×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-02-11  

Planer för Rudbecksskolan.

Planer för Rudbecksskolan.

Under torsdagen hölls en presskonferens angående planerna för Rudbecksskolan i Örebro.
Deltagarna var Staffan Werme Kommunstyrelsens ordförande i Örebro, Ulf Rohlen VD ÖBO, Bo Westerling ordförande ÖBO:s styrelse, Per Cardesjö VD Örebro porten och Mats Nilsson Konsthallens chef.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Arkivbild.

Rudbecksskolan i Örebro.

En skolbyggnad med anor byter inriktning.
Sedan 5 oktober 1857 har tiotusentals elever gått genom "teknis" i nuvarande Rubecksskolan.


© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Bild: - White arkitekter.

Fasaden mot Rudbecksgatan kommer få ett något annorlunda utseende mot dagens.

Under torsdagen hölls en presskonferens angående planerna för Rudbecksskolan i Örebro.
Mötet hölls av Staffan Werme, Kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Ulf Rohlen, VD ÖBO. Bo Westerling ordförande ÖBO:s styrelse. Per Cardesjö, VD Örebroporten och Mats Nilsson, Konsthallens chef.

Rudbecksskolan ägs av Örebroporten sedan november förra året och de funderade på hur borgen kan användas eftersom det inte är aktuellt att riva den.
Örebroporten tittar på hela ytan som skolan tar upp i dagsläget men första etappen handlar enbart om det som kallas för Borgen.

Tanken nu är att ÖBO som letar efter ett nytt huvudkontor ska hyra Borgen av Örebroporten och de ska dela en del av utrymmet med Örebro konsthall som behöver större lokaler. Örebro konsthalls lokaler hyrs av Örebro kommun eftersom Örebro konsthall arbetar på uppdrag av Örebro kommun.
Det kommer även att bli en utbyggnad i glas på fyra våningar bredvid borgen för att öka ytan som blir tillgänglig, med den planerade tillbyggnaden så fördubblas ytan och de kommer även att bygga ett underjordiskt garage.
Ulf Rohlen, VD för ÖBO, tycker att tanken på att ÖBO:s bobutik delar yta med konsthallen är bra och att det kan ge en extra upplevelse.

ÖBO har tidigare varit stora sponsorer till sporten men när de sist tittade över sin sponsring så kom blev det även sponsring av länsmusiken och ett av deras samarbeten är ÖBO-kören som snart kommer att starta.
Därför sa Ulf Rohlen att det kan vara bra att ha kultur så nära ÖBO som det går.
ÖBO ska även lägga en procent av budgeten på konst i sina områden precis som Örebro kommun ska och att ha kultur så nära inpå kan göra det enklare att få in kultur redan i planeringsstadiet på ett annat sätt.

ÖBO vill även köpa loss tomten där det nu finns ett studenthus och bygga två till högre hus på platsen för att få in fler studenter till Örebro.
Rudbecksskolans aula som även ligger där kommer att bevaras och göras tillgänglig för kåren ute på campus vid Örebro universitet. Universitetet som Ulf Rohlen talat med ställer sig positiva och det skulle bli ett välkommet tillskott på studentbostäder, vilket det är en brist på idag.

Mats Nilsson som är chef på konsthallen i Örebro sa även han att det var en bra ide att få nya lokaler. De lokaler konsthallen har idag är egentligen lite för små. Konsthallen har hand om Örebro kommuns konstsamling vilket gör att de behöver förvaringsutrymmen och likadant skulle det vara bra med ordentliga kontorsutrymmen när det gäller planering av till exempel Open Art.
Mats Nilsson sa att lokalerna Örebro konsthall har idag är bra och de ligger centralt men de har ändå svårt att få kontakt med vanliga Örebroare.
- De som kommer är ofta de som redan är intresserade av konst och de hittar till Örebro konsthall oavsett var den ligger.
Det svåra är att få kontakt med dem som inte själva söker upp konsten, den möjligheten blir bättre om de delar utrymme med ÖBO som har många hyresgäster som kommer till huvudkontoret med olika frågor så där kan Örebro konsthall ha en möjlighet att nå ut till fler och framförallt till en större grupp av människor.

Mats Nilsson berättade också att han måste se saken ur ett större perspektiv. I de nya lokalerna skulle Örebro konsthall kunna utvecklas till skillnad mot de lokaler de har nu som sätter stora gränser för vad de kan göra.
Utställningsmöjligheterna i de befintliga lokalerna är rätt dålig, de får plats med en stor utställning eller två små i de nya lokalerna skulle de kunna göra mycket mer än vad de kan nu. En stor grupp som besöker Örebro konsthall är förskolan och i nya större lokaler skulle de kunna ta ett steg till med måleri eller skulptering när barnen kommer på besök.

När det gäller resterande byggnader som ingår i Rudbecksskolan så är inget bestämt i nuläget utan Örebroporten tittar på olika förslag om vad som går att göra på ytorna.
Tanken är att de kommer att bygga hus och sedan sälja av när det är klart. Men i nuläget så koncentrerar de sig på borgen.
Tidsplanen är att de har en bit kvar innan allt är klart, ÖBO:s styrelse har inte gett klartecken till att flytta huvudkontoret till gamla skolan och det krävs bygglov med mer innan allt är klart. En möjlig byggstart kan vara till hösten i år men då måste allt fungera på en gång och det är det ju ingen som vet om det gör.

Staffan Werme lade till att det magnifika biblioteket som finns i Rudbecksskolan är värt att bevara och kanske öppna upp för allmänheten med möjlighet för föreläsningar eller andra typer av arrangemang. Staffan Werme ser även att det är positivt att ha en ny hyresgäst redan innan den gamla är ute ur huset.

Rudbecksskolan kommer att ha lokaler kvar på området ett bra tag till och Örebroporten förhandlar med skolan om när de kan lämna lokalerna men än är inget fastställt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar