×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-09-16  

Grön Ungdom - Park istället för parkering.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:473px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Bland bilarna på Järntorget skapade Grön Ungdom en minipark.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Har man ingen vindruta får biljetten hamna under frukten.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
En fika i gröngräset? på Järntorget.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
En fikapark nätt och jämt synlig över bilarna.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Vi hörde på radion att ni skulle vara här...
Paret i bilen kom för att titta till Grön Ungdoms aktion med en park på torget.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Ordkonst på torget.
Med asfaltskritor skrev Grön Ungdom in slagord och ritade bilder på smågatstenen.

Under onsdagen var en parkeringsplats på Järntorget omgjord till parkyta med hjälp av konstgräs stolar och ett parasoll, anledningen var att Grön Ungdom Örebro hade en manifestation mot att bilen tar en så stor plats i stadsbilden.

Niclas Persson är initiativtagare till manifestationen och hans planer för centrala Örebro skulle vara pendelparkeringar utanför innerstaden och sedan enbart kollektivtrafik för den som inte cyklar eller går, att människor till naturen brukar vara lata är inget han lägger stor vikt utan Niclas tycker att det är dags att ändra på den vanan och lat behöver man inte vara jämt.

Även om Nicklas tycker att det går framåt vid planering av ny bebyggelse genom att man gräver ner parkeringsplatserna i stället för att ha dem ovan jord så tar bilarna ändå mycket plats som kan användas bättre.
Den här typen av manifestation har provats tidigare bland annat i Göteborg som har större problem med bilar och avgaser än vad som finns i Örebro. Det är inte enbart storstäderna som har problem med avgaser i stadskärnorna utan det problemet finns överallt.
Niclas Persson skulle i en första etapp vilja se de mest centrala vägarna så som Drottninggatan bilfria för att senare kunna utöka den bilfria zonen, men den stora frågan är hur man löser kollektivtrafiken så att det fungerar bra att ta en buss in till centrala Örebro istället för att ta bilen.

Under tiden som Grön ungdom genomförde sin manifestation så var parkeringen på Järntorget nästan full och det är svårt att veta varför så många hade känt behov av att ta bilen in till centrala Örebro i stället för att gå eller cykla.

Niclas Persson tycker att den svenska regeringen borde ta ett större ansvar som att bygga ut järnvägsnätet i stället för att bygga fler vägar, hur kommer det sig att Karlskoga som är en rätt stor ort och ligger mellan två andra orter inte har någon järnväg? Hur tänkte dem när järnvägen drogs egentligen?
Regeringen skulle behöva satsa på fler järnvägslinjer och även om de säger att de satsar just nu så är det inga satsningar som märks.

Niclas Persson och de andra från Grön Ungdom Örebro ville protestera mot att bilen är normen i staden och att den får ta plats från människorna och tittar man på järntorget så är det lätt att fastna på alla bilar som står där, i stället för att se försäljningen som pågår efter Storgatan på Järntorget, just nu finns ett av Open Arts konstverk som en gräns mellan bilarna och försäljarna men den försvinner snart och då kommer Järntorget återigen att se ut som en stor parkering vilket kan vara lite tråkigt för torget som är närmst Örebros vackra slott.

Grön ungdom som hade bunkrat upp med bananer och äpplen för att kunna bjuda nyfikna satt rätt lugnt på sin parkeringsplats under tiden vi var där och det var endast två som stannade till för att kolla vad de gjorde. De flesta sneglade lite när de passerade och en del av bilisterna som letade efter en tom plats blängde lite men ingen sa något som vi hörde.
Även om någon hade klagat så hade ungdomarna faktiskt betalat sin parkeringsavgift och kvittot låg på konstgräset.

Detta kommer antagligen inte bli det enda som Grön Ungdom hittar på under vintern och hösten utan det finns planer för fler saker även om Niclas Persson inte vill tala om vad, men han ser en aning lurig ut så vi ser fram mot fler manifestationer från Grön Ungdom framöver.

Att politiska ungdomsförbund gör manifestationer mitt i centrala Örebro känns lite ovant men det ger mer liv åt stadsbilden och de som vill prata politik och framtid kan alltid hitta någon att diskutera med.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar