×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-11-19  

Invigning av Ett Rum I Skogen.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:480px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Fredrik Persson (MP) klippte det traditionella bandet vid invigningen av det nya "bostadsområdet"

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Det nya bostadsområdet i Hjärstaskogen består av flera olika hus.
Redan idag har husen lockat fram de lite yngres fantasi om vilka som kan tänkas bo i dem.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
När mörkret faller på tänds lamporna.
En del av husen belyses av starka strålkastare, ur andra hus strålade ljuset ut genom fönstren.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Det vackra vädret som rådde under dagen byttes ut mot ett hällande regn under eftermiddagen.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Någon stor publik kom det dessväre inte till invigningen, men de som vågade utmana vädret kunde värma sig med glögg och pepparkakor.

Under onsdagen var det invigning av Ett Rum I Skogen, där Hjärstaskogen har fått flera små hus uppsatta på träden vid bron över motorvägen.

Ett rum i skogen är ett samarbete mellan flera olika konstnärer och Örebro Kommun, tanken var att göra stråket efter motorvägen mer tilltalande och konstnärerna har inte haft sin vanliga arbetsmetod utan de har utgått från vad som står i trygghetsvandringar i området och vad människor säger som använder gång och cykelbanan i Hjärstaskogen.

Örebros första självförvaltande bostadsområde kallar de sin skapelse och de små husen har även belysning, både från strålkastare utifrån och inifrån av diodlampor. Diodbelysningen drivs av solceller så den är miljövänlig. Korsningen efter bron över motorvägen där det tidigare har varit en tätt med buskar har öppnats upp och det ligger vitt grus på marken för att ge ett ljusare och trevligare intryck när man kommer till cykelbanan. Konstnärerna har även planterat växter på platsen men de syns inte nu utan först till våren kommer de att märkas och det är växter av olika slag som de har planterat efter samtal med parkförvaltningen på Örebro Kommun.

Invigningstalet hölls av Fredrik Persson (MP) och han talade om att det var första gången han hade stannat bredvid cykelbanan, men att han nu ska försöka stanna till oftare på vägen förbi.

Kicki Hendahl och Evis Magnusson inledde genom att berätta lite om projektet och hur det kom till.
De små husen kommer även att gå att hyra, även om de inte kostar några pengar att hyra ett hus så är det ett sätt att sköta om platsen och vem vet vad hyresgästerna hittar på. Tanken att hyra ut husen kom från tre förbipasserande herrar när konstnärerna höll på att sätta upp husen och den tanken gillade de så pass mycket att det nu ska bli möjligt. Det ska även bli möjligt att sätta upp fler hus för den som är intresserad, riktigt hur det ska gå till vet de inte i nuläget men möjligheten ska finnas för den som vill göra ett eget hus till Örebros minsta stadsdel.

Även om husen är små så kan två av dem få hyresgäster eftersom de är fågelholkar, anledningen till att enbart två av husen är holkar är att fåglar inte vill ha grannar så tätt inpå. Sätts det upp fler holkar bland husen så kommer de antagligen inte att bli använda av fåglarna hade konstnärerna fått höra.

Ett rum i skogen är enbart första etappen i konstnärernas arbete, nu ska det följa workshops för kvinnor i bostadsområdena runt Hjärstaskogen. Temat för workshopen ska vara trygghet och resultatet är tänkt att bli en mobil utställning om kvinnors trygghet.

Konstnärerna som arbetar i projektet är Kicki Hendahl, Evis Magnusson och Giovanna Aguirre.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar