innehöll både tal på Våghustorget och en stund vid valstugorna på Stortorget. Första stoppet för Björklund var på Våghustorget där Folkpartiet hade ordnat med scen och gratis ballonger till alla barn.
Efter ett inledningstal av Staffan Werme (FP), som talade om att Örebro är en bra stad att bo i och vi växer så det knakar just nu, var det Jan Björklunds tur att nå ut med sitt budskap till de församlade.

Staffan Werme valde att koncentrera sig på Örebro och Örebros utveckling under den sittande Koalitionen.
Örebro kommun fick en ny majoritet politiskt efter förra valet och de har gjort mer än att fixa till torgen i staden. 2010 kommer Örebro bli ungefär 2000 fler människor och, berättade Staffan Werme, är det en signal på att något händer i staden. En viktig faktor är vårt Universitet som lockar många studenter hit och när läkarutbildningen börjar i januari 2011 så kommer de att locka ännu fler att studera här.
- Jag är rätt stolt över att vara örebroare och att vara folkpartist i en stad som både klarar av att satsa på välfärd och se till att skattebetalarnas pengar används på rätt sätt.
Örebro har ju tidigare tyvärr haft ett rykte om sig att inte klara sin ekonomi, men de senaste åren har ekonomin varit i ordning.

Det är rätt kul att vara med i en valrörelse som får fler att intressera sig för politik och politikerna får möjlighet att prata med många fler örebroare.
Vardagen för en kommunalpolitiker är ofta rätt grå, det gäller att se till att pengarna räcker till skola och omsorg. Men ett valår blir det mycket mer politiska diskussioner eftersom Örebroarna blir mer nyfikna och politiken hamnar mer i centrum.

Staffan Werme talade också om att det i det här valet kan bli ett trendbrott i Svensk politik. För första gången har en borgerlig regering chans att sitta kvar vid makten efter valet. Det är ovanligt för Sverige och likaså i Örebro där det också är en koalition av partier som styr.

Jan Björklund kom upp på scenen tillsammans med Johan Pehrson och Anna Ågerfalk.
Johan Pehrson (FP), Riksdagsledamot för Folkpartiet i Örebro och Anna Ågerfalk (FP) Kommunfullmäktigeledamot som står överst på listan till landstinget i det här valet.
Anna Ågerfalk inledde genom att ställa en rad frågor till både Jan Björklund och Johan Pehrson.

Frågorna som Anna Ågerfalk startade med handlade inte helt oväntat om skolan.
Jan Björklund ställdes inför frågan "Varför är skolfrågorna så viktiga för dig?"
Svaret blev att om Sverige ska vara ett framgångsrikt land i fortsättningen så måste vi höja kvaliteten på skolan.

Jan Björklund ha in betyg tidigare under skolgången och likaså att nationella proven ska komma lite tidigare för att på så sätt kunna fånga upp de elever som har det svårt med vissa ämnen. jan Björklund sa också att han vill också ändra på lärarutbildningen.
- Det ska vara svårare att blir antagen till lärarutbildningen så att vi får bra lärare.
Jan Björklund sa att han inte är nöjd med resultatet i skolan än men det tar lång tid innan man ser resultat av förändringar inom skolan.
- Det är som att vända en oljetanker, man börjar vrida på ratten men det tar lång tid innan fartyget har bytt kurs.
Jan Björklund och Folkpartiet vill satsa på en kunskapsinriktad skola och man hjälper ingen elev med en kravlös skola. - Lärarna måste ha höga mål och möjlighet att få eleverna att lära sig, det betyder att de måste ha verktygen till att få arbetsro i klassrummen.

Jan Björklund vill att det ska bli högre status att bli lärare.
- I Finland har de tio sökande per utbildningsplats, här har vi en sökande per plats.
I Finland kan de välja och vraka bland sina elever (till lärarutbildningen) det kan inte vi och många av de som kommer in på lärarutbildningen har det som sista val om de inte kommer in på någon annan linje de sökt.
Det betyder att vi måste höja kraven för att komma in på lärarlinjen så att vi också får de bästa lärarna i skolan för att höja våra resultat.

Johan Pehrson som har engagerat sig mycket i trygghetsfrågor fick en fråga om just trygghet och vad som behöver göras inom det fältet i fortsättningen.
Johan Pehrson sa att han nu vill arbeta för att stärka elevhälsan, alla ungdomar ska få bättre chans att träffa skolsköterskan eller kurator och få hjälp och stöd tidigt.
Tillgängliga poliser är också viktiga.
Om poliserna är mer tillgängliga så kan ungdomar få en annan bild av vad polisen är, de kan prata med polisen och de är inte bara några som kommer när det har hänt något.

Johan Pehrson talade också om vikten av snabbhet när det gäller ungdomsbrottslingar, nu ska de inte behöva vänta mer än tre månader på att få sin dom.
- I en ung människas liv är tre månader en evighet även om vi tycker att det är snabbt.
En ung människa som gör något dumt måste få sitt straff snabbt och därför vill Folkpartiet ha ungdomsdomstolar för att snabba upp processen. Ungdomsdomstolen skulle också ha ett samarbete med socialtjänsten och kunna fortsätta stödja en ung människa så att den klarar av att hålla sig borta från brott i fortsättningen.

Jan Björklund vill se mer diskussioner om vad äldre behöver.
- Den gemensamma nämnaren i samhället idag är att det ska föryngras, det gäller i företag och politiska organisationer eller egentligen överallt.
- Ordet gammal på kinesiska kan man översätta det med vis och erfaren, i Sverige brukar ordet gammal vara synonym med något som är utslitet. Vi behöver tänka om och använda oss av äldres erfarenhet.
- Äldre människor är inte en belastning de är en tillgång.
Ingen av oss som arbetar politiskt har varit gammal därför är det svårare att sätta sig in i den situationen, de flesta kommer ihåg hur det var att vara ung så att sätta sig in i hur en tjugoåring har det är lättare, även om de som är tjugo kanske inte håller med.
Vi behöver lyfta äldrefrågorna också. Där vi har satsat verkar det vara bra, det är fina lokaler och allt sånt men när det gäller andra saker så är det sämre. Det är de mänskliga inslagen som får kritik, en gammal kvinna i Småland som är rullstolsbunden har kommunen bestämt att hon har rätt att komma ut en gång i veckan.
Är det värdigt att bara få komma ut en halvtimme i veckan?
En annan sak är maten, de gamla har kanske maten som ända glädjekällan och då serveras den i e plastlåda precis som att det bara är näring som ska intas. Där vill Jan Björklund att samhället ska tänka om och Folkpartiet vill att den som har hemtjänst eller bor på ett äldreboende ska ha rätt att komma ut minst en gång om dagen.
De äldre ska också ha rätt att välja mellan olika måltider, det får ju vi andra så varför ska inte de som bor på ett äldreboende eller har hemtjänst få ha det så.
Folkpartiet vill införa en parboendegaranti, kommuner ska inte kunna skilja gifta par åt för att båda inte är sjuka, det händer idag och det är inte värdigt.

Efter valmötet på Våghustorget så var Johan Pehrson vid Folkpartiets valstuga på Stortorget och då passade vi på att fråga hur polisen ska bli mer tillgänglig och svaret var att de ska ut och patrullera till fots mer.
Johan Pehrson sa att han vill se mer fotpatrullerande poliser i staden och inte bara när kungafamiljen är på besök.
De ska inte bara patrullera bara citykärnan utan även i de olika områdena och i ytterområdena.
Den diskussionen berättade Johan Pehrson att han ofta för med polisen i Örebro och de har blivit duktigare.
John Pehrson vill även stärka polisen i Örebro län med fler experter inom olika områden, det behövs bland annat socionomer och psykologer för att förstärka utrednings kapaciteten hos polisen i Örebro län.

Nu var det inte bara politik på gång under tiden vi var på Stortorget.
På Stortorget drog en svensexa förbi där Erik, som ska gifta sig den 25 september, fick gå runt och sälja kalsonger.
Miljöpartiet och Socialdemokraterna handlade och det var flera som passade på att fotografera när Erik och hans kompisar gick förbi och försäljningen verkade inte vara helt omöjlig.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar