×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-03-04  

ÖBO säljer av 1 148 lägenheter.

ÖBO säljer av 1 148 lägenheter.

Under onsdagen tog ÖBO:s styrelse beslut om vilka områden som ska omvandlas till bolag och sedan bjudas ut till försäljning för att minska ÖBO:s bostadsbestånd med 1 148 lägenheter.

Utanför ÖBO:s huvudkontor i Örebro hade Socialdemokraterna arrangerat en protest mot utförsäljningen och de hade även representanter från Hyresgästföreningen och vänsterpartiet med sig på Olof Palmes torg.

De här bostäderna ska säljas:

Vivalla:

Prosagatan 4-20
Versgatan 2-30

Oxhagen:

Tornfalksgatan 83-141, 143-161, 152.

Brickebacken:

Björkrisvägen 1-13, 2-14
Tallrisvägen 1-17, 2-14

Varberga:

Varbergavägen 147-175

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Under torsdagsmiddagen delades flygblad ut till förbipasserande under en demonstration mot utförsäljningen av ÖBO:s lägenheter.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Ulrika Sandberg (S) visar upp ett av flygbladen.

Under onsdagen tog ÖBO:s styrelse beslut om vilka områden som ska omvandlas till bolag och sedan bjudas ut till försäljning för att minska ÖBO:s bostadsbestånd med 1 148 lägenheter.

Utanför ÖBO:s huvudkontor i Örebro hade Socialdemokraterna arrangerat en protest mot utförsäljningen och de hade även representanter från Hyresgästföreningen och vänsterpartiet med sig på Olof Palmes torg.

Under ungefär en timme var det flera stycken som gick och delade ut flygblad till förbipasserande Örebroare men fram för allt till ÖBO:s styrelse när de var på väg in till mötet.
Björn Sundin, politisk sekreterare för socialdemokraterna i Örebro, säger att utförsäljningen av ÖBO lägenheter är något som Socialdemokraterna i Örebro tar avstånd från och att det är viktigt att behålla ett starkt ÖBO.

Beslutet som fattades av ÖBO:s styrelse innebär att ÖBO säljer 10 av sina fastigheter, vilket innebär 1148 lägenheter utspritt i fyra olika bostadsområden i Örebro. Områdena där fastigheter ska säljas är Vivalla, Oxhagen, Varberga och Brickebacken.

Tanken bakom försäljningen är att ÖBO ska växa i de områden där de har få fastigheter och minska i områden där de har många fastigheter.
Försäljningen planeras vara klar redan till sommaren men det återstå att se när det blir klart. Intressenter finns det redan till att köpa fastigheter både lokalt och nationellt enligt ÖBO men vilka de är vill de inte säga i nuläget.

Beslutet att sälja fastigheter kommer ytterst att bli ett ärende för Örebro kommunfullmäktige och då Socialdemokraterna tänker följa processen noga under tiden och se om de kan fördröja beslut till efter valet.

Lars-Åke Larsson, regionordförande i region mitt på Hyresgästföreningen, är starkt kritisk till utförsäljningen och han sa att han tyckte att det är viktigt att värna om ÖBO, på andra håll i landet finns det stora problem med oseriösa hyresvärdar och det är något som Örebro har sluppit, mycket tack vare att vi har ett starkt kommunalt bostadsbolag.
Lars-Åke Larsson ifrågasatte också hur Koalition Örebro kan hävda att det är bättre för integrationen med fler hyresvärdar, integrationen har inte mycket med hyresvärden att göra utan det måste lösas på andra sätt.
ÖBO som hyresvärd är duktiga på att renovera och underhålla sina hus, vilket är viktigt.
Deras boendegaranti kommer att försvinna för de hyresgäster som kommer att se sina lägenheter sålda och privata hyresvärdar har inte samma strukturer som ÖBO har, det är det viktigt att människor vet om innan det blir försäljning. ÖBO:s boendegaranti innebär att hyresgästen själv kan styra en hel del av lägenhetsunderhållet och det är ett ovanligt sätt för en hyresvärd att sköta den delen. ÖBO är något vi ska vara stolta över och bevara så mycket vi kan.

Lars-Åke Larsson själv bor centralt och har gjort det i många år, han är väldigt nöjd med hur ÖBO sköter huset han bor i och säger att visst är det skillnad även på ÖBO:s lägenheter men det är ju upp till hyresgästen att bestämma var de vill bo.
Själv valde han och hans fru att bo mitt inne i centrala Örebro och många tyckte att de var knäppa som flyttade dit med 5 barn, men allt har gått bra och de trivs fortfarande i lägenheten även om barnen har flugit ut vid det här laget.

Hyresgästföreningen kommer att arrangera möten i de berörda stadsdelarna där hyresgästerna kommer ha möjlighet att ställa frågor eller att bara lufta sina tankar om försäljningen, var och när mötena kommer att äga rum är inte helt klart.

En viktig fråga vad det gäller det politiska beslutet om att sälja av delar av ÖBO, som hamnat lite i skymundan i frågan, är var medborgardialogen tog vägen.
Med tanke på hur beslutet ägt rum bildar det snarare än från politiskt styrande håll sett en monolog än den under förra valrörelsen utlovade dialogen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar