×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-05-07  

Socialdemokraterna vill ha en Kriskommission.
Lena Baastad från Socialdemokraterna och Murat Artin från Vänsterpartiet kallade till en pressträff på Rådhuset om Örebro kommuns ansträngda ekonomi.

Förslaget från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är att det skapas en kriskommission i Örebro Kommun bestående av alla politiska partier för att hitta lösningar på den dåliga ekonomiska framtiden i kommunen, inom 3 och ett halvt år kommer Örebro kommun behöva spara in 550 miljoner kronor om lägesprognoserna stämmer säger Lena Baastad.

Om alla nämnder håller sin budget så kommer minus för i år hamna på 20 miljoner men då vet vi redan nu att försörjningsstöd redan har redovisat ett minus på 16 miljoner kronor men även andra grenar i kommunen har redan påtalat att de kommer att få minus i sin ekonomi år.

I December lade socialdemokraterna och vänstern fram en reviderad budget och föreslog att opposition och Koalition skulle sätta sig och samtala om läget. De har även lagt egna besparingsförlag så som att se över den politiska organisationen, Murat Artin sa att det är en viktig gest att se över den politiska organisationen även om den kanske inte kan spara så stora summor.
De tycker även ann busstrafiken borde ha samma sparkrav som alla de andra områden i kommunen, varför inte bespara på bussar när vi ska bespara på barn och skola.

Att höja den kommunala skatten verkade däremot inte vara ett alternativ i nuläget utan de ser hellre att regeringen höjer skatterna nationellt, om inte regeringen hade sänkt skatterna så hade vi inte suttit i den här stora ekonomiska krisen i kommunen just nu. Skatten skulle behöva höjas med 2,50 kronor för att täcka allt som kommunen har i åtagande och en så stor skattehöjning fungerar inte att göra.

Murat Artin talade även om att det är viktigt att föra samtal med andra än politiker också, vi i Rådhuset behöver även samtala med fackförbunden och företagare med fler för att hitta gemensamma lösningar, det finns företagare som säkert har projekt de kan starta upp för att hjälpa ekonomin på traven, men då måste det finnas en kommunikation mellan politiker och näringsliv.

Han tycker även att de ska titta på konsult uppdrag och se över möjligheten att ta bort olika projekt som Örebro kommun är involverade i så som Örebrogalan och Bernadottejubileet som kostar miljontals kronor i alla fall det tänkta jubileet under 2010, Örebro galan skulle inte ge så stor besparing men det kan finnas bättre saker att lägga de pengarna på.

Det går inte att ta politiska poäng på att spara och både Lena Baastad och Murat Artin tycker att inga områden ska vara fredade i nuläget, men allt handlar på att få igång en dialog där fler kan vara med och hitta lösningar.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar