×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-01-27  

Snöig Hindersmäss invigd.

Snöig Hindersmäss invigd.

Klockan 11.00 på onsdagen hölls den traditionsenliga invigningen av Örebros Hindersmässa.
Talare under invigningen var kommunfullmäktiges ordförande Lars O Molin.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Klockan 11.00 på onsdagen hölls den traditionsenliga invigningen av Örebros Hindersmässa.
Talare under invigningen var kommunfullmäktiges ordförande Lars O. Molin.

Lars O. Molins tal handlade mycket om den starka tradition som Hindersmäss är i Örebro och hur den sträcker sig tillbaka långt i tiden.
Flera av våra Svenska kungar har varit i Örebro under Hindersmäss och Gustav Vasa hade ett särskilt intresse för vår stora marknad.
Hindersmäss är ett perfekt tillfälle om man vill nå ut med ett meddelande till många människor samtidigt därför var det förr vanligt att kungörelser lästes upp just under Hindersmässomarknad.
Lars O. Molin talade även om den tur vi har att marknaden fortsätter att leva och vilket mod de knallar som är här visar, vädret är ju som bekant inte så snällt just under marknaden och knallarna får i år stå ut med ett kraftigt snöfall men som tur var är det inte så särskilt kallt denna förmiddag.

Det var en rätt stor åhörargrupp som lyssnade till Lars O Molin utanför S:t Nicolai kyrka där de inlett invigningen med en gudstjänst som har sina rötter i medeltiden.
Kyrkoherde Ingemar Söderström höll den lika traditionella gudstjänsten i S:t Nicolai kyrkan och han förklarade även marknadsfrid under invigningen framför kyrkan.

En tradition som också hör till Hindersmässan är vädret som följde sedvanligt mönster med kraftigt snöfall, så vädrets makter visade sin vanliga sida under marknadens första dag i alla fall. Det normala under Hindersmäss är att det antingen är riktigt kallt eller så snöar det så varför traditionen är att den ska hållas i slutet av januari kan man fundera på.
Vi hoppas att vädret blir bättre under resterande dagar och då marknaden pågår ända till lördagen finns chansen för bättre väder.

Invigningen avslutades med utlysningen om marknadsfrid har en lång tradition den också och tanken är att försäljningen ska gå lugnt tillväga utan slagsmål och fylleri, det var vanligare kanske lite vanligare förr, nu är Hindersmäss ett tillfälle för både Örebroare och besökare ett tillfälle att titta på ett varierat utbud av varor hos de olika knallarna.

Även i dag är Hindersmäss välbesökt och det räknas med att det kommer att passera ca 80 000 besökare mellan de olika stånden i centrala Örebro.

Marknaden startade med försäljning av malm från bergslagen och även skinnhandeln var stor. Nu så finns det bland annat godis, kläder och väskor till salu i de olika stånden men även en hel del annat för den som vill gå runt och titta i alla stånden.

Den som tror att Hindersmäss enbart är marknaden har fel, egentligen startar Hindersmäss på måndagen och inte på onsdagen, men det pågår också konferenser och olika andra typer av saker i Örebro under Hindersmäss även om de flesta säkert bara är på marken.

För att förenkla marknaden har Örebro kommun flyttat på busstrafiken så att stadsbussarna inte trafikerar Drottninggatan under tiden, hoppas att de nästa år även stänger av för biltrafiken. Viss trafik måste få förekomma men under de dagar som marknaden är borde större delen av trafiken på Drottninggatan ledas andra vägar så att vi nästa år slipper bilar som vill fram mitt under invigningen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar