×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2009-06-02  

Yeah! 2009.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:473px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
I helgen var det en stor gratisfestival i Stadsparken, under två dagar spelade över sjuttio olika band på två scener. Yeah!-festivalen lockade stor publik och det var fullt på gräsytan framför scenen i Stadsparken.
Många var där bara för att det var en trevlig grej och att det är roligt när det händer något i stan.
Att hålla igång en festival från 12:00 till sista bandet går på scen runt 22:00 kräver många som arbetar och i år var det ca 150 volontärer som arbeta med att se till att det var lugnt på området och att allt fungerade som det ska, Yeah anordnades för tredje året i år och det märks att Schack London börjar få rutin på vad de behöver göra, från första årets lite enklare festival till årets med flera olika aktiviteter förutom musiken.

Det fanns några tält på plats och bland annat Moderata Ungdoms Förbundet, MUF, var på plats för att prata Moderat politik och försöka få människor att gå och rösta, att få ungdomar att prata politik är lätt enligt Fredrik Morfeldt, ungdomar har ofta en stark uppfattning om vad de tycker politiskt, men det är enkelt att få igång diskussioner och de flesta är nyfikna.
MUF var inte det enda politiska ungdomsförbundet på plats på Yeah! utan även Socialdemokratiska Ungdoms Förbundet, SSU, och Kristdemokratiska ungdomsförbundet, KDU fanns på plats för att prata politik med den som var intresserad, SSU gick även runt bland publiken och delade ut gratis vatten, vilket var en bra sak när sommaren kom och det var varmt även i skuggan. I SSU:s tält fanns även möjlighet att göra egna knappar och naturligtvis att prata politik, Calle Ekblom-Käck sa även han att det är lätt att prata politik med ungdomar och de hade haft mycket att göra i sitt tält så de var nöjda med helgen.

KDU hade också haft mycket att göra och de passade även på att gå runt på stan och dela ut små godispåsar till alla mammor för att fira mors dag som var på söndagen. De vanligaste frågorna som kom upp under helgen var enligt Ofelia Namazova skatter, IPRED och jobb så de hade haft många och långa diskussioner i tältet under helgen. Alla som passade på att var på plats var inte politik utan det fanns även ett tält för ABF 365 och Schack London hade också ett eget ställe på festivalen.
I år var det även möjligt att köpa mat på plats och det fanns tre olika saker att välja mellan, fish & chips, vildsvin och greenburger så alla kunde hitta något de var sugna på och naturligtvis så hade serveringen i Stadsparken öppet så glass var också enkelt att få tag på när värmen blev för mycket.

Men naturligtvis handlade det mesta om musik och det var en blandad kavalkad av band som uppträdde, stora scenen hade fått namnet Savann och scenen som fanns i tältet vid ingången till Stadsparken, Safari.
Under första dagen framträdde 32 band och vad vi hörde var det bara ett band som ställt in men det löste sig ändå eftersom de lyckats boka ett ersättningsband dagen innan festivalen. Ashes från Nyköping fick hoppa in i sista sekunden, men jag tror inte att publiken blev besvikna, vi fick en stund med bra rock som har tydliga influenser från 80-talets rockband.

Men lördagen startades med en singer/songwriter nämligen Norbert Lukács och Norbert som vi nu har hört flera gånger blir enbart bättre även om han verkade vara lite mer nervös än vanligt under Yeah, kan ju bero på att det redan hade kommit rätt stor publik när han gick upp på scen.

Första gången det blev publik framför scenen under lördagen var när Smash into pieces kom ut och det märks att det är ett omtyckt band i Örebro, bandet har precis fått ett skivkontrakt och livet leker för killarna, men de är också väldigt duktiga och vi önskar dem all lycka med skivan som ska komma ut i augusti, nu väntar en hel del promotion arbete för dem men Benjamin Jennebo är glad över att deras dröm äntligen håller på att förverkligas.
Vad jag kunde se så gick även deras tröjförsäljning bra under kvällen, det var en hel del som passade på att handla en Smash into pieces tröja.

Ett av banden som blev en glad överraskning under lördagen var Stockholmsbandet MondeYeux och de ökade sin lyssnarskara med flera personer, de spelar en glad och underhållande musik och att de sedan har roligt på scen är enbart ett plus. Monde Yeux lyckades locka ner en del av publiken framför scen under deras framträdande och det var ovanligt under festivalen, ofta satt publiken och tog det lugnt på gräset och bara lyssnade, men MondeYeux fick fart på publiken och det var många som hade svårt att vara still till deras musik.

Näst sist på stora scenen under lördagen var Misconduct som var i Örebro för inte så länge sen och spelade på Kulturhuset, under Yeah fick de en större publik och även de lyckades locka ner publiken till scenkanten. Misconduct som spelar en blandning av punk och hardcore med tydliga melodier gjorde en bra spelning och de hade tagit med sig en demo som aptitretare för nya skivan de ska släppa under hösten för att ge sig ut på turne under oktober 2009.

Avslutningen höll Jonatan Johansson i under lördagen och det blev ett tempobyte från Misconducts rockiga musik till ett poppigare sound. Jonatan Johansson lockade stor publik och det blev trångt framför scenen även om en del av publiken kom just till hans stund på scenen och inte lyssnade på det som var tidigare under dagen. Jonatan Johansson sjunger sin mjuka pop på svenska och det var en bra avslutning på första dagen av festivalen.
Söndagen bjöd också på fint och varmt väder och massor med musik, utställarna var på plats även under söndagen och Hyresgästföreningen fortsatte med in frågesport där vinsten var biobiljetter.
De hade inte pratat med så där jättemånga under tiden men en del blev det och de som kom fram till deras tält var nyfikna och hade frågor.

Stephan Johansson som sålde olika merchandise för grupper var också kvar och även om han inte räknade med någon jätteförsäljning under helgen så hade han trevligt och han fick höra en hel del band han inte hört tidigare. Efter att ha arbetat med merchandise i 20 år vet han vad som gäller på festivaler och han gillade stämningen på Yeah!-festivalen.

Under festivalen var det enbart en punkt på programmet som återkom och det var Hip hop house & Big street music studio med Pennybridge Street Ambition. Publiken fick sig en blandad timme under deras tid på scenen med breakdance, rap och även singer/songwriter. Det blev en lite annorlunda stund men den uppskattades just för att de hade ett varierande program att bjud på.

Söndagen i tältet började däremot inte lika bre tekniska problem gjorde att andra gruppen för dagen Deviniance enbart han spela en låt, men det är starkt gjort att göra det när tiden nästan är slut annars så fungerade allt bra vad vi märkte och tekniska problem måste man tyvärr räkna med.
Yeah!-festivalens andra dag bjöd på mer Hip Hop än vad lördagen hade på stora scenen och det kändes som att det var en lite annan publik på plats. Men även under söndagen var det trångt på gräset speciellt i den skugga som fanns.

Även söndagen bjöd på dansvänlig musik då främst av Pickadoll som är från Göteborg och som kände sig lite slitna efter att redan ha hunnit med att spela på flera festivaler innan Yeah, men slitenheten märktes inte nämnvärt och stämningen i tältet var på topp. Pickadoll som är en rätt stor grupp bestående av tolv personer hade lite svårt att få rum på den lilla scenen men det fungerade ändå, de var ett av banden som lyckades locka in publik i tältet medan de spelade. Deras pop är medryckande och det är svårt att stå still till deras musik, blandningen av att ha en kille och en tjej som sjunger fungerar utmärkt och de passar utmärkt som en vitamininjektion om man känner sig lite trött och varm på en festival.

Ett av Örebrobanden som lockade stor publik var Ape repe escape som har gjort sig ett namn här för sina scenframträdanden, med en apa på scen, även om de fick klara sig utan sin ordinarie basist som låg hemma med magsjuka så klarade av att underhålla publiken med sin energi och musik och det var fullt framför scenen under deras spelning, när man ser dem på scen förstår man att de har så många fans i trakten för energin och spelglädjen tillsammans med deras Mosh-Monkey är ett vinnande koncept.

Safariscenen var under söndagen den scen som bjöd på mest av dansmusik eller de grupper som är lite utanför ramarna så som Vargpakten. Vargpaktens pop musik framförd på svenska var rolig att både se och höra, de bad publiken att föra liv så att de kunde känna sig som stora stjärnor och med en publik som var med på noterna blev det så högt ljud att de inte hörde vad de sjöng, men omtyckta fick de känna sig, det var mycket dans inne i Savann tältet trots värmen som byggdes upp under dagen, att ha en liten scen i ett tält gör att det blir mycket varmt och det var lite för varmt när solen låg rakt på, men stämningen var ändå på topp och de som stannade till vid tältet fick möjlighet att dansa och ha kul en stund innan värmen blev för mycket.

Avslutningen på söndagen var Blindeside och de drog också stor publik, vilket är förståeligt. Blindeside kan underhålla publiken och de har varit med ett tag och har rutinerna utan att det för den skull har minskat deras spelglädje.

Om jag ska sammanfatta de två dagar som Yeah!-festivalen höll på så är det en trevlig festival, det är många funktionärer som rör sig runt bland publiken och i år var det enkelt att se vilka som var funktionärer och vilka som var arrangörer, funktionärerna hade rosa tröjor och arrangörerna lila, så det är inga problem att hitta någon att fråga om det är något man undrar över, likadant så städar de i stort sett hela tiden så Stadsparken känns aldrig riktigt skräpig, vilket den skulle göra snabbt om inte funktionärerna städade efter besökarna.
Att Yeah är en gratisfestival är bra ett utmärkt tillfälle för band att nå en större publik och nu när det kommer band från övriga Sverige och inte enbart Örebro så blir blandningen bättre också och vi i Örebro får upptäcka andra band än de lokala, i år var det många band som precis har eller ska släppa en skiva och det gör att de verkligen vill spela för att marknadsföra sig.

I år var festivalen också välbesökt det var mycket människor redan från start och det bara ökade allt eftersom dagen fortsatte, det var även många som stannade hela tiden det var musik och det är ett väldigt bra betyg. Förra årets besöksantal var cirka 4500 och de borde ha goda möjligheter att det var fler i år. De som kom sent kunde ha problem med att hitta platser nere på gräset vid scenen, däremot så var det inte så många som var på grus ytan precis framför, men med tanke på att många också passade på att gå barfota så är det förståeligt om man inte vill ut på det vassa gruset.

Helgen var verkligen bra och det suveräna vädret gjorde inte saken sämre, Yeah!-festivalen brukar passa in när det är bra väder så vi hoppas på lika stor tur nästa år, alla de som var med och arbetade och arrangerade ska ha en stor eloge för allt arbete, vi vet att de började planera under december förra året och sedan har de arbetat mycket, arrangörerna var nöjda med helgen och de fick märka att Yeah är uppskattat av Örebroarna och inte enbart av ungdomar utan det var en blandad publik som lyssnade på musiken och det är ett gott betyg musik har ingen åldersgräns och det syntes på publiken.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar