×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2006-09-14  

Debatt mellan Åsa Torstensson (C) och Lennart Axelsson (S).

© 2006 Johan Gullberg - Debatt mellan Åsa Torstenson (C) och Lennart Axelsson (S)
Johan Holgersson ställer frågorna.

© 2006 Johan Gullberg - Debatt mellan Åsa Torstenson (C) och Lennart Axelsson (S)
Lennart Axelsson - Riksdagsledamot.

© 2006 Johan Gullberg - Debatt mellan Åsa Torstenson (C) och Lennart Axelsson (S)
Åsa Torstensson - Riksdagsledamot.

Johan Pettersson presenterade de två debattörerna, Åsa Torstensson Näringslivsutskottet och Lennart Axelsson Skatteutskottet, debattledare var Johan Holgersson från Företagarna.

Debatten började med att de två debattörerna fick tre minuter var att inleda när det gäller arbete.
Lennart Axelsson fick inleda eftersom han vann när de singlade slant om vem som skulle börja tala.

Jobbfrågan har jämt och kommer jämt att vara Socialdemokratins viktigaste fråga. Det går bra för Sverige just nu vilket är ett bevis på att politiken som har bedrivits har varit rätt.
- Vi har varit tvungna att dra ner på flera olika områden, men nu när vi har ett överskott i kassan kan vi satsa inom vården och andra områden.
- Vi vill till exempel bygga fler äldreboenden vilket även kommer att innebära fler arbeten inom byggsektorn.
- Vi väljer att använda resurserna istället för att sänka skatterna. Vi vill inte ge oss på de arbetslösa och vi tycker att utbildning är bättre än låga löner. Sverige måste konkurrera med kunskap.

Åsa Torstensson inledde med att säga att Stortorget är trevligt med alla valstugor.
Valets viktigaste fråga är jobben. Det behövs bättre företagsvilkor. Alla som är i ett utanförskap ska vara i åtanke i skapandet av nya jobb. Vi har en åldrande befolkning som kommer att ställa höga krav på olika sorters service.
- Hittills har Sverige begått ett dubbelfel eftersom vi har förlorat ungefär 10 % av företagen det behövs en grundläggande attitydförändring. - Hur kan det komma sig att vi applåderar någon som vinner en miljon på Bingolotto men inte en företagare som har tjänat ihop sina pengar själv. Det måste bli enklare att utveckla nya företag och branscher.

Efter den inledningen från båda debattörerna var det dags för frågestunden.
Uppskattas de som driver företag?
Lennart Axelsson: - Ja men det kan bli bättre.
Åsa Torstensson: - Det behövs fördelaktiga regler och ett bättre kommunikation mellan företag och kommuner.

Varför förändra A-Kassan?
Lennart Axelsson: - A-Kassan är en av de viktigaste försäkringar som finns för arbetstagaren. Vad vinner vi på att människor måste flytta från sina hus bara för att de förlorar jobbet, trygghet är viktigt i samhället.
Åsa Torstensson: - Anställningsvillkoren behöver förändras för att göra det enklare för till exempel unga att ta sig in på arbetsmarknaden.
- Vi måste skaffa bättre villkor för arbetsgivarna som att ta bort medfinansieringen till sjukskrivningar som är längre än 14 dagar, det gynnar endast de anställda och det stänger ute människor eftersom företagen inte vågar anställa. Folk kommer inte i arbete utan fastar i ett bidragsberoende.
- Vi vill förenkla reglerna för de små och medelstora företagarna, som det är nu så är reglerna anpassade till storföretagen. Likaså med hushållsnära tjänster, där kan vi se en stor marknad. I Finland som redan har genomfört den satsningen gav det 10 000 nya jobb och många kvinnor skaffade egna företag.
- Vi behöver släppa loss kreativiteten. Många hantverksyrken är på väg att försvinna, vi vill införa en treårig lärlingsutbildning för att råda bot på det problemet.

Debatten avslutades med att båda debattörerna fick säga några avslutande ord.

Lennart Axelsson fick även nu inleda.
- Vi har hört från Åsa att Alliansens lösningar är skatter och hushållsnära tjänster.
Jag har varit i Finland och just tittat på deras satsning på hushållsnära tjänster, det var framförallt hantverksyrken som skapade fler arbeten. Satsningen kostade 1,3 miljarder för att få fram 10 000 jobb och vi tycker att pengarna kan användas bättre.
I slutändan blir det kommunalarbetare som får betala för de hushållsnära tjänsterna och vi tycker att pengarna kan användas mycket bättre till andra åtgärder. Vi vill också införa lärlingsutbildning för att fånga upp de unga som inte riktigt orkar med så mycket teoretisk undervisning. Varför är det viktigt att unga ska ha otrygga anställningar.

Åsa Torstensson svarade med att det är jobben det handlar om.
- Speciellt små och medelstora företag.
- Vi vill sänka trösklarna för att unga ska få en chans att i alla fall få in en fot på arbetsmarknaden. Det krävs att människor arbetar om vi ska få pengar till vård och omsorg.
Ni ska sluta skrämma unga i Centerpartiet så står jobben för tryggheten. Därför vill vi sänka skatten och arbetsgivaravgifterna samt förenkla reglerna.

Debatten avslutades av Johan Pettersson som tackade Åsa Torstensson, Lennart Axelsson och Johan Holgersson för deras medverkan.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar