×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-06-01  

Manifestation mot Israels piratdåd i Medelhavet.

Manifestation mot Israels piratdåd i Medelhavet.

I torsdags var vi med när Ship to Gaza sjösatte sina småbåtar i Svartån och stämningen då präglades av optimism att allt skulle gå fredligt till när konvojen kom fram till Gaza och att Israel skulle låta både lasten av olika hjälpmedel samt passagerarna gå i land i Gaza.
Under måndagsmorgonen byttes optimismen mot bestörtning när det blev känt att alla sex båtar i konvojen bordats av Israel medan de var på internationellt vatten. Passagerare blev dödade och flera skadades också under tumulten som uppstod under bordningen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Offren för den Israeliska attacken hedrades med tända ljus och en tyst minut.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Många valde att sluta upp till den hastigt arrangerade manifestationen på Våghustorget.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Raed Shaqdih var den som talade först och han poängterade att fartygen var på internationellt vatten när Israel bordade skeppen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Alaa Idris (S) inledde sitt tal med att läsa en dikt av Ingrid Sjöström.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Ett tänt ljus för offren.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Bitte Alling-Ode, - Vi byggde ett litet skepp symboliskt, som låg på Svartån och svajade fram och tillbaks och alla som var med satte ditt ett litet brev eller ett annat litet skepp som var förbundet, det var en hoppfull handling.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Maja Gullberg (SSU), Än en gång har Israel visat sig vara inhumant och brutit mot internationella regler.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Murad Artin (V) - Israels regering skriver med blod in sig i historieböckerna.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Jonas Eriksson (MP) sa att Gazas befolkning har rätt till frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Sist vi såg den här båten var under torsdagens sjösättning vid Storbron.
Då symboliserade den hoppet om att hjälpsändningarna skulle nå fram.

På måndagskvällen, med facit i handen blev budskapet betydligt mörkare.

I torsdags var vi med när Ship to Gaza sjösatte sina småbåtar i Svartån och stämningen då präglades av optimism att allt skulle gå fredligt till när konvojen kom fram till Gaza och att Israel skulle låta både lasten av olika hjälpmedel samt passagerarna gå i land i Gaza
Under måndagsmorgonen byttes optimismen mot bestörtning när det blev känt att alla sex båtar i konvojen bordats av Israel medan de var på internationellt vatten. Passagerare blev dödade och flera skadades också under tumulten som uppstod under bordningen.

Under dagen blev det bestämt att ha en manifestation på Våghustorget i Örebro för att hedra de som avlidit under morgontimmarna. Initiativtagare och även konferencier under kvällen var Raed Shaqdih som är en av kontaktpersonerna i Ship to Gazas Örebrogrupp.

Manifestationen inleddes med en tyst minut för att hedra de nio som avlidit under de tidiga morgon timmarna, och det var en högtidlig stämning bland alla som samlats på torget under kvällen.

Raed Shaqdih var den som talade först och han poängterade att fartygen var på internationellt vatten när Israel bordade skeppen och att flera människor ombord på skeppen förlorade sina liv.
- Det här är en unik händelse att en humanitär hjälpsändning bemöts med militär makt, nationer politiker och medborgare över hela världen måste protestera och uppmana Israel att inte ta till militärvåld mot en fredlig flotta.

Raed Shaqdih talade också om att det här borde vara den sista droppen som får omvärlden att gå från ord till handling. Den här gången räcker det inte med att fördöma handlingen. Raed uppmanar EU att upphäva sitt associationsavtal med Israel.
Ship to Gaza har varit verksamma i hela Sverige och även här i Örebro under de senaste sex månaderna, under tiden så har de samlat in pengar för att kunna köpa byggmaterial och delar till vattenreningsutrustning, de har även sålt sjömil för att kunna frakta allt material till Gaza. Israels svar kom med vapenmakt, deras agerande måste fördömas.
Det var en märkbart rörd Raed Shaqdih som läste upp namnen på de Svenskar som var med på fartygen till Gaza och som när manifestationen hölls ingen visste hur eller var de befann sig, nu vet vi att nio lever och befinner sig i Israel men två personer saknas fortfarande.

Alaa Idris (S) inledde sitt tal med att läsa en dikt av Ingrid Sjöström. Dikten handlade om att hålla eld under sin vrede och det var precis så som Alaa Idris kände när hon hörde om bordningen.
- Idag har världen talat tydligt, världen har talat med en enad röst fördömandena mot Israels dödsskjutningar och brott mot folkrätten var tydliga.

Alaa Idris vill att Sverige och världen måste också agera, bara ord räcker inte längre. Alaa Idris kräver att Israels ockupation av Gaza upphävs och hon ville skicka en hälsning till alla människor i Gaza att de inte står ensamma. Kampen för ett fritt Palestina fortsätter och vi ger aldrig upp avslutade Alaa sitt tal.

Mustafa Issa från Sveriges unga muslimer höll även han ett tal om att det räcker nu, Israels förakt för internationella lagar och regler måste få ett slut. Angreppen bryter mot internationell lag och att Israel tänker fortsätta med sin apartheidpolitik och sin illegala isolering av Gazaremsan till varje pris.
- Israels ständiga ignorering av internationell lag och grundläggande mänskliga rättigheter måste få ett omedelbart stopp.

Jonas Eriksson från Miljöpartiet i Örebro höll också han ett kort tal under kvällen.
- Gazas befolkning har rätt till frihet, demokrati och mänskliga rättigheter. Israels blockad har gjort Gaza till ett gigantiskt utomhusfängelse där befolkningen lider. Med vilken rätt?
Den frågan ställde sig säkert många under dagen, med vilken rätt kan Israel bete sig på ett sådant sätt, Jonas Eriksson var den enda av talarna som satte ord på det många tänkte och även om hans tal var kort så var det innehållsrikt.

Den övervägande känslan på Våghustorget var att nu räcker det, vi har sett Israel klara sig undan från överträdelser tidigare, men den här gången var den så grov att den inte kan få passera, att attackera en fredlig konvoj Många krävde att det ska bli sanktioner mot Israel och att vår militärattaché ska kallas hem.

Mussie Ephrem (V) var en av alla de politiker som var med på Våghustorget utan att hålla tal men han har förhoppning om att USA ska uttala kritik mot Israel. När Washington talar lyssnar Tel Aviv och det enda landet som kan påverka Israel i någon större utsträckning är USA. Mussie Ephrem skulle själv ha varit med på en av båtarna men fick förhinder och nu var han orolig för sin partikamrat som åkte i hans ställe.

Raed Shaqdih avslutade talarlistan med att uppmana människor att fortsätta protestera fredligt och att Israel nu väntar på att protestanter ska bränna deras flagga så att de kan försvara sig mot opinionen. Efter talen var det många som stannade kvar på torget och stod och pratade. Det var flera politiker och andra organisationer representerade på Våghustorget och manifestationen genomfördes med värdighet precis som Raed Shaqdih ville.
Under manifestationen gick Ship to Gaza runt med en insamlingsbössa och givmildheten var stor, de var tvungna att tömma bössan för att kunna ta emot bidrag från alla de som ville bidra ekonomiskt till Ship to Gaza. Pengarna som samlades in kommer oavkortat gå till nästa omgång av material till Gaza. Ship to Gaza ger inte upp sina försök att skeppa förnödenheter till Gaza utan de planerar en sändning till i höst.

Jonas Karlsson distriktsordförande för Socialdemokraterna i Örebro var på plats på Våghustorget men tillhörde inte talarna. Han säger i ett pressmeddelande att
- Nu är det dags att övriga partier i Örebro län visar var de står.
Vi måste gemensamt fördöma detta uppenbara brott mot folkrätten och ta avstånd från Israels aggression mot folket i Gaza.
Distriktsstyrelsen för socialdemokraterna i Örebro län fördömer Israels attack och de uppmanar övriga partier i Örebro att göra det de också. Det är endast ett kraftfullt avståndstagande från världsopinionen som kan få slut på Israels aggressioner mot befolkningen i Gaza och bygga en framtid för befolkningen i Gaza som vilar på demokratisk grund med respekt för mänskliga rättigheter.
avslutas pressmeddelandet.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar