×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-05-05  

Allianståget stannade till på Våghustorget.

Allianståget stannade till på Våghustorget.

Under onsdagen var alliansens valtåg på besök i Örebro med alla fyra partiledare på plats.
På Våghustorget var trångt på torget av människor och stämningen var hög då alla olika partiarbetare och åhörare fick hälsa partiledarna välkomna.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Under förmiddagen besökte Allianspartiernas ledare Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Annie Johansson (C) agerade moderator och ställde frågorna till de fyra partiledarna.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Therese Molander, Ordförande för Moderata studenter i Örebro fanns på plats med en stor knippe ballonger.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

- Det är fyra stycken partier som kommer från lite olika håll men har lärt sig att arbeta tillsammans, som har visat att de kan hålla ihop och hålla ihop Sverige under en svår kris. sa statsminister Fredrik Reinfeldt.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

- Vi har sett till att det blivit en långsiktig och hållbar miljöpolitik. Ordning och reda i statsfinanserna trots finanskris. sade näringslivsminister Maud Olofsson(C).

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

- Vi har sannolikt den högsta ekonomiska tillväxten av alla länder i EU. Vi ser nu ljuset i tunneln, vi går ut från denna kris som Europas starkaste ekonomi och det är tack vare allians regeringen. sade utbildningsminister Jan Björklund (FP).

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Vi har förändrat den svenska hälso- och sjukvården som så att vi har kortat köerna, som gör att människor inte behöver vänta lika länge sade socialminister Göran Hägglund (KD).

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Många samlades på Våghustorget för att lyssna på de fyra partiledarna.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Tyvärr var det inte många vanliga väljare som fick chansen att tala med Statsministern under dagens besök.
Media la beslag på honom vid detta tillfället.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Grön Ungdom passade på att visa sitt missnöje med beslutet om kärnkraften.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

SSU och Ung Vänster fortsatte från centralstationen till Krämarhusets terrass med sina protester mot den sittande regeringen.

Under onsdagen var alliansens valtåg på besök i Örebro med alla fyra partiledare på plats.
På Våghustorget var trångt på torget av människor och stämningen var hög då alla olika partiarbetare och åhörare fick hälsa partiledarna välkomna.

Redan innan det var dags för partiledarna att komma till Våghustorget var det full fart med ballongutdelning och kaffedrickande.
Det var längesen det var så många politiker på ett ställe som det var i dag, många av de politiker som arbetar i rådhuset var på plats för att lyssna till valupptakten.

Moderator var Annie Johansson (C).
Den här valturnén är inledningen på alliansens valrörelse och tanken är att de ska öka valtempot och valtemperaturen genom att sprida Alliansens budskap.

Den första frågan gick till Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och var om det är en nystart för alliansen nu när de har en ny logga och tagit bort Sverige i namnet, tidigare hette de Alliansen för Sverige nu är endast Alliansen kvar?
- Det är fyra stycken partier som kommer från lite olika håll men har lärt sig att arbeta tillsammans, som har visat att de kan hålla ihop och hålla ihop Sverige under en svår kris.
Från häromdan har de nu ett alternativ som står mot dem så nu åker de runt i Sverige och säger att nu måste vi ta det här i september.

- Vi har gjort mycket bra för Sverige och har mycket kvar att göra svarade. statsminister Reinfeldt.

Näringslivsminister Maud Olofsson (C) fick frågan om hur stämningen har varit under den här första turnen?
- Det har varit fantastiskt, så här har det sett ut i Göteborg i går så var det fullt och de stod i hällregn för att lyssna på oss fyra. Här i dag så är hela torget fullt och det är en orsak och det är att ni förstår att nu är det viktigt att vi vinner det här valet.
Maud Olofsson passade även på att tala om vad alliansen har gjort för arbetsmarknaden och arbetsgivare.
- De har sett till att det har blivit lönsamt att jobba i det här landet, har sett till att det har blivit bra att starta och driva företag i det här landet, har sett till att det blivit bra att starta jobb både åt sig själv och åt andra.
- Vi har sett till att det blivit en långsiktig och hållbar miljöpolitik. Ordning och reda i statsfinanserna trots finanskris. Fler har det bättre ekonomiskt inte behöva betala så hög skatt. Det är klart att det här är värt att kämpa för och det är nu valrörelsen startar. var hennes svar på den frågan.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) fick frågan hur det här mötet med väljarna skiljer sig från förra valet?
Jan Björklund svarade med att säga att
- De som kan sin historia vet att borgliga regeringar inte har varit så duktiga på att hålla sams, men det har alliansen gjort, de har varit sams och lärt sig att kompromissa eftersom det är så ett samarbete fungerar. De har även fattat många viktiga beslut speciellt som vi drabbades av en finanskris.
- Vi har det minsta budgetunderskottet av alla 27 länder i den europeiska Unionen.
- Vi har sannolikt den högsta ekonomiska tillväxten av alla länder i EU. Vi ser nu ljuset i tunneln, vi går ut från denna kris som Europas starkaste ekonomi och det är tack vare alliansregeringen.

Socialminister Göran Hägglund fick frågan hur de ska möta en samlad vänsterallians?
Göran Hägglund svarade att
- De ska bemöta den med att berätta om det de har gjort under de här fyra åren.
- Om vi jämför med andra länder i vår närhet så har vi väldigt bra ordning.
- Vi har tagit ansvar och i har förmåga att möta framtiden. Vi har reformerat skolsystemet och ändrat lärarutbildningen. Vi har mer ordning och reda en skola som är inriktad på att ge kunskap. Vi har förändrat den svenska hälso- och sjukvården som så att vi har kortat köerna, som gör att människor inte behöver vänta lika länge.

Jan Björklund fick även möjlighet att sätta betyg på det Rödgröna samarbetets budgetmotion och ingen blir nog förvånad när betyget blev underkänt.
- Ja om en elev i skolan skulle ha lämnat in en sån motion så hade han kallats till utvecklingssamtal.

Viktigaste skillnaden mellan Alliansen och vänstern var en fråga som ställdes till Maud Olofsson.
- Den korta skillnaden om jag skulle beskriva den är att vi är en allians för jobb och de är en kartell för bidrag.

- Den största posten de har i sin budgetmotion det är faktiskt höjd A-kassa och höjda ersättningar till de som har höga inkomster, det vill säga dom som inte jobbar.
- Vi är en Allians för självbestämmande, vi tycker att människor ska bestämma mer själva, i skolan eller när vi ska välja äldreomsorg eller sjukvård. När vi ska bestämma om vi ska ha hushållsnära tjänster, men också att vi ska få bestämma över våra egna pengar. Det är ju därför vi har sänkt skatten, för dom med låga inkomster.
Man ska komma ihåg att innan vi tillträdde så hade vi världens högsta skatter för de med låga inkomster. Självbestämmandet, mer jobb men också ansvar för Sveriges ekonomi. Plus och minus måste gå ihop, vi måste vara rädda om skattebetalarnas pengar och inte lova dem till allehanda saker, typ köpa bilfabriker och sånt, vi måste värna skattebetalarnas pengar.

Alla partiledarna fick frågan vad är ni mest nöjda med att ha genomfört den här mandatperioden.
Göran Hägglund svarade tre saker, avskaffandet av fastighetsskatten. Mer av frihet för småbarnsföräldrar, att kunna välja barnomsorg själva, därför har vi infört vårdnadsbidrag och barnomsorgspeng. Sjukvården där vi har kortat köer, det betyder så oerhört mycket där människor ska slipa köa månad ut och månad in under kanske ständig värk.

Jan Björklund svarade när vi nu går ut ur den här krisen så möter vi en ny värld där det kommer bli tuffare konkurrens.
- Vi måste möta denna nya värld genom att också ha höga ambitioner, vi vill att Sverige ska vara ett av världens mest framgångsrika länder också på 2000-talet. Långsiktigt så är det allra mest avgörande kvalitén på den svenska skolan, problemet är ett efter 40 år med socialdemokratisk utbildningspolitik så har resultaten sjunkit kraftigt i alla fall de senaste 20 åren kraftigt i den svenska skolan, så kraftigt att det är problem för oss och det är det vi försöker göra.

Maud Olofsson svar var att hon har gjort det enklare, roligare och lönsammare att ha ett företag i Sverige. Det har genomfört 172 åtgärder för ett stärkt företagsklimat i Sverige.
- Vi har äntligen fått ett socialt trygghetssystem för företagare i Sverige, som är att jämställa med de som är anställda. Det är särskilt viktigt för många kvinnor som startar och driver företag, för det är fortfarande vi kvinnor som föder barn. Det gör att de här sociala tryggheten är otroligt viktig.
Alliansen har den mest ambitiösa energi och klimatpolitiken i hela världen, de ska minska utsläppen av koldioxid med 40 procent.
- Alliansen har som mål att ha 50 procent förnybart i vårt energisystem. De har äntligen ha ett program för energieffektivisering och oljan ska fasas ut från transportsektorn. Det här ska ske till 2020 och vi är på god väg sa Maud Olofsson.

Fredrik Reinfeldt var mest nöjd med att de har gjort med Sverige det som de lovade väljarna 2006 att göra och det har det inte alltid varit så i historien.
- Vi har sänkt skatten för vanligt folk som jobbar, vi har sänkt den så att det påverkar människors vardag. Vi har sänkt den mer för de som tjänar minst.
Alliansen har gjort det samtidigt som de har ökat nivån på statsbidraget till kommuner och landsting för att säkra kärnan i välfärden. Samtidigt som de har amorterat på statsskulden så den är mindre i dag än vad den var 2006.

- Det är så man skapar framtidstro i Sverige och vi vill fortsätta med den politiken, därför tror han att jobben blir valets viktigaste fråga.

Alliansen ännu inte har kommit med någon gemensam plattform utan den kommer i augusti.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar