×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-05-02  

Thomas Bodström talade under första Maj firandet.

Thomas Bodström talade under första Maj firandet.

Socialdemokraternas förstamajtåg gick i år från slottsparken till Olof Palmes torg och de hade som vanligt talare och en liten panelutfrågning.
Lena Baastad, Socialdemokraternas förslag till ny kommunstyrelseordförande inledde talarlistan.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Samling för avmarsch från Slottsparken.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Marschen startades vid slottet i år.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Under fanorna, Thomas Bodström marscherade i täten för Socialdemokraterna i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

God uppslutning på torget.
Det var många Örebroare som kom till Olof Palmes torg för att höra årets förstamaj-talare.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Eva Törnblom-Pettersson kämpar för rättvisa.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Jonas Karlsson (S) oppositionsråd i Örebro kommun.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Lena Baastad (S) är nominerad som förstanamn till kommunstyrelseordförande i Örebro om S vinner valet 2010.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Rösta Rött, en vanlig uppmaning denna kalla blåfrusna majdag.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Sofia Märkel, SSU, uppskattar inte att arbetsmarknadsministern säger att vi kan vänta oss två skit år.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Peter Dahlgren (S) Talesperson för miljö och klimatfrågor.Peter Dahlgren (S) Talesperson för miljö och klimatfrågor.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Thomas Bodström var årets huvudtalare i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Björn Hagel ledde avslutningen med Internationalen.

Socialdemokraternas förstamajtåg gick i år från Slottsparken till Olof Palmes torg och de hade som vanligt talare och en liten panelutfrågning.
Lena Baastad, Socialdemokraternas förslag till ny kommunstyrelseordförande inledde talarlistan.

Lena Baastad inledde sitt tal med att reflektera tillbaka till förra valet då många talade om att det var dags för en förändring, det var dags för något nytt men Lena Baastad jämför det med att tala om vintern.
- Efter några månader med riktigt kallt väder så känns det som att nu får det vara nog och det är så många verkar känna i dag om den borgerliga regeringen.

Lena Baastad hade tre huvudteman i sitt tal och det var jobben, välfärden och hur socialdemokraterna ska vinna valet i höst.
Början av talet ägnades åt jobben och Lena Baastad kom med ett vallöfte till alla ungdomar där hon lovade att de inta ska behöva vänta i tre månader för att få tillgång till alla resurser som finns för att hitta ett jobb.
- Socialdemokraterna vill investera i framtiden och på så sätt skaffa fler jobb, nästa mandatperiod kommer de om de vinner valet att bygga åtta nya vindkraftverk.
Jobb och nya möjligheter är målet för Socialdemokraterna.
sa Lena Baastad.

- Välfärden är hjärtat i socialdemokraternas politik.
Lena Baastad är övertygad om att solidaritet och omsorgen om varandra är det som skiljer socialdemokraterna från partierna på högerkanten.
- Gemensamt finansierad välfärdspolitik ger bäst förutsättningar för människors frihet och möjlighet att förverkliga sina livsdrömmar.
- Välfärden måste få kosta pengar, i veckan som var presenterade de rödgröna sin överenskommelse som innebär 12 miljarder mer till välfärden 2011 och 2012, för Örebro kommun innebär det 90 miljoner kronor.
- Socialdemokraterna vill införa en trygghetstelefon för äldre och deras barn och de vill se fler olika boendemöjligheter för äldre så att de kan välja det som passar dem bäst.

Det sista ämnet i Lena Baastads tal var om valet i höst.
Lena påminde om att alla kan göra skillnad.
- Miljöpartiet i Örebro har nu gått ut och sagt att de vill fortsätta att arbeta med Koalition Örebro så en röst på miljöpartiet här är en blå röst.
Lena Baastad hade fått frågan om socialdemokraterna nu är körda eftersom Miljöpartiet här fortsätter ihop med de borgerliga partierna och svaret är naturligtvis nej.
- För det första har miljöpartiet fått betala ett pris för sitt samarbete med de blå, deras opinionssiffror i Örebro är lägre än ute i landet, medan Socialdemokraterna går stark framåt.

Lena Baastad räknar med att bilda kommunstyrelse med vänsterpartiet efter valet.
För att lyckas så tänker Socialdemokraterna i Örebro att ha en stark dörrknackningskampanj och de vill samtal med många örebroare.
- Om alla socialdemokrater i Örebro bestämmer sig för att prata med 10 personer så kommer de att vinna valet i höst.

Lena Baastad avslutade sitt tal med att berätta att socialdemokraterna har en insamling för en minnesplakett i Anna Lindhs minne som ska sättas upp på Våghustorget i Örebro.

Sofia Märkel, SSU, var näste talare och hennes tal handlade om att hon var förbannad på att Örebro har stor ungdomsarbetslöshet och hon uppskattar inte att arbetsmarknadsministern säger att vi kan vänta oss två skit år.

Sofia Märkel sa att hon tror på människors godhet, att hon vill se fler fritidsgårdar och fler platser där ungdomar kan häng.
Hon sa att hon vill se större tilltro till det goda i medborgaren och hon inte tror att lösningen på våra samhällsproblem är kameraövervakning på stadens allmänna platser eller avlyssning av alla Sveriges medborgare.
- Det är på bekostnad av allas välfärd som regeringen har finansierat alla skattesänkningar.
På Sofias fråga om det varit värt det blev det ett starkt nej från publiken.

Sofia Märkel avslutade sitt tal med att hon säga att hon vill se att Sverige väljer solidaritet och sammanhållning i nästa val och hon uppmanade alla att gå tillsammans eftersom det är tillsammans de vinner valet.

Efter de två inledande talen var det dags för en panel bestående av Eva-Lena Jansson, Irene Lejegren, Lena Baastad och Jonas Karlsson att komma upp på scenen och svara på olika frågor som publiken hade fått skriva ner innan och lägga i postlådor på torget.

Det var olika frågor som var uppe men de flesta handlade om vård och omsorg. Den första frågan som ställdes var, Kommer ni arbeta för högre löner inom vård och omsorg?
Lena Baastad svarade att förhandla får hon ju inte göra, men att en av de viktigaste frågorna hon ser handlar om anställningsgraderna, heltid ska vara det som gäller i Örebro kommun.
Lena Baastad sa även att socialdemokraterna vill satsa på skolorna, både genom upprustning av lokaler och att det ska bli fler anställda.
Eva-Lena Jansson sa att socialdemokraterna vill återinföra plusjobben som var till för de över 55 år.
Eva-Lena Jansson vill inte heller se att det ska finnas någon åldersrasism åt något håll utan alla ska ha lika möjligheter på arbetsmarknaden oavsett ålder.
Eva-Lena Jansson passade också på att säga att skatten för pensionärer kommer att sänkas även om hon inte kunde säga exakt när och hur men sänkas ska de enligt henne om socialdemokraterna vinner valet.

Dagens siste talare var Thomas Bodström som är första namn på riksdagslistan från Örebro.
Thomas Bodström inledde sitt tal med att tacka för det förtroende han fått genom att få representera Örebro under åtta år även om han är från Stockholm.

Thomas Bodström talade om alla våra pensionärers insatser för att skapa vårat samhälle, första maj har i år firats i 120 år och även om ingen av besökarna hade upplevt alla 120 första maj så fanns det flera som upplevt många första maj.
- Vad är det då som den äldre generationen har byggt upp?
Jo de har byggt upp ett Sverige där människor har möjlighet att utvecklas efter sina egna behov, ett Sverige som är rättvist och ett Sverige som är solidariskt.
Ett Sverige där man tar hand om varandra, ett Sverige där det inte är plånboken som avgör vilken vård man ska få. Ett Sverige som alltid har betonat arbete som grunden för all välfärd och det är det som vi Socialdemokrater har betonat.

Moderaterna, under förra valet kallade de sig för det nya arbetarpartiet och de sa att de kommer att bli bedömda på hur många arbeten de skulle skaffa och nu, sa Thomas Bodström, att vi ser hur det gick.
Det blev hög arbetslöshet och en regering som skyller på en lågkonjunktur. Även om Thomas Bodström håller med om att det är svårt med en lågkonjunktur så sa han att det inte är skäl till att vi ska ha den näst högsta ungdomsarbetslösheten i EU.
- Den borgerliga regeringen har valt att sänka skatterna i stället för att satsa på arbeten.
Vilka arbetstillfällen har det skapats med att sänka skatten eftersom skatten mest har sänkts för de som redan har det bra.

- Socialdemokraterna vill stärka välfärden och satsa på jobben.

- Varför ska man satsa på en regering som har otur hela tiden? Det är det märkligaste argumentet hittills, men det är inte otur det gäller hur man väljer.

- Vi är många som inte klarade av gymnasiet, jag är en av de få som har gått 7-årig ekonomisk utbildning.
Thomas Bodström studerade klart på Komvux och det är tack vare att han kunde läsa in betygen och komma in på juristutbildningen som han sedan blev justitieminister.
Thomas Bodström passade på att nämna att Anders Borg också har gått på Komvux för att komplettera sin utbildning och vad gjorde Anders Borg när han kom till makten?
- Jo han skar ner på utbildningsplatserna.
- Socialdemokraterna vill att fler ska få chansen att komma igen efter att ha misslyckats första gången.

Thomas Bodström gav även ett löfte till pensionärerna att de ska få samma skatt som de som arbetar eftersom pension egentligen är uppskjuten lön, som har sparas ihop under den tid de arbetade.

- Även ungdomarna ska det satsas på, de behöver utbildning, bostad och arbete, de tre sakerna vill socialdemokraterna satsa på. Får ungdomarna det så klarar sig de allra flesta.
- Ungdomar vill inte att vi ska lägga oss i för mycket men just de tre sakerna behöver vi ordna.

Thomas Bodström uppmanade alla socialdemokrater att kämpa ända till valdagen och inte sluta när det börjar närma sig.
- Det här är ett val där vi väljer inriktning för Sverige, vi har inte råd med fyra år till. Vi kommer att vinna om vi kämpar alla ihop, vi får inte sluta kämpa och börja skylla på något annat.

Avslutningen på Olof Palmes Torg var traditionsenlig med allsång av Internationalen under ledning av Björn Hagel.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar