×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Örebros första pumptrackbana invigd.


Vivallakullen invigd efter en stor upprustning.


Jonas Sjöstedt och Malin Björk på Örebrobesök.


Jan Björklund besökte valstugan på Stortorget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-08-02  

Slottsfest, fyra dagar i sol och skur.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:473px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Johnny Johansson och Sören Gunnarsson höll koll på konkurentrna under duellen.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Inger Högström-Westerling ställdes inför det kniviga valet av att hitta rätt kniv i ett okänt knivblock.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Lena Johansson från Lena Johanssons dansstudio i Hallsberg ledde försöket att slå världsrekord i Cha Cha-dans.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Dansare från Lena Johanssons dansstudio uppträdde i flera olika stilar på scenen.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Mats Ronander under sitt beljublade framträdnade.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
En tretusenhövdad publik hade kommat för att se Mats Ronander.

Slottsfesten i Örebro fick två bra dagar och två lite sämre, de sämre berodde på regn.
Ett ihållande regn under två dagar är inte det en arrangör önskar när det är aktiviteter utomhus, men som tur var så blev vädret bättre till finaldagen på lördagen.

Slottsfesten har innehållit lite allt möjligt från scenerna, dansbandsmusik för de som uppskattar att dansa och varierad musik från popscenen, blandat med kockdueller, matlagningsuppvisning och lite annat smått och gott.

Slottsfesten handlar om mat och det var flera restauranger som var med för att visa upp sitt kök och det fanns gott om olika typer av mat från asiatiskt till den lite mer typiska restaurangmaten och alla kunde säkert hitta något de ville prova.

Kockduellerna var ett roligt inslag.
Vi tyckte väl att det var lite synd att några av dem tyvärr fick ställas in beroende på ett envist regn som periodvis vräkte ner, men den första duellen mellan underhållaren Magnus Sjögren och gourmetkocken Johnny Johansson blev av, de hade som tema att tillaga falukorv och under de 25 minuter de lagade mat passade de på att prata en hel del.

Johnny Johansson har blivit ett känt namn i Örebro, han drev restaurangen på Slottet i en hel del år och suget efter en egen restaurang finns fortfarande men just nu är det ingen på gång, han är även känd som Nobelkock då han under 10 år var den kock som hade hand om Nobelmiddagen i Stockholm.

Magnus Sjögren fick sitt genombrott med bandet Big Deal och har sedan dess underhållit Örebropubliken på olika sätt, bland annat genom allsång i Stadsparken och lite andra saker, en sak som han däremot inte hade gjort tidigare var att laga mat inför publik.

Både Magnus Sjögren och Johnny Johansson höll tidsgränsen på sina rätter och som en stor överraskning var det Magnus Sjögren som vann.
Juryns bedömning var att Magnus Sjögrens falukorv var godast medan Johnny Johanssons varma sallad till korven var bättre.
Johnny Johansson som deltagit i många kockdueller fick sin andra förlust i Örebro förra gången han förlorade var det mot vår tidigare Landshövding Sören Gunnarsson.

Sören Gunnarsson deltog även han med i en kockduell, om än under Slottsfestens sista dag.
Som motståndare mötte Sören Gunnarsson ingen mindre än Inger Högström-Westerling (M). De två tävlande hade varsin hjälpkock till hands, Sören Gunnarsson hade Johnny Johansson som medhjälpare och Inger Högström Westerling hade Thomas Welander som är kock på restaurangen Goddagens i Rosta centrum.
De båda lagen skulle laga till benfri fläskkotlett i bit och till denna duell sa Johnny Johansson att han var betydligt mer taggad och uppenbart var att han arbetade på ett annat sätt än vad han gjorde i duellen mot Magnus Sjögren.
Båda lagen valde att steka kotlettbiten, trots den likartade tillagningen blev det enligt juryn en stor skillnad på slutresultatet.
Inger Högström-Westerling och Thomas Welander gjorde stekt kotlett med blomkålspure, andra laget hade kotlett med en varm sommarsallad.
Det blev Sören Gunnarsson och Johnny Johansson som tog hem priset för sin anrättning och därmed fortsatte Sören Gunnarson sin hittills oavbrutna vinnarsvit av kockdueller. Naturligtvis var det inte enbart kockdueller och mat på scen under Slottsfesten. Onsdagen avslutades med Irländskfolkmusik framförd av Tullamore Brothers, bandet spelade och lockade en hel del publik till popscenen och det dröjde inte länge innan de första paren började dansa framför scenen.
Timman tidigare, vid åtta på kvällen, hade Flamingo kvintetten bjudit upp till dans på dansbandscenen. Lite svåra visade sig Örebropubliken vara men efter en liten stund fick de upp besökarna även om många nöjde sig med att stå och lyssna.
Det dansband som lockade flest till scenen var Barbados ett dansband med lite yngre musiker som trots allt har spelat ihop ett tag nu, de lyckades fylla upp dansgolvet rätt bra och det var även den kvällen många som stod och lyssnade på deras musik, även utanför staketet var det stundtals rätt många som stod och lyssnade på dansbanden som spelade under de fyra dagarna.

Popscenen var den scen som lockade störst publik och under fredagen var det Rolle Rosenqvist som lockade stor publik även om han inte stod med i det officiella programmet.

Rolle inledde kvällen innan det var dags för Magnus Sjögren och Big Deal på scenen.
Rolle som hade varit på Slottsfesten under onsdagen och då lagt märke till att medelåldern på besökarna låg runt 45-50 inledde med låtar från 50-60-talet och först var det C.C.Rider för att fortsätta med den gamla klassikern Mustang Sally.

Rolle gjorde en suverän spelning i Slottsparken och det var så att jag funderade på om det verkligen var en Örebropublik framför scenen eftersom publiken var med redan från andra låten.
Rolle fortsatte sedan med en blandning av låtar som de flesta kan så som Bob Marleys Could You Be Loved och No Women No Cry men även lite "nyare" som Nirvanas Smells Like Teen Spirit, Rolle är inte rädd för att ta upp publik på scen under Mustang Sally fick två tjejer komma upp och vara kör och det var ingen som tog illa upp när någon i publiken kom upp på scen, en av de som gick upp var Anita som är ett stort fan av Rolle och har sett honom var han än har spelat i Örebro.

Efter Rolle Rosenqvist var det dags för Big Deal och Magnus Sjögren att äntra scen, de blev presenterade av Johnny Johansson som passade på att fråga publiken om de ville att Slottsfesten skulle komma tillbaka nästa år och svaret blev ett högt och tydligt JA.

Magnus Sjögren fick sitt genombrott med Örebrobandet Big Deal.
Big Deal inledde med En sommardag i stan och spelningen blev en riktig upplevelse för några av besökarna som bara har sett Magnus Sjögren i allsångssammanhang tidigare, de fick se en ny sida där han verkligen hade publiken där han ville och många av dem kunde sjunga med i hans låtar.
När spelningen började närma sig slutet tog Susanne tag i micken och uppmanade Magnus att starta ett nytt band eftersom hon vill höra lite nya sånger från honom, Susanne tyckte att Magnus Sjögren är riktigt duktig på att få till texter och vill att han sjunger lite nytt material istället för att bara använda de gamla han har.

Magnus Sjögren blev även utsatt för en liten kupp av sina musiker när de fick honom att hitta på en rap-låt på scen, något som var helt oförberett och nu väntar vi för att se vad Magnus hittar på för hämnd åt dem till nästa gång de ska spela ihop.
Det märks att Big Deal och Magnus Sjögren känner varandra rätt bra under repetitionen så skulle de spela en Elvis låt för att kolla ljudet och bandet började spela Devil In Disguise, som trots att den tillhör Elvis mest kända och spelade låtar var en Magnus inte kunde med Elvis.

När Big Deal och Magnus Sjögren trodde att de spelat klart så var publiken av en helt annan åsikt och ropade upp dem för extranummer, men fredagens spelning med först Rolle och sedan Magnus och Big Deal var årets så här långt bästa spelning enligt oss och det finns spelningar som blir magiska och stannar kvar i minnet, denna var en av dem.
En publik som trotsade det regniga och lite kalla vädret och två artister som verkligen gav allt, ni som missade Rolle Rosenqvist på Slottsfesten har möjlighet att höra honom den 28 augusti på Harrys.

Avslutade festivalen gjorde Mats Ronander Örebrosonen var hemma igen för en spelning i Slottsparken, men innan det var dags för honom att äntra scenen så var det bland annat en dansuppvisning från Lena Johanssons dansstudio som är belägen i Hallsberg.
Lena Johansson var även med under eftermiddagens rekordförsök i Cha Cha dans, något rekord blev det inte men det var ändå en hel del Örebroare som lärde sig grundstegen i Cha Cha och alla som var med i försöket fick sedan en matkupong som gällde i samtliga mattälten där de efter avslutat rekordförsök kunde hämta en prova på tallrik.

Dansuppvisningen på kvällen lockade många besökare till scenen och det är förståeligt då ungdomarna var jätteduktiga och roliga att titta på, även om scenen var i minsta laget när det skulle få rum 10 dansare på en gång, men de klarade av det ändå.

Sista numret up på Slottsfesten var som sagt Mats Ronander och han är alltid duktig på scen, men under lördagen räckte det inte riktigt ända fram. Mats Ronander var bra, inte tu tal om den saken men just den här kvällen saknade han den där sista procenten som gör en spelning från riktigt bra till outstandning. Vi fick höra flera av hans låtar och sist kom den som några i publiken frågade efter nämligen Kött Och Blod, spelningen var bra men ingen riktig höjdare, publiken var inte riktigt med från början utan det tog lite arbete från Mats Ronander för att få dem att sjunga med och den där svårförklarliga riktiga känslan infann sig inte under kvällen. Det var trots det ändå ett stilfullt avslut på Slottsfesten.

Även om Slottsfesten inte riktigt kom upp i det besöksantal som de behövde så hoppas i alla fall vi att de kommer tillbaka nästa år och då med fyra dagar bra väder, i år så var vädret det stora minuset i festen, kyligt och regnigt och det var inte bara lite lätt regn utan det var riktiga ösregn periodvis som höll på länge, men vädrets makter bestämmer vi stackars människor tyvärr inte över.

Det enda vi saknade lite var ett större program från popscenen för att fånga in och hålla kvar besökarna när de kom till Slottsparken för att prova på de kulinariska frestelserna från tältkrögarna på platsen. Att ha en scen som står tom är lite tråkigt när den nu ändå finns där.
Sen skulle det kanske vara bra med ett tält där de som vill äta kunde sitta för då kan de komma och äta även om det regnar, träd skyddar bara till en viss gräns.

Slottsfesten har ett stort plus i övrigt det är trevlig personal överallt, för att inte tala om de trevliga vakterna, ja ja vi lovade ju att skriva det och nu råkar det ju dessutom vara sant.
Slottsparken är fin och kanske lite underskattad av allt för många Örebroare vi pratat med.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar