×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2006-09-14  

Ulla Hoffman (V) besöker Stortorget.
© 2006 Johan Gullberg - Ulla Hoffman (V) håller tal På onsdagen var Ulla Hoffman på besök vid Vänsterpartiets valstuga på stortorget i Örebro. Marie Wirde började med att säga att Vänsterpartiet är ett feministiskt parti och gärna skulle se fler debatter om kvinnofrågor i denna valrörelse.

Ulla Hoffman började sitt tal med att det är intressant att vara i Örebro.
Ulla Hoffman fortsatte sedan sitt tal med att säga att pensionsfrågorna tigs ihjäl vid det här valet
- I framtiden kommer våra fattigpensionärer att öka i antal och konsekvensen som vi ser är att alla behöver arbeta längre än till 65 år för att få en pension som går att leva på. Bland annat så var Kristdemokrater, Moderater och Socialdemokrater med och tog fram den nya pensionen, vilket gör att de inte vill att den frågan ska komma upp i valtalen.

- När Göran Persson var på besök i Australien så var det en reporter från jag tror att det var TT där och frågade just om det nya pensionssystemet och Göran Perssons svar var att Folk kommer inte att bli glada när de fattar vad vi har gjort.
- Sanningen är att de som förlorar mest är LO arbetare som i nuläget oftast är så utslitna i kropparna att de får förtidspension vid 58 år.
- Borgarna vill sänka ribban ytterligare vilket skulle innebära att de allra flesta skulle behöva jobba flera år längre än till 65 vilket är orealistiskt.

Människor måste börja tänka på pensionärstiden mycket tidigt, helst ska man börja tänka på det direkt man föds, men då får man hoppas att man har föräldrar som tänker åt en.
En annan stor nackdel är att i dagsläget kan man spekulera bort en väldigt stor del av sina pensionspengar på börsen, där finns det inget bromssystem. Jag tror att vi oftast har annat för oss än att titta hur våra pensionsbesparingar sköts, nu skulle alla helst behöva titta till dom varje dag. När det här systemet gick igenom så sa man att alla även i fortsättningen skulle få ut 65 % av sin lön, nu när vi vet att det oftast hamnar på 54% som man får ut, om man inte har lyckats jobba i 40 år utan avbrott, vilket är väldigt ovanligt. Jag har bara träffat på en person som hade lyckats med det.

I början på 1990-talet så var Sveriges ekonomi dålig och alla behövde hjälpas åt att få igång ekonomin igen, vi tycker att nu när ekonomin är på väg upp igen så är det dags att återställa pensionerna vilket utlovades på -90 talet.
Med dagens system så drabbas även pensionärerna om bromsen skulle gå i i systemet, vi vill ha högre avgifter för att kunna täcka upp de utgifter som finns, så att pensionärerna inte ska drabbas om det går mindre bra för landet.

Efter Ulla Hoffmans tal var det en liten frågestund.
Stämmer det att invandrare som får pension får högre ersättning än Svenskar, det går Sverigedemokraterna ut med?
Nej det stämmer inte, de invandrare som kommer hit i hög ålder kan få ett äldreförsörjningsstöd men det kan aldrig bli högre än vad en ålderspension skulle vara, så det där är bara propaganda och stämmer inte alls.

En annan fråga var om änkepensioner.
Änkepensionen är egentligen avskaffad i dagsläget, eftersom båda ofta arbetar och kan försörja sig själva. Man kan få en omställnings pension i ett år för att hinna reda ut sin ekonomi när man blir ensam, men en ren änkepension finns inte kvar.

Efter frågestunden tackade Marie Wirde Ulla Hoffman för att hon kom till Örebro.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar