×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2010-03-05  

Tryckfrihetskonferens i Örebro.

Tryckfrihetskonferens i Örebro.

Idag gick en internationell tryckfrihetskonferens, arrangerad av Nerikes Allehanda, av stapeln på Conventum.
Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda, var den som hälsade åhörarna välkomna för att sedan lämna över ordet till Lars O Molin, ordförande i kommunfullmäktige här i staden och ordförande för styrgruppen Örebro 2010.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Tasneem Khalil, som startat Independent World Report för att ge röster till alla de som inte har möjlighet att berätta sina historier.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Esayas Isaac, bror till och förkämpe för den svensk/eritreanske journalisten Dawit Isaac som sitter fängslad i Eritrea utan rättegång.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Ulf Johansson NA, Thomas Mattson Expressen, Lotta Gröning Aftonbladet, Rickard Falkvinge Piratpartiet och Nils Funcke sekreterare i Yttrandefrihetskommittén deltog i paneldebatten.

Idag gick en internationell tryckfrihetskonferens, arrangerad av Nerikes Allehanda, av stapeln på Conventum.
Ulf Johansson, chefredaktör på Nerikes Allehanda, var den som hälsade åhörarna välkomna för att sedan lämna över ordet till Lars O Molin, ordförande i kommunfullmäktige här i staden och ordförande för styrgruppen Örebro 2010.

Lars O. Molin talade om att vi i Sverige kanske tar tryckfriheten för given, eftersom vi har haft den så länge, redan 1810 infördes tryckfriheten i landet även om det faktiskt inte var den första gången vi hade en viss tryckfrihet i Sverige var det då den grundlagsfästes.
Rätten till det fria ordet måste ständigt bevakas och vi behöver inte se långt utanför våra egna gränser för att se en annan bild.
Att det var riksdagen i Örebro 1810 som beslutade om den första tryckfrihetsförordningen är det kanske inte så många som vet, det som den riksdagen är mest känd för är valet av Jean Baptiste Bernadotte som tronföljare i Sverige.

Lars O Molin talade om vikten av att titta i backspegeln för att säkert kunna ratta in i framtiden, därför planeras ett firande som inleddes under dagen och kommer att avslutas den 5 december 2010.

Konferensen inleddes med en kort film om världsläget för journalister.
Vi i Sverige tar allt för ofta vår tryckfrihet för given, trots att det inte långt från våra gränser finns det samhällen där det inte är självklart med en fri press.
Journalister i Ryssland och några fler östeuropeiska länder arbetar under en stor hotbild och journalister mördas i ett försök att tysta kritiska röster.

Efter filmen pratade Ulf Johansson med Tasneem Khalil som har startat tidningen Independent World Report för att ge röster till alla de som inte har möjlighet att berätta sina historier.
Tasneem Khalil som själv fick fly från Bangladesh för att undvika förföljelse hamnade i Örebro och startade här upp sitt magasin. Independent World Report drivs utan reklamintäkter och utan presstöd, de enda pengar de får in är från dem som väljer att prenumerera på tidningen.
På frågan om varför så var svaret att just nu kändes det rätt att driva tidningen på det sättet.
Det handlar om bortglömda historier som ingen annan skriver om, berättade Tasneem som vill ge de bortglömda tillbaka sina röster och ge en annan vinkling på det som händer ute i världen.

Konferensen fortsatte sedan med att ta upp fallet om fängslade Dawit Isaac.
Dawit Isaac blev fängslad i Eritrea redan 2001 och har nu suttit fängslad i snart nio år.
2005 släpptes Dawit ur fängelset men glädjen blev kortvarig då han redan efter två dagar fängslades igen, nu vet ingen var han befinner sig och hur hans tillstånd är. Den som berättade historien var hans bror Esayas Isaac som hela tiden har kämpat för ett frigivande.

2004 startades gruppen Free Dawit Isaac och då trodde de att ett frisläppande skulle hända snart, men än så väntar de men kampen har de inte gett upp.
En sak som Esayas Isaac sa var att det är läskigt att det finns eritreaner som lever i Sverige som hjälper regimen i Eritrea och de svartmålar det som Free Isaac håller på med.
Det finns många eritreaner i Sverige och de vågar inte ta ställning mot regimen eftersom de är oroliga över släktingar som är kvar i Eritrea. Dawit Isaac är inte den enda fängslade journalisten i Eritrea utan det beräknas att det finns ett 30-tal journalister som är fängslade utan rättegångar i landet.

Den internationella kampen för Dawit Isaacs frigivning uppskattas av Esayas berättade han och han är tacksam för alla som ställer sig upp och säger sin mening. Ulf Johansson frågade vad Esayas tror behövs för att hans bror ska bli fri och svaret var att det behövs antagligen en mer tydlig kommunikation med Eritrea.
De som styr landet nu är gamla militärer och de vet inget om demokrati. Den tysta demokratiska vägen tror inte Esayas på utan han tror att det behövs en öppen dialog och regimen måste kritiseras öppet.

Fallet med Dawit Isaac är viktigt, både ur humanitär synpunkt och demokratisk.
I allt för många länder råder ett förtryck mot det fria ordet och mod landets medborgare.
Vad som är viktigt att komma ihåg i sammanhanget är dock att journalister i stort har ett betydligt större skyddsnät än många andra medborgare i dessa länder, för även i de svåraste diktaturer är regimerna känsliga för internationell uppmärksamhet, något som är betydlig vanligare att det sker när en journalist grips än när den vanlige medborgaren på gatan gör det.

Tryckfrihetskonferensen avslutades med en paneldebatt där Per Hultengård, juridisk expert TU, var moderator, i panelen satt Ulf Johansson chefredaktör NA, Rickard Falkvinge ordförande för Piratpartiet, Lotta Gröning journalist med debatt vana, Nils Funcke sekreterare i Yttrandefrihetskommittén och Thomas Mattson chefredaktör på Expressen.

Per Hultengård inledde med att man antagligen känner som starkast när man precis har erövrat eller förlorat yttrandefriheten.
Det ligger en fara i likgiltigheten och hur står det till i Sverige.
Rickard Falkvinge inledde med att hänvisa till att källskyddet nästan är borta nu när FRA lagen gick igenom och att myndigheten kan avlyssna trafiken.

Lotta Gröning sa att demokratin i Sverige inte längre fungerar så bra.
De partier som sitter i riksdagen ska representera folket men det gör de inte längre. Lotta Gröning tog också upp medias roll som blir extra tydlig under ett valår.
De enda partier som blir bevakade av media är riksdagspartierna, skulle de bevaka alla partier eller ge alla partier i landet lika stort utrymme så skulle de inte klara av det, så därför blir det de redan etablerade riksdagspartierna som bevakas.
Även om vi är livrädda för Sverigedemokraterna idag så analyserar vi inte de andra partiernas misslyckanden.

Thomas Mattson valde att inleda med att tala om att allt som kommer nära oss som personer blir känsligt.
Vi har domstolar som sneglar mot EU lagar som vill hindra oss från att fotografera på allmän plats. Inskränkningarna i yttrandefriheten kommer pö om pö och de smyger sig in.

Ulf Johansson ställde frågan om någon ska vara smakdomare när det gäller vad som ska publiceras.
Nu, genom ny media, så har det blivit lättare för andra regimer att nå in i vårt samhälle och det kan ge en dold hotbild, men man måste ta ansvar för vad man publicerar.

Nils Funcke fick en stund att redovisa för vad det är yttrandefrihetskommittén gör.
Hittills har tekniken kommit först och yttrandefrihetslagen har ändrats för att passa in i ett förändrat samhälle.
Nu är det tänkt att det ska komma ett förslag så att lagen inte ska behöva ändras genom tillägg och liknande.

Tanken med en grundlag som yttrandefrihetsförordningen är, är att den ska vara trög att ändra och det är för att den inte ska kunna ändras enkelt av dem som har makten i landet just nu.
Ett fundament i lagen är förbud mot censur, vilket faktiskt har förekommit då de förhindrade tidningar under andra världskriget att distribueras.

Kommittén har fyra olika huvudförslag så här långt och det första förslaget går ut på att det blir frihet under ansvar.
För att få ta del av yttrandefrihetsförordningen så behöver det finnas en ansvarig person för det som publiceras.

Förslag två innebär att det enbart kommer att bli massmedieföretag eller de som yrkesmässigt bedriver journalistik som kommer att ha skydd av yttrandefrihetsförordningen.

Förslag tre är att enbart skydda de yttranden som är värda att skydda eller förslag fyra där alla yttranden blir skyddade oavsett vart de publiceras.

Yttrandefrihetskommitténs betänkande ska vara inlämnat i december 2011 och sedan är det tänkt att bli debatt om de olika förslagen.
Nils Funcke sa att förslag fyra där allt publicerat blir skyddat knappast är möjlig men förslaget finns ändå med.

Ulf Johansson, Thomas Mattson och Lotta Gröning var alla inne på linjen att finns det en person som tar ansvar för det som publiceras så ska det skyddas av yttrandefrihetsförordningen.
Rickard Falkvinge från piratpartiet var av åsikten att det kommer att finnas teknik som skyddar den som lägger upp saker på nätet, det finns det redan exempel på nu och han är av den åsikten att den tekniken kommer att bli bättre med tiden och tycker därför att allt publicerat material ska skyddas.

Nils Funcke sa även att det är möjligt att det som kommittén gör enbart blir ett tankeexperiment och att förordningen får vara som den är utan ändringar.
Hur det blir återstår att se.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar