×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-05-20  

Manifestation mot kvinnovåld.

style="background-color:#000000; background-image:URL(bilder/black.png); display:block; overflow:auto; width:473px; height:650px;"> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Den 18 maj hålls en manifestation mot kvinnovåld på Stortorget i Örebro.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Elisabeth Lindgren driver idag Villa vägen ut Susanne är initiativtagare till dagen.
Det här är tredje året i rad som Elisabeth arrangerar dagen till minna av Susanne.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Rasmus Persson (C) höll för tredje året i rad ett tal på dagen.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Susanne Lindholm (KD) ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Carina Dahl (S) var den site talaren ut från ett av de politiska partierna.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
fem tjejer från Karl-Johan skolan underhöll publiken.

©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Urklippen från Aftonbladets granskning av kvinnovåldet i Sverige fick en ganska stor uppmärksamhet från flera av besökarna.

Under måndagen hölls en manifestation på Stortorget mot kvinnovåld, arrangör var Elisabeth Lindgren som för tredje året anordnade manifestationen.

Elisabeth Lindgren driver idag Villa vägen ut Susanne, som är ett halvvägshus för kvinnor med missbruk. Kvinnor som lever i ett aktivt missbruk har inte så stora möjligheter att få hjälp om de även lever med en man som misshandlar dem. Kvinnohusen tar inte emot kvinnor i ett aktivt missbruk så de har väldigt svårt att ta sig ur sin svåra situation.

Först ut av dagens talare var Elisabeth själv som även var konferencier, Rasmus Persson från Centerpartiet höll också tal och Rasmus har varit med under tidigare manifestationer och hållit tal, nu när han sitter som ordförande för nämnden social välfärd i Örebro kommun har han varit med att fattat beslut om till exempel Villa vägen ut Susanne och han har precis suttit och skrivit en text som ska följa med en ansökan till länsstyrelsen om ett hus för män som slår sina kvinnor, den gruppen arbetar vi inte tillräckligt med i nuläget.
De har även permanentat en tjänst på kvinnohuset som arbetar med barnen som kommer dit, det finns planer på att starta ett barnhus i Örebro och så finns det fyra jour platser för misshandlade kvinnor på boendet Hjorten. Så mycket har hänt under de tre år som har gått sedan Rasmus Persson träffade Elisabeth Lindgren första gången och han tackar henne för att ha givit de misshandlade kvinnorna en röst, innan han träffade henne var det inte en fråga han tänkte direkt mycket på.

Susanne Lindholm från Kristdemokraterna tog upp frågan om alla de kvinnor som kommer till Sverige och deras situation, de som inte kan så mycket Svenska och inte känner till våra lagar ordentligt. Susanne som själv har vänner som är utlandsfödda har berättat för henne om att det finns en större acceptans för att män tillrättavisar sina kvinnor inom vissa kulturer. När kvinnor kommer till Sverige så ställs det stora krav på dem, de ska ut i arbetsmarknaden och mannen kan känna att han tappar kontrollen. Många kvinnor som kommer hit har också svårare att anmäla sin man då de ofta förknippar polis med övergrepp.
Susanne Lindholm berättade även om en bekant som har anmält sin man och han har besöksförbud, men han kommer i alla fall och det är upp till kvinnan att bevisa att han inte följer besöksförbudet och att han hotar henne, polisen kan inte sätta en vakt hos henne dygnet runt utan de gör vad de kan med de resurser de har, vilket inte räcker till.

Mellan talen läste Hasse Aronsson ett par av sina dikter och fem tjejer från Karl-Johan skolan underhöll publiken med sång, Gabriella Wahlstedt, Shannelle Sahlin, Athina Stenström och Victoria Ilkan gjorde ett bra framträdande trots att tekniken satte käppar i hjulet.

Siste talare var Carina Dahl från Socialdemokraterna som talade om att det varje år anmäls 20 000 kvinnomisshandelsfall men polisen tror att mörkertalet är mycket stort, varje vecka är det en kvinna som dör på grund av misshandel. Sveriges regering ska inte acceptera att kvinnor blir kränkta en gång till i våra rättssalar. Rätten till kvinnofrid måste uppmärksammas.
Vi har en Media som sexualiserar kvinnan, vi får inte experimentera med människor men i media och reklam är det tillåtet att göra det, verkar det som.
Sverige har varit framgångsrika i Europa men vi måste fortsätta att få till konventioner som skyddar kvinnors rätt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar