×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-06-25  

Midsommarfirande i Wadköping.

Midsommarfirande i Wadköping.

Ett ovanligt tomt Örebro var det första vi la märke till när vi tog oss upp till det traditionella midsommarfirandet i Wadköping.
Väl på plats så det ganska tomt ut till en början, men några få minuter innan firandet startade började folk strömma till och när det väl var dags för Örebro folkdansgille var publiken lika stor som vanligt och stämningen glatt uppsluppen så som den brukar vara.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Örebro folkdansgille bjöd som brukligt och traditionsenligt på flera olika folkdanser.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Axema och Maja fick spela många olika låtar.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Små grodorna små grodorna, tre ringar fick bildas för att ge alla chansen till dansen.

Ett ovanligt tomt Örebro var det första vi la märke till när vi tog oss upp till det traditionella midsommarfirandet i Wadköping.
Väl på plats så det ganska tomt ut till en början, men några få minuter innan firandet startade började folk strömma till och när det väl var dags för Örebro folkdansgille var publiken lika stor som vanligt och stämningen glatt uppsluppen så som den brukar vara.

Midsommarfirandet i Wadköping är en tradition för många örebroare och det bjuds på saft och bulle till alla barn och dansuppvisning av Örebro folkdansgille.

Wadköping håller sitt midsommarfirande på torget och det var många som passade på att sitta och fika i väntan på att firandet skulle börja, när Örebro folkdansgille kom gående ledda av en violinist och en kontrabasist så var det svårt för dansarna att ta sig fram till midsommarstången som stod mitt på gräsmattan inne på Wadköpings torg.

Örebro folkdansgille bjöd som brukligt och traditionsenligt på flera olika folkdanser, det var den traditionella där de dansar parvis men även sångdans, långdans och naturligtvis var hambon med.
Örebro folkdansgille är ute och reser ibland eller så träffar de på andra dansare i Sverige och den vanligaste frågan de får är om de kan lära ut hambo eftersom den enbart dansas i Sverige.

De olika deltagarna i folkdansgillet visade upp sina olika folkdräkter och den enda folkdräkten som finns bevarad från Örebro området är den från Stora Mellösa, att det inte finns folkdräkter från fler ställen i Örebro är att Örebro jämt har varit ett genomfartssamhälle och i de städerna försvann folkdräkterna tidigare än vad de gjorde ute på landet.

Det var folkdräkter från dalarna ner till Skåne representerade i Wadköping det finns en hel del som skiljer de olika dräkterna åt. Bland damerna är det långa kjolar och ett liv. Det är mycket randiga tyger i kjolarna och klänningsliv. Herrarna har kortbyxor av renskinn.
Den dräkt som kom från dalarna gick västen i rött och hade tofsar vid knäna, det är dom som har gett namnet knätofsar vilket säkert många tänker på när de tänker på folkdräkter han hade också en vit lin skjorta och blå byxor. De lite äldre dräkterna har uppstående krage på skjortorna. Den kvinnliga dräkten från dalarna visade att dräkterna levde kvar länge i dalarna eftersom de har kortare kjolar och det har med modet att göra.
Folkdräkterna följde modet så gott de kunde, men eftersom de även visade på vart ifrån man kom så var det oftast detaljer som ändrades och det var inte så mycket som ändrades varje gång.

Folkdräkten var finkläder förr i tiden och ett sätt att visa på att man var välbeställd var för kvinnorna att ha mycket tyg i kjolen, helst skulle man se ut som en ladugårdsdörr bakifrån, då visade det att man hade gott om pengar och råd med mycket tyg.

De två musikerna hade inte folkdräkt på sig utan fick representera 2010, Axema och Maja fick spela många olika låtar eftersom de spelade både under uppvisningen och senare när det var dags för barnen att få dansa runt stången.
När det är dags att dansa runt stången så är Örebro folkdansgille med och leder dansen och i år fick de under en period när många ville vara med skapa hela tre ringar för att alla skulle få chansen till dansen. Det är bra att ha några som kan alla rörelser och vet hur danserna går till. Även om lera av de vuxna som är med och dansar kan danserna så underlättar det att ha flera stycken som är säkra i hur det ska vara, speciellt när det är så många små med och dansar.

Dansen runt stången innehöll alla de gamla låtarna som Små Grodorna och Prästens Lilla Kråka.
Firandet avslutades med att alla som var med och dansade gjorde vad som nästan kan kallas barnens favorit, raketen.

Midsommar i Wadköping är en trevlig familjetillställning, även om det är mest lite mindre barn så är det ändå ett av de få tillfällen nu för tiden när det är många olika generationer av människor samlade på en plats.
Örebro folkdansgille som har många olika ställen att dansa på under midsommarafton gör ett bra jobb både med uppvisningen och sedan speciellt under ringdansen som avslutar firandet. Det märks att de har varit med tidigare och att de vet vad som behövs när det är många som vill vara med och dansa. De är duktiga på att organisera ringarna så att det fungerar på ett bra sätt, det märktes speciellt under Prästens Lilla Kråka när det inte blev något kaos i ringarna under slutet.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar