×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-05-01  

Många marscherade med Vänsterpartiet.

Många marscherade med Vänsterpartiet.

Första maj tåget med Vänsterpartiet utgick i år från slottsparken och gick till Olof Palmes torg i stället för Stadsparken som de har tidigare.
Första talaren ut talare var Tove Ovsiannikov, ordförande för ung vänster i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Vänsterpartiet marscherade under parollen Håll i hop.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Josefin Brink, riksdagsledamot och ledamot i vänsterpartiets partistyrelsen, Murad Artin, vänsterpartiets oppositionsråd i Örebro och Hans Blomberg på väg in på Olof Palmes torg.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com
© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Många slöt upp till årets paroll trots den något kylslagna, blåsiga förmiddagen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Tove Ovsiannikov, ordförande för ung vänster i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Josefin Brink, riksdagsledamot och ledamot i vänsterpartiets partistyrelsen var årets huvudtalare.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Murad Artin Oppositionsråd för Vänsterpartiet.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Mia Sydow Mölleby, landstingsråd för Vänsterpartiet i Örebro.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Musikunderhållning av Fredrik Bernhard Orkester.

Första maj tåget med Vänsterpartiet utgick i år från slottsparken och gick till Olof Palmes torg i stället för Stadsparken som de har tidigare.
Första talaren ut talare var Tove Ovsiannikov, ordförande för ung vänster i Örebro.

Tove Ovsiannikovs tal handlade om vikten av att engagera sig politiskt för att kunna strida för jobben.
Att unga vill ha fasta jobb och säkra anställningar i stället för försämringar.
Tove Ovsiannikov sa att hon vill inte heller se ÖBO:s lägenheter utsålda, att den styrande Koalition Örebro inte lyssnade på Örebroarna när namninsamlingen med 10 000 namn lämnades in.
Ung vänster vill istället se fler nybyggda hyresrätter så att unga har möjlighet att skaffa en egen lägenhet och att det är dags för Vänsterpartiet att mobilisera sig så att de kan vinna valet i höst.

Vänsterpartiets huvudtalare var Josefin Brink (V), som i sitt tal pratade om traditionen av att fira första maj.
Hon påminde oss om att våra rättigheter inte är självklara på andra ställen i världen, det finns de som tvingas utstå förföljelse och våld för sin rätt att protestera och göra sina röster hörda.
- Vi är privilegierade som lever i Sverige men det är farligt att glömma att vi har vunnit våra rättigheter i tidigare strider.
Josefin Brink påminde åhörarna om att striden fortsätter även i våra dagar eftersom det fortfarande finns de som vill ta ifrån oss våra rättigheter.

- Fyra år med de nya moderaterna, det nya arbetarpartiet som gärna pratar ömt om vanligt folk, låginkomsttagare och välfärd men som i praktiken genomdrivit den mest radikala högerpolitiken i modern tid.

Josefin Brink fortsatte att tala om alla de orättvisor som den sittande regeringen infört och att lyxartiklar säljer som bäst just nu när klassklyftorna har ökat.
Ett samhälle där den egna tryggheten är hotat och maktlösheten är stor där är risken stor att människor börjar leta efter syndabockar, där vädrar intolerans och hatets företrädare morgonluft, där måste vänsterns budskap stå starkt och tala om att mänskliga rättigheter står stark.
Vänsterpartiet står för lika rätt för alla oavsett sexuell läggning eller vilken etnicitet en människa har.

Vänsterpartiet vill skapa framtidstro där vi möter de utmaningar som vi står inför med gemensamma satsningar som ger jobb, välfärd och ett uthålligt samhälle i stället för att sitta med armarna i kors och vänta på att marknaden ska lösa de problem som finns.
Josefin Brink sa att vänsterpartiet vill renovera miljonområdena och bygga bort de isolerade förområden till städerna och på så sätt få ett samhälle som håller ihop.

Temat för Vänsterpartiets första maj var just parollen Håll i hop och talet som Josefin brink höll handlade mycket om att människor behöver hålla ihop.
Ett starkt Fack gör att reglerna för arbetsmarknaden blir bättre för arbetarna och det gäller inte bara där om människor håller ihop så kan de orsaka en förändring i samhället.

Murad Artin, oppositionsråd, talade om att han vill se ett samhälle grundat på demokrati, jämlikhet och solidaritet, ett samhälle befriat från förtryck och alla på Olof Palmes torg är en del i en global rörelse och i likhet med miljörörelsen tänker vi globalt och handlar lokalt.
I den lokala politiken här i Örebro har Vänsterpartiet sin utgångspunkt i de lokala förutsättningarna, de lokala utmaningarna och den verklighet som flertalet Örebroare anser som sin.

- Vänsterpartiet vill bygga bort de segregerade områdena i Örebro och på så sätt även ge unga möjlighet till eget boende.
- Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Örebro kommer att ta upp kampen mot klyftor och för ett rättvisare Örebro, vi tillsammans kommer att göra allt för att få bort den sittande koalitionen med miljöpartiet de 19 september.
- Vänsterpartiet i Örebro vill återskapa Örebroenergi för att öka samhällets styrning av den lokala energipolitiken mot högerns marknadsstyrda samhälle där klyftan mellan samhällets grupper ökar ställer Vänsterpartiet världens bästa välfärd.

Siste talare för Vänsterpartiet var Mia Sydow Mölleby(V), landstingsråd i Örebro.
Mia Sydow Mölleby talade om sjukvården och hur den sittande regeringen har gjort sitt bästa för att göra om sjukvården till en vara.
- Regeringen vill att all sjukvård ska kunna säljas ut och om vi inte vill se den utvecklingen i Örebro så är det viktigt att vi fortsätter ha en röd majoritet i Landstinget.

Trots att det är en röd majoritet i landstinget i Örebro så har de ändå blivit tvingade att acceptera fri etableringsrätt för vårdcentraler, en etablering de inte kan styra själva.
- Landstinget kan inte styra så att vårdcentralen hamnar där de mest behövs utan de hamnar där de som driver vårdcentralen vill ha den.

- Vi ska inte inbilla oss att vårdföretagen sysslar med vård för att vara snälla eller för att hjälpa till, de sysslar med sjukvård för att tjäna pengar. Vi behöver inte en sjukvård med mer konkurrens utan vi behöver en sjukvård där vi hjälps åt mer.

Mia Sydow Mölleby talade även om kollektivtrafiken och vänsterpartiet vill att kollektivtrafiken ska drivas med skattemedel.
Vänsterpartiet vill prova klimattaxa.
- I dag finansieras ungefär tre fjärdedelar av skattemedel och en fjärdedel med avgifter. Det här är ett förslag som de flesta som värnar om miljön borde nappa på men nej, miljöpartiets representant är inte intresserad, det skulle bli orättvist eftersom alla inte kommer att använda kollektivtrafiken. Men varför betalar vi i så fall skolgången åt alla barn med skattemedel när inte alla skaffar barn.

Vänsterpartiets första maj handlade mycket om solidaritet och att vi alla måste hjälpas åt för att föra vårt samhälle framåt. Mellan talarna för vänsterpartiet så var det musikunderhållning av Fredrik Bernhard Orkester.


Tillbaka

Kommentarer:

2010-05-02 12:01:42   Av: Johan Gullberg

Korrigering:
Murad Artin är oppositionsråd i Örebro, inte ordförande för Vänsterpartiet som felaktigt angavs i texten.
Ordförande för Vänsterpartiet i Örebro är Pernilla Calmerfalk.

Lämna en kommentar