×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-09-01  

Röstskola i Vivalla.

Röstskola i Vivalla.

Den 1 september höll Alla Idris (S) en röstskola för intresserade i Vivalla och för att locka lite extra deltagare avslutades föreläsningen med ett besök av Mona Sahlin, Socialdemokraternas partiledare.
Röstskolan hölls i kulturarenan som ligger inne i Vivallaskolan och från start var det inte direkt trångt inne på arenan men när det var dags för besöket av Mona Sahlin hade besöksantalet mer än fördubblats.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Alaa Idris talade om att varje röst är viktig.
- Allas röst är lika viktig som kungens, för alla har bara en röst att lägga det är ingen som kan rösta flera gånger.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Mona Sahlin hann lyssna på röstskolan en kort stund innan det var dags för hennes tal.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Det var svårt att missa vem som höll i röstskolan.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Mona Sahlin (S) - Det här valet är ett ödesval och hur vi väljer nu kommer verkligen att avgöra hur Sverige ser ut om fyra år.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Inne i Vivallacentrum var det många som försökte ta sig fram och hälsa på Mona Sahlin.
Dessvärre gjorde ett relativt stort medieuppbåd det omöjligt för många av Vivallaborna som fanns på plats.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Serdar Dzai var och lyssnade på Alaa Idris inne på kulturarenan och han sa att röstskolan var en bra idé.

Den 1 september höll Alla Idris (S) en röstskola för intresserade i Vivalla och för att locka lite extra deltagare avslutades föreläsningen med ett besök av Mona Sahlin, Socialdemokraternas partiledare.
Röstskolan hölls i kulturarenan som ligger inne i Vivallaskolan och från start var det inte direkt trångt inne på arenan men när det var dags för besöket av Mona Sahlin hade besöksantalet mer än fördubblats.

Röstskolan är ett initiativ från Socialdemokraterna i Örebro för att se om det kan öka röstdeltagandet i Vivalla.
Vid valet 2006 var röstdeltagandet lågt i Vivalla, bara 61 till 67 procent i de olika valkretsarna och det är alldeles för lite.

Något Alaa Idris ska ha ett stort erkännande för under röstskolan var att hon höll den partipolitiskt neutral, med undantag för när hon fick direkta frågor från publiken om socialdemokratisk politik.
Hon försökte däremot inte dölja att hon är Socialdemokrat och finns med på deras listor i valet.
Själva röstskolan var ren information om hur det går till när man röstar, Alaa gick igenom alla momenten på ett pedagogiskt sätt som gjorde att det inte blev tråkigt och de flesta kan säkert komma ihåg att det var lite pirrigt att gå till vallokalen första gången.
Första gången är alltid lite nervöst oavsett vad det gäller och att då få möjlighet att innan veta vad som väntar och hur man ska göra kan vara lite lugnande.

Alaa som är uppvuxen i Vivalla berättade hur det var när hon växte upp och gick på Vivallaskolan som fanns innan den nya skolan byggdes.
När Alaa gick i skolan så var det mycket klagomål på skolan, det var dålig luft inne och maten var dålig, men istället för att lärarna bara registrerade klagomålen uppmanade de eleverna att engagera sig i skolan. De flesta skolor har både elevråd och matråd där eleverna får vara med och lämna synpunkter.
Lärare och rektor på Vivallaskolan uppmuntrade Alaa till att engagera sig och inte vänta på att någon annan skulle fixa det åt henne.

Är Vivallaskolan byggdes om och rustades så fick eleverna lämna förslag på vad de ville ha, ett av förslagen som inte gick igenom var en swimmingpool på skolgården och det förstår de flesta varför den inte gick igenom men eleverna fick ändå känna att de var delaktiga i den nya skolan.
Det var där Alaas intresse för politik startade och att hon sedan träffade representanter från SSU på skolan som frågade om hon ville vara med och förändra samhället gjorde att hennes vägval blev Socialdemokrat.

Alaa Idris talade också om att varje röst är viktig, i Norges senaste val så var det endast 2000 rösters skillnad på de som vann och de som förlorade och det visar att varje röst är viktig i valet.
På valdagen så är allas röster lika viktiga Alaa tog som exempel att på valdagen är hennes röst lika viktig som kungens för alla har bara en röst att lägga det är ingen som kan rösta flera gånger.

Alaa gick också igenom vilka regler som gäller för att få rösta i Sverige och i Landstings och Kommunalval så måste du vara 18 år och ha bott i Sverige i 3 år, i Regeringsvalet så måste du vara 18 år och Svensk medborgare.
Alaa har träffat många som tror att de inte får rösta i Kommun och Landstingsvalet eftersom de inte är Svenska medborgare men det stämmer alltså inte, sån information är viktigt att den kommer fram. Likadant att det går att få ett nytt röstkort om man råkar kasta det eller att det försvinner på något sätt.

Efter röstskolan så var det dags för ett kort tal av Mona Sahlin som presenterade av Jonas Karlsson som står på Socialdemokraternas landstingslista och var inne och vinkade till åhörarna när Alaa Idris gick igenom skillnaderna på de tre olika listorna som finns i valet.

Mona Sahlin inledde sitt tal med att tacka för det varma välkomnandet och hon sa att hon har varit i Vivalla några gånger tidigare och att det känns som att komma hem till Vivalla när hon är på besök. Mona Sahlin sa att hon kommer komma tillbaka till Vivalla fler gånger men anledningen till att hon var där idag var att det var första dagen som man får gå och förtidsrösta.
- Valet är 19 september, det är ett väldigt viktigt val, men det är också viktigt att säga att det viktigaste av allt det är att använda rätten att rösta.

Mona Sahlin talade om vikten av att rösta och att det i många andra läder inte har den rätten, den här sista veckorna som är kvar är ju den allra finaste uttrycket för vad demokrati verkligen är. Hon fortsatte med att säga att var fjärde år så är allas röst lika viktiga i landet.
- Det är en rättighet att rösta, men det är också lite av en skyldighet tycker jag.br> Mona Sahlin talade om att nu när vi har tagit oss rätten att rösta så är det en skyldighet vi har till demokratin att använda vår rösträtt.

Mona Sahlin fortsatte sitt tal med att säga att Sverige är det enda landet i Europa som hittills inte har ett främlingsfientligt parti i sitt parlament och om hon blir Statsminister kommer hon aldrig att medverka till att Sverige demokraterna får inflytande över svensk politik. Därför är det också viktigt att rösta så att Sverige får fortsätta vara ett land utan ett främlingsfientligt parti i sitt parlament.

Mona Sahlin avslutade sitt tal med att hoppas att de som var inne på kulturarenan skulle rösta på Socialdemokraterna.
- Det här valet är ett ödesval och hur vi väljer nu kommer verkligen att avgöra hur Sverige ser ut om fyra år. Hur bygger vi Sverige starkare, är det genom skattesänkningar till de som redan har.
Mona Sahlin tog sig själv som exempel och frågade hur Sverige har blivit bättre genom att hon fått sänkt skatt, det som egentligen har hänt är att klyftorna i samhället har ökat. Det är större skillnad på de som har och de som inte har nu än vad det var för fyra år sedan.

Mona Sahlin sa att hon själv behöver inte fler skattesänkningar, men barnen i skolan behöver fler lärare och därför kommer inte hon om hon blir statsminister fortsätta sänka skatten för löntagare. Mona Sahlin och de rödgröna vill använda skattemedlen till att ordna till så att det finns en ordentlig sjukförsäkring som hjälper människor tillbaka efter att de har haft det tufft. Hon vill också minska barngrupperna på dagis och anställa fler inom vården.
Mona Sahlin vill också se att pengar används till att rusta upp de förortsområden som Vivalla. De rödgröna har förslag på hur samhället ska stötta upprustning av områden och skolor i förortsområden. Så att det blir ett annat innehåll i uppväxten hos de barn som bor i förortsområden som idag är slitna.
- Vill ni rösta på en regering som vill fortsätta att sänka skatterna för dom som redan har, rösta inte på mig. Vill ni se en regering som säger, nu är det tid för välfärden, nu är det tid för reformer, nu är det tid att se till att lärarna blir fler, att förskollärarna och barnskötarna blir fler och att det finns anständiga villkor om man blir sjuk eller arbetslös. Då hoppas jag att ni röstar på Socialdemokraterna.

Röstskolan som avslutades med talet från Mona Sahlin flyttade sedan över till Vivalla centrum där Socialdemokraterna hade ett tält där de bjöd på kaffe och de som ville kunde prata med Mona Sahlin eller gå in och förtidsrösta inne på biblioteket i Vivalla centrum.
Det var trångt runt Mona Sahlin och att media lade beslag på en stor del av hennes tid i Vivalla centrum var inte så bra när hon var där för att träffa vanliga människor, lite synd att ingen tänkt på att få till en mediefri stund, vi träffade på flera vivallabor som försökte men misslyckades med att komma fram genom medieuppbådet och hälsa.

Utanför biblioteket i Vivalla fanns flera av riksdagspartierna representerade.
Lars-Axel Nordell riksdagsman för Kristdemokraterna i Örebro län var en av dem. Han sa att Alaa Idris hade gjort ett bra jobb med informationen, hon var saklig och väldigt pedagogisk i sitt framförande av informationen.
Lars-Axel Nordell tycker att det är viktigt att man inte suddar ut gränserna mellan att vara politiker och kommunal tjänsteman och att det är viktigt att tänka på detaljer som att inte slicka igen kuverten med valsedlarna som skickades runt för att alla skulle få se hur det ser ut. Lars-Axel Nordell sa också att det var ett bra initiativ och det är alla partiers uppgift att sprida informationen. Det som var mest negativt för Lars-Axel var att Socialdemokraterna hade valpropaganda i tältet där de bjöd på kaffe i Vivalla centrum, eftersom det var utanför biblioteket så är det inte bra eftersom det finns en överenskommelse om att inte ha politisk propaganda utanför vallokalen.

En av de som försökte komma fram till Mona Sahlin inne i Vivalla centrum var Serdar Dzai från SIOS Mälardalen (Samarbetsorgan för etniska organisationer i Sverige). Serdar Dzai var och lyssnade på Alaa Idris inne på kulturarenan och han sa att röstskolan var en bra idé.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar