×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Idrott och integration i Förortslyftet.


Moderaterna presenterade budgetförslag.


Örebro har en helt ny park på öster.


Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2010-01-21  

Vem är svensk?

Vem är svensk?

Under onsdagen var det en debatt på Örebro läns museum mellan Bechet Barsom (KD) och David Kronlid (SD) moderator var Karwin Tahir.
Själva debatten blev det väl tyvärr lite si och så med och en stor del av kvällen kom istället att handla om Sverigedemokraternas invandringspolitik och David Kronlid fick emellanåt besvara frågor som låg en bit utanför själva ämnet för kvällen utan att det blev någon ordentlig uppstyrning av det hela.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

På Länsmuseet pågår utställningen Tager du detta land - syrianer i nöd och lust 1979-2009.
Utställningen är skapad av författaren Staffan Ekegren med hjälp av bilder från bland annat fotografen Lasse O Persson.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Fotografen Lasse O Persson som tagit en stor del av bilderna till utställningen.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Debatten, Vem är svensk?, lockade till sig en oväntat stor åhörarskara.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

David Kronlid (SD) den ena av debattdeltagarna.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Bechet Barsom (KD) var den andre.

© 2010 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Debatten hölls under ledning av Karwin Tahir.

Under onsdagen var det en debatt på Örebro läns museum mellan Bechet Barsom (KD) och David Kronlid (SD) moderator var Karwin Tahir.
Själva debatten blev det väl tyvärr lite si och så med och en stor del av kvällen kom istället att handla om Sverigedemokraternas invandringspolitik och David Kronlid fick emellanåt besvara frågor som låg en bit utanför själva ämnet för kvällen utan att det blev någon ordentlig uppstyrning av det hela.

Kvällen inleddes i utställningen Tager du detta land - Syrianer i nöd och lust 1979 - 2009.
Utställningen är en del av arbetet med att följa de syrianer som kom till Örebro på 1970-talet och de som följer familjerna är författaren Staffan Ekegren och fotografen Lasse O Persson.

De bilder som ingår i utställningen visar hur familjerna ändrat sig genom åren och de texter som finns talar om en del som har hänt dem. Staffan Ekegren berättade att för att kunna följa syrianerna har de varit tvingade att komma dem nära så att det inte blir att de bara skildrar en grupp av människor utan verkligen förmedlar hur syrianerna klarade av omställningen med att komma till Sverige med två tomma händer och få starta om sina liv i ett annorlunda samhälle mot det förtryck som de flydde från.

Arbetet med att skildra syrianernas nya liv i Sverige har resulterat i tre böcker och den sista kom förra året, arbetet kommer att fortsätta och Staffan Ekegren ville egentligen inte kalla det för en debatt på kvällen utan hellre som ett samtal och en undersökning utifrån utställningen.

Debatten leddes av Karwin Tahir.
Karwin Tahir inledde kvällen med att säga två saker det första var att debatten skulle avslutas senast 20.45 och det andra var att han bad alla stänga av sina mobiltelefoner eftersom det stör under en debatt och det var faktiskt inte en enda mobiltelefon som hördes under kvällen.

När blir man Svensk, det är en svår och djup fråga inledde Karwin och det är många olika saker som spelar in, identitet, religion, språk och nationalitet. Karwin fortsatte med frågan vem är det som bestämmer om han är Svensk, är det en själv eller omgivningen.
Första frågan till debattörerna kom att bli, är du svensk?
David Kronlid svarade ja på frågan och följdfrågan blev den självklara, varför?
David Kronlids svarade att han är född i Sverige av svenska föräldrar.
När det blev Bechet Barsoms tur att svara valde även han att svara jakande på frågan om han känner sig svensk.

Bechet Barsom frågade David Kronlid om han som person anses som svensk?
När han fick ett ja på frågan ville han ha en liten klargörelse på hur han kunde bli räknad som det, eftersom Sverigedemokraterna i sitt partiprogram skriver att det kan ta flera generationer att bli svensk.
David Kronlid svarade med att det kan ta flera generationer eller så kan det ta några år, allt hänger på inställningen hos individen.

Trots att debatten skulle handla om när man blir svensk så var det mycket prat om hur Sverigedemokraterna ser på svenskar med invandrarbakgrund. Att det i SD:s partiprogram är en värdering där svenskar kommer överst och sedan de nordiska länder och så vidare, var inget som David Kronlid egentligen svarade på utan han valde att gå på sin personliga uppfattning och den är att SD inte värderar människor olika beroende på varifrån de kommer.

Det var ofta David Kronlid valde att svara med det han uppgav för att vara hans personliga uppfattning när han fick frågor om hur SD ser på invandrare och att de tycker att invandrare ska assimileras i det Svenska samhället.
David Kronlid påpekade också att det finns några klantiga formuleringar i deras partiprogram som SD i Örebro vill ändra på.
Han påpekade också att en stor del i SD:s invandrarpolitik är att de vill att Sverige ska öka sitt stöd till närliggande länder så att människor på flykt kan söka sig dit istället för att komma hela vägen till Sverige.

Bechet Barsom höll med om att den Svenska integrationspolitiken har misslyckats men han tyckte att de måste vara försiktigare med hur de gör i framtiden, en sak som han hört även om han inte kom ihåg varifrån var att människor möts i korsningar alltså behövs det fler korsningar i Örebro som är en väldigt segregerad stad.

Det var även möjlighet för publiken att ställa frågor till politikerna och även om det inte var så många som passade på blev det ändå debatt om en del ämnen som kom upp.

En av besökarna var Zeki Yalcin som passade på att fråga David Kronlid just vad integration betyder för SD och om de förespråkar assimilering.
Svaret blev att integration är ett välanvänt ord men det handlar om att människor möts och hittar gemensamma nämnare.
För att det ska kunna bli en assimilation till samhället måste det starta med integration svarade David Kronlid.
Assimilation är något som SD eftersträvar men vi fick ingen klarhet i hur det ska gå till.

Zeki Yalcin hade fler frågor och han tyckte att han fick svar på det han frågade, men fler frågor fanns som inte passade in i denna debatt men han hoppas att han får möjlighet att ställa dem vid ett annat tillfälle.

Efter debatten samlades det små grupper i rummet som fortsatte diskutera olika saker, Bechet Barsom var inte helt nöjd med debatten då han tyckte att de inte riktigt kom till skott med frågan och vi kan hålla med om att debatten spretade lite åt olika håll under kvällen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar