×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-09-12  

Guidad vandring på Open Art.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:473px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Heartbeat. - Av Lars Jonnson.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Barnsoldater. - Av Bertil Englert.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Sorrows. - Av Jonas Liveröd.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Trouble. - Av John Daily.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Vår ciceron under turen, Ann Siden vid sitt konstverk A Golden Break.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
A Golden Break. - Av Ann Siden.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Enzor ser i sina händer. - Av Torsten Molander.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Vargar i den nordiska mytologin, Ylva, Ulf. - Av Lenny Clarhäll.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Toys´r´us. - Av Michael Johansson.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Guardian Angel II. - Av Richard Brixel.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Operation Skönhet. - Av Birgitta Muhr.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Ishockeyspelare. - Av Thomas Qvarsebo.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Jungfru. - Av Karin Ward.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Containern på Järntorget innehåller verk av flera olika konstnärer.

Två dagar i veckan håller Ann Siden en guidad visning av utvalda verk som är med i Open art i centrala Örebro.

Den guidade turen är på ungefär en och en halv timme och på den stunden hinner Ann med att förklara en del av de processer som ingår i skapandet av statyer som gjuts i brons.
Första statyn vi stannade vid var Michael Johanssons Toys´r´us och det är namnet båt båtmodellen i naturlig skala som ligger i vattnet vid slottet. Ann Siden berättade att det inte är enkelt att göra skulpturer som ska stå ute och Michael Johanssons tar riktiga saker och svetsar ihop för att få det att se ut som en byggsats. Den här skulpturen är väldigt lätt att läsa av och det är inte det enda verket av Michael Johansson som är med på Open Art utan har har även en staty som står på resecenter fast där är temat resa.

Inne på borggården på slottet var nästa stop i vandringen och där hänger Jonas Liveröds skapelse i taket på ingången, skulpturen heter Sorrows from the superstructure nest och det är ett verk som är lite svårare att tolka. Jonas Liveröd vandrade runt och sedan gjorde han en platsspecifik sak, den för tankar till vatten och de flesta kan säkert läsa in egen betydelse i verket. Den passar in väldigt bra i det välvda taket men kan vara lite svår att e om man inte vet om den.

I slottsparken finns det flera olika skulpturer av två olika konstnärer Lenny Clarhäll och Bertil Englert.
Första stopet var vid Bertil Englert Barnsoldater raden av statyer står efter Svartåns vatten och föreställer en rad av gevär med lite tillagda attribut, Ann Siden berättade att barnsoldater finns det i Örebro och de har ofta stora problem i livet eftersom de har blivit felprogrammerade i början av sitt liv, många av dem har stora problem med att klara av ett normalt liv. Ann Siden känner en som har klarat av den svåra resan från barnsoldat till ett normalt liv och nu arbetar han med barn som har problem.

Nästa stopp vid de två vargarna som står vid sidan av museet blev lite längre då Ann passade på att berätta om vilket arbete det är gjuta statyer i brons. Det finns flera olika tekniker för att gjuta bronsstatyer, den vanligaste är sandgjutning och det krävs någon som är duktig på att gjuta för att det ska bli rätt.
De flesta konstnärer har flera stycken andra som de samarbetar med, statyerna måste fraktas till stället där de ska stå och det behövs gjutare och en hel del andra som hjälper till under tiden som konstverket tar form, det är vi dåliga på att tala om i Sverige tycker ann Siden. I USA är det vanligt att alla i kedjan står med, här är det oftast bara konstnären själv, men på brons statyer så finns det ofta två signaturer då gjutaren signerar de han är nöjd med.
På Vargarna som är av konstnären Lenny Clarhäll finns två signaturer eftersom den som göt vargarna också har signerat sitt verk.

Ann Siden har själv med sin konst i Open Art, på Köpmangatan finns ett verk som heter A Golden Break där Ann Siden har gjort tre olika brickor med fika på gjutet i brons. Ann har gjort den typen av konstverk till demens boenden nere i Skåne och det har fungerat väldigt bra, här uppe är de tyvärr inte intresserade av den typen av saker men det kanske kommer här med, tanken bakom är bra. Tanken är att få de som besöker sina dementa släktingar något att tala om och de går även att ha att träna minnet på eftersom Ann gjuter vanliga föremål precis som på hennes A Golden Break.

Sista stoppet på rundan var Lars Jonssons Heartbeat. Heartbeat är texten som sitter på muren vid slottet, de flesta som har gått förbi och sett den har säkert tyckt att det verkar som rappakalja och inte går att tyda, men lösningen är enkel, läs texten som återspeglas i vattnet så ser ni vad det står.

En rundvandring i centrala Örebro för att titta på all den konst som finns under Open Art är en riktigt bra ide, det ovanliga med Open Art är att det finns så stort utbud och mycket olika sorters konst att titta på. Ann Siden gör ett bra jobb när hon guidar och hon förklarar hur hon ser de olika konstverken, det är inte så ofta som man får chansen att höra en konstnär berätta om andras verk.

Nu går rundvandringen bara igenom en liten del av allt som finns att titta på men det är också en möjlighet att ge mersmak åt den som går så att den på egen hand upptäcker alla de konstverk som inte ingår i rundvandringen. En och en halv timme kanske låter länge men jag tror att de flesta skulle se att tiden utökades lite till för att hinna med alla de statyer man nu endast passerar på vägen.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar