×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-10-21  

Mats Odell på ekonomidagarna i Örebro.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:456px; height:370px;">
Kommun och Finansmarknadsminister Mats Odell (KD) talade under Ekonomidagarna i Örebro.
På bilden syns också Ursula Berge som ledde frågestunden.

Under ekonomidagarna på Conventum Arena i Örebro var en av talarna vår Kommun och Finansmarknadsminister Mats Odell (KD). Temat för Mats Odell var, Hur beroende är Sverige av sin omvärld, hur påverkas vi av de internationella besluten?

Mats Odell inledde sitt tal med att berätta att han under tisdagen deltog i ett möte i Luxemburg med EU:s finansministrar och det är fortfarande den ekonomiska krisen som diskuteras på dessa möten, den ekonomiska krisen har drabbat alla men speciellt Sverige, Finland, Tyskland och Japan har råkat illa ut och det beror på att vi har en stor exportmarknad.
De företag som står för export är t.ex. Atlas Copco som säljer varor som är lätta att skjuta upp inhandlandet av, vilket syns direkt när krisen kom, Volvo lastvagnar är ett annat talande exempel som Mats Odell tog upp.
Under andra kvartalet 2008 gjorde Volvo lastvagnar de bästa resultaten genom tiderna för att sedan det tredje kvartalet 2008 göra ett av sina sämsta resultat, det visar på att krisen märktes direkt och kraftigt.

Det viktigaste när det gäller de stora företag som finns i Sverige är att de stannar i landet och inte flyttar sina huvudkontor till andra länder, om huvudkontoren flyttas så flyttas även ändra avdelningar så som forskning och utveckling och Sverige behöver ha den delen i landet.

Sverige måste påverka övriga länder genom att föregå med bra exempel, många andra länder är intresserade av den Svenska modellen så bland andra Bo Könberg (FP), Sjukvårds och Socialförsäkringsminister 1991-1994 reser nu runt om i världen och talar om den svenska pensionsreformen.
Det är det spåret Mats Odell säger att Sverige ska följa, vi ska fortsätta att visa upp bra exempel inom flera olika områden.

Mats Odell talade även om att vi behöver satsa på forskning och utbildning, nu kommer det flera nya universitets- och högskoleplatser och det är en viktig del i satsningen på utbildning. Drygt 500 nya universitetsplatser kommer det att bli på Örebro universitet.

Mats Odell talade inte bara om ekonomi utan även om det klimathot som finns och han var besviken över att EU:s ministrar inte kunde sy ihop ett avtal inför klimatmötet i Köpenhamn.
- Det är viktigt att EU är pådrivande i frågan och då behövs det att gemensamt avtal så att vi har en grund att stå på. Om EU inte kan leda mötet i Köpenhamn så har vi problem sade han bland annat.

Mats Odell talade även om stabiliseringsrådet som nu har blivit klara med sitt arbete och de åstadkom mycket under tiden det fanns. En av de slutsatser de drog var att Sverige behöver ligga i framkant när det gäller forskning och att vi behöver ett positivt företagsklimat så att fler vågar starta och driva företag.
- Det är hur många arbetade timmar det finns som ligger till grund för hur ekonomin ser ut.
- Vi behöver värna om den Svenska modellens värdegrund men en sak som rådet kom fram till var att slopa jantelagen, den behövs inte och den ger problem så bort med den. Efter talet av Mats Odell blev det frågestund under ledning av Ursula Berge.
Frågorna kom att handla om framtiden och att det är svårt att säga hur 2011 kommer att se ut.
Att kommunerna får mer pengar under 2010 är redan klart men hur det kommer att se ut under 2011 och 2012 är omöjligt att säga i dagsläget.
Mats Odell sa att nu ser vi i alla fall gröna knoppar så det verkar vara på väg att vända igen men 2010 kommer att bli ett tufft år.
Om kommunerna kommer att få mer stod från staten i form av utökade bidrag kan han inte svara på, men nu är det den budget som är lagd som gäller och där får kommunerna extra pengar för att hjälpa till. De extra pengarna är mer än vad t.ex. försörjningsstöd beräknas öka så mer pengar är inte aktuellt i nuläget.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar