×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-06-25  

Invigning av badet i Hästhagen.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:473px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Fredrik Persson (MP) höll invigningstalet.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Fem tjejer från Risbergska skolan som kom med förslaget till badplats.
Malin Åkerberg, Josefine Bäck, Pauline Gustafsson, Frida Waldesjö och Julia Selinder.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Skylten kommer på plats.
Nu är det åter fritt fram för badare.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Fredrik Persson (MP) tog ett första dopp.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Liksom även lite yngre Örebroare.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Mats från Outdoor Experience agerade konferencier under tävlingsmomenten.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Använd hinkarna och lite matematik för att mäta vatten.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Efter att ha mätt vatten var det dags att ta sig till nästa moment, genom att bara trampa på de röda klotsarna.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Båda lagen var snabba, tjejlaget var helt klart de som hade bäst balans.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Blåsrörsmoment, den som först fick 20 poäng kunde gå vidare till nästa moment i tävlingen.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Nästa moment var att göra upp en eld med hjälp av eldstål för att kunna koka upp vattnet som hämtats ur Svartån. ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Politikergruppen var snabbast, de kanske är lite vanare att vara i hetluften och elden?

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Ankie Rauseus, konferancier under dagen och en av dem som gjort mycket för att dagen skulle bli av.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Pelle, Räddningsledare vid brandkåren, guidade besökarna genom brandmännens uppvisning på och i Svartån.

. ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
På väg ut till en nödställd.
Brädan är ett av flera viktiga hjälpmedel brandmännen använder sig av vid räddningsuppdrag i vatten.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Förutom brädan har brandkåren också båtar.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Örebro Simallians visade upp sina färdigheter.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Svenska livräddnings sällskapet fanns på plats, här visas hur en livboj respektive en livlina kastas för att nå fram till den som är nödställd.

Under onsdagskvällen ar det stor invigning av det nya badet i Hästhagen.
Invigningstalare var Fredrik Persson (MP) som bland annat berättade om hur viktigt vattnet är för ett fungerande samhälle.

Fredrik Persson berättade att det var tack vare medborgarbudgetten som gav några klasser i gymnasieskolan i uppdrag att ta fram förslag som Kommunen skulle lägga in i sin budget, förslaget just om ett bad vid Hästhagen var det som vann när eleverna fick rösta och det var fem tjejer från Risbergska skolan som kom med förslaget, Malin Åkerberg, Josefine Bäck, Pauline Gustafsson, Frida Waldesjö och Julia Selinder fick komma upp på scen och berätta varför de vill ha ett bad i Hästhagen och motiveringen var att det annars bara finna Alnängsbadet som är gratis i staden om man inte har möjlighet att åka en bit utanför. Tjejerna tyckte därför att det vore bra med ett bad vid Hästhagen och med tanke på hur många människor det var på plats under invigningen så är det inte enbart ungdomar som ville ha ett bad just där.

Samma motivering hade Fredrik Persson med i sitt tal, de västra stadsdelarna innehåller mycket människor och alla har inte möjlighet att ta sig till badplatser utanför Örebro, på sikt vill Fredrik Persson och de styrande i Örebro att hela Svartån ska vara badbar, men dit är det ännu en bit kvar. Fredrik Persson tog också upp att Svartån är viktig för Örebro, många av oss dricker Svartåns vatten och det som syns i Örebros centrala delar när turister kommer hit är just Svartån, men det är inte enbart vi människor som är beroende av Svartåns vatten, det finns även ett rikt och varierat djurliv utmed ån och nu har Örebro kommun konstruerat en laxtrappa vid slottet så att Svartån i fortsättningen även kommer att ha lax i sina vatten högre upp än till slottet.

Efter invigningstalet hade Outdoor Experience ordnat en utmaning för två lag, det första laget bestod av politiker och det andra var av tjejerna som kommit med förslaget om ett bad vid Hästhagen.
Utmaningen handlade om vatten och lite andra klurigheter som att bygga en pyramid av ringar och att ta hela laget på en rad över en bit av gräsmattan och där alla lagmedlemmar måste stå på en röd sten, att komma på att den siste i laget måste flytta fram sista biten för att laget ska ta sig vidare tog en liten stund men sedan klarade båda lagen av den utmaningen utan problem, även om det var lite svajigt ibland, att tända en eld med hjälp av eldstål tog också en stund att klara av och det var politikerlaget som var snabbast och vann tävlingen.

Men det var mycket mer som hände under kvällen i Hästhagen, brandkåren var på plats med sina olika fordon och den här gången var även båten med, publiken fick även se en uppvisning om hur brandmän räddar någon som är ute i vattnet. Den första delen paddlade en brandman ut på en bräda för att hjälpa den nödställde och efter det använde de en liten räddningsbåt. Pelle som är räddningsledare passade på att berätta hur viktigt det är att alla räddningsredskap får sitta kvar på sina ställen efter Svartån för att brandkåren ska kunna vara effektiva om det händer något på vattnet.
Brandmännen var klädda i torrdräkter som gör att de inte blir direkt snabba i vattnet, men de håller sig torra och varma, de dräkterna används även vintertid, de är även till för att skydda dem mot vassa föremål i vattnet.

Svenska livräddnings sällskapet var även de på plats och den som ville fick prova på hjärt och lungräddning på deras docka, de har även ett uppdrag från Statens räddningsverk där vuxna har möjlighet att lära sig simma utan att behöva betala och det var de också ute och informerade de vuxna i publiken om och några var det som nappade på erbjudandet.

Även om det var många vuxna på plats i Hästhagen så var det framför allt barnen som passade på att bada, men Agneta Öhman var en av de vuxna som passade på att bada när det var invigning, Agneta hade hoppats att hela Svartån skulle vara badbar men det var ändå bra att de gjort ordning ett badställe i Hästhagen, hon brukade förr bada ofta i Svartån och saknar det, vilket gör att hon ser fram mot att hela ån ska vara badbar.

Enligt Fredrik Persson så går arbetet framåt med att rena Svartån men när hela ån ska vara badbar går inte att säga, just nu pågår ett inventeringsarbete för att lokalisera var utsläppen kommer ifrån och Örebro kommun har ett bra samarbete med de andra kommunerna efter Svartån och likadant med lantbruket för att göra hela ån badbar.

Om man ska gå efter besöksantalet under invigningen av badet så kommer det att bli väl använt av både stora som små och just det att det finns ett badställe på väster var uppskattat av besökarna i Hästhagen, många tycker att det är lite konstigt att det inte går att bada redan nu, men tycker ändå att det är bra med en inhägnad bassäng medan de arbetar på att få hela ån badbar.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar