×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-08-18  

Lars Ohly kom till Örebro för att tala om Världens bästa välfärd - Utan vinstintresse.

Lars Ohly kom till Örebro för att tala om Världens bästa välfärd - Utan vinstintresse.

Lars Ohly (V) hade en heldag i Örebro under dagen och han startade med en pressträff i Vänsterpartiets lokaler i centrala Örebro.
Ämnet för dagen var "Världens bästa välfärd - utan privata vinster". Det är det som är Vänsterpartiet tema under den här valkampanjen. Dagen avslutades med ett tal på Våghustorget i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Lars Ohly (V) - Vi ska skapa världens bästa välfärd utan privata vinster. Pengar ska inte gå till aktieägare dom ska gå till fler lärare i skolan och undersköterskor och till fler förskollärare.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Malin Tinjan (V) - Det är viktigt att det finns ett jämställdhetsperspektiv när det gäller samhällsplanering.

Eftermiddag på Våghustorget.

Under eftermiddagen höll Lars Ohly tal på Våghustorget i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Lars Ohly (V) hade en heldag i Örebro under dagen och han startade med en pressträff i Vänsterpartiets lokaler i centrala Örebro.
Ämnet för dagen var "Världens bästa välfärd - utan privata vinster". Det är det som är Vänsterpartiet tema under den här valkampanjen. Dagen avslutades med ett tal på Våghustorget i Örebro.

Under pressträffen talade Lars Ohly om välfärdsfrågorna som är så mycket mer än vård skola och omsorg, han talade även om den privatisering som vi har sett av sjukvård och skola bland annat.
- Vi ser nu privatiseringarna som kommer att leda till att man börjar ställa dom icke relevanta frågorna, i stället för att fråga sig vilka behov finns det och hur ska vi fylla de behoven, så finns risken att man frågar sig, är det lönsamt att bota den här patienten?

Tanken med välfärden är väldigt enkel och det är att välfärden ska finnas där om vi behöver. Samhället kan inte byggas för de som är friska utan det ska byggas för alla och med ett vinst intresse som styr så är det inte längre självklart att behovet blir det som är viktigast.

Välfärden är även trygghet, det är viktigt att se det bredare perspektivet på saker.
- Här i Örebro finns det också en välfärdsfråga som är aktuell med tanke på de våldtäkter och överfall som har skett i stan.

Lars Ohly poängterade att det är viktigt att samhället gör vad det kan för att förhindra den här typen av brott, att förebygga genom att titta på belysning eller växtligheten på de olika stråken i staden.
Mäns våld mot kvinnor är också det ett välfärdsproblem. Vänsterpartiet i Örebro driver frågan om att ge kvinnocentrum mer resurser så att de kan vara öppna dygnet runt för kvinnor som behöver någonstans att vända sig.

Vänsterpartiet vill inte se några skattesänkningar utan de vill investera istället, satsa på förnyelsebar energi som i slutänden kommer att producera nya arbetstillfällen.
De skattesänkningar som sittande regering har genomfört har gynnat de redan rika och det är fel enligt Lars Ohly. Om de som har dålig ekonomi istället får mer pengar i plånboken så går de pengarna ut i samhället på olika sätt eftersom de då har möjlighet att konsumera mer.

Med på pressträffen var också Malin Tinjan som är pressekreterare för Vänsterpartiet i Örebro.
Malin Tinjan berättade lite mer om vad Vänsterpartiet i Örebro vill göra för att öka tryggheten i staden.
- Det är viktigt att det finns ett jämställdhetsperspektiv när det gäller samhällsplanering, att det genomförs stadsvandringar för att veta vad som behöver åtgärdas i staden och det är viktigt att det är riktiga människor som är med på vandringarna.

- Det finns redan ett kvinnocentrum i Örebro och det har precis öppnat ett barnens hus och nu vill Vänsterpartiet att det ska öppnas ett manscentrum också där män kan få hjälp.

Vi frågade Lars Ohly om tre anledningar till varför väljarna ska rösta på Vänsterpartiet.

  1. Vi ska skapa världens bästa välfärd utan privata vinster. Pengar ska inte gå till aktieägare dom ska gå till fler lärare i skolan och undersköterskor och till fler förskollärare.
  2. Vi ska bekämpa arbetslösheten genom investeringar i järnväg, energi, bostäder, välfärd och utbildning. Där kan vi få ner arbetslösheten rejält menar jag.
  3. Vi ska ha en feministisk politik som utjämnar skillnaderna mellan kvinnor och män, kvinnors löner inom både offentlig och privatsektor måste öka, nu har vi skattesänkningar som har missgynnat kvinnor framför män, män har fått 60 procents skattesänkningar medan kvinnor har fått 40 procent.
    Det här måste vi ändra tillbaka därför att kvinnor hade redan från början sämre ekonomi än män generellt sett. Till de feministiska frågorna hör naturligtvis också rätten till trygghet att bekämpa mäns våld mot kvinnor.

Valtal på Våghustorget.

Lars Ohlys tal på Våghustorget var ett riktigt valtal där han talade om vad Vänsterpartiet vill göra om de får majoritet i riksdagen.

Lars Ohly inledde sitt tal med att slå fast att välfärden är Vänsterpartiets viktigaste fråga.
- För oss är det viktigt i Vänsterpartiet att skapa världens bästa välfärd utan privata vinster. Det är vår viktigaste valfråga och ni har all anledning att fråga, vad menar Vänsterpartiet med det. sa Lars Ohly.

Vänsterpartiet vill skapa en välfärd som alla kan använda när de behöver den, men de som inte är med och behöver den är ändå med och betalar för den. Lars Ohly talade om att alla kommer behöva välfärden någon gång fast kanske på olika sätt, det kan gälla sjukvård eller barnomsorg eller något annat som ryms inom välfärden och alla ska ha samma möjligheter att ta del av välfärden. Även om det finns de som inte kommer att behöva använda välfärden så mycket ska vara med att betala för de som behöver mer hjälp av något slag.
- Välfärden ska finnas där och ge vård efter behov och betalas efter förmåga. Det är vänsterpolitik. Välfärden ska vara tillgänglig för alla.

Lars Ohly var negativ till uttrycket välfärdens kärna som ofta används av politiker, välfärden är mer än enbart vård, skola och omsorg. Välfärden är också att det finns en bra försäkring om man blir sjuk eller arbetslös. Vänsterpartiet vill återupprätta den sjukförsäkring som ger människor möjlighet att bli friska utan att behöva fundera över ekonomi eller hur lång tid det tar innan de är friska igen.

Vänsterpartiet vill också se över pensionssystemet, det system som finns nu behöver en översyn det är inte rätt att pensionerna minskas om konjunkturen är på väg upp och det är så det nuvarande systemet fungerar.
- Vi ska ha ett pensionssystem som är hållbart.

Vänsterpartiet vill även se en stor satsning på kulturen och Kulturskolorna i landet ser väldigt olika ut och det skiljer mycket i vilka avgifter de tar ut, det är något som Vänsterpartiet vill ändra på, barn över hela landet ska ha samma möjligheter att gå i musikskola eller liknande därför måste avgifterna justeras så att alla har möjlighet att delta.
Ett vallöfte som Lars Ohly gav var att blir det en röd majoritet i riksdagen efter valet så kommer de återigen att ta bort besöksavgiften på statliga museer.

Vänsterpartiet vill även stärka lagen om anställningsskydd så att företag inte kan avskeda all fast personal för att sedan återanställa samma personal till sämre villkor genom ett bemanningsföretag. Vänsterpartiet vill satsa på infrastruktur och de vill att det ska byggas fler hyreslägenheter som vanligt folk har möjlighet att bo i, om du har pengar så är det inga problem med att hitta bostad men det behövs också lägenheter för de som inte har mycket pengar på banken. De vill också satsa på förnyelsebar energi av olika slag eftersom det även kommer att hjälpa till att få ner arbetslösheten i landet.
Lars Ohly var ovanligt rak och sa att allt det som Vänsterpartiet vill genomföra kommer de inte att kunna genomföra på en gång och en del av sakerna kanske inte ens under nästa mandatperiod, men det är ändå de saker som Vänsterpartiet står för och vill förändra.

Lars Ohly avslutade sitt tal på Våghustorget med att säga att han verkligen gillar sitt jobb men att det händer någon enstaka gång när väckarklockan ringer att han bara vill dra täcket över sig och somna om eller ta sig tid med en lyx frukost, men när det händer tänker han fyra år till med Fredrik Reinfeldt och då får han fart och ork att klara alla möten och liknande som ingår i hans arbete som partiledare. Lars Ohly var också tydlig med att varken han eller Mona Sahlin kan klara av att vinna valet ensamma, det hänger mycket på hur valarbetarna arbetar ute i landet och att alla måste hjälpas åt.
- Nu måste vi se till att få en rödgrön regering med Sveriges första kvinnliga statsminister.

Lars Ohlys tal visade tydligt vad Vänsterpartiet vill om de kommer till makten och talet ägnades till största delen åt den egna politiken, det var inte så många som samlats på Våghustorget för att lyssna till Lars Ohly men en hel del av de som var på torget kom fram till Lars efter talet för att få möjlighet att prata direkt med honom.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar