×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-03-21  

Margot Wallström på besök i Örebro.

> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Under lördagen var EU-kommissionär Margit Wallström (S) på besök på Cafe Supreme, Kompassen i Örebro.
Under namnet Kaffe och Kommissionär har EU-kommissionen i samarbete med Regionförbundet Örebro bjudit in Örebroare att träffa kommissionären Margit Wallström och få möjlighet att ställa frågor om EU.

Cafe stunden inleddes av Irene Lejegren (S), ordförande i regionstyrelsen för Regionförbundet Örebro.
Irene Lejegren hälsade alla besökare och naturligtvis Margot Wallström välkomna hon passade även på att tala om att det är härligt att känna att våren är här, denna lördagsmorgon hade hon behövt gå upp ovanligt tidigt men det gjorde inte så mycket när solen sken och det redan var varmt ute.

Kaffe och Kommissionär är ett initiativ av EU kommissionen för att öka kontakten mellan de som sitter i EU för Sveriges räkning och vanliga medborgare. Pernilla Baralt var debattledare och hon inledde med några snabba frågor till Margot Wallström för att komma igång. Första frågan var att vad är en kommissionär?
Margot Wallström jämförde kommissionär med de förtroendevalda som sitter i riksdagen i Sverige, en kommissionär arbetar på liknande sätt som en riksdagsledamot, Margot Wallström själv har hand om institutionella relationer och kommunikationsstrategi och hon leder ett eget departement i Bryssel.
Kommissionen ska lägga förslag som passar alla i EU och det gör att det blir mer av ett ramverk som de gör och sedan får medlemsländerna själva bestämma hur de ska införa det som EU vill, alla regioner i EU har ju olika egenheter så det kan bli lite svårt ibland, därför är det mer som ett ramverk som går att anpassa till lokala förhållanden.

Margot Wallström sa att hon tycker att de viktigaste frågorna inom EU i år då Sverige ska ha värdskapet borde vara miljöfrågorna, EU sätter normen och har möjlighet att påverka resten av värden, eftersom att de som vill handla av eller sälja varor till EU måste följa EU:s regler.

Den sista frågan från Pernilla Baralt var varför ska man rösta i EU valet?
Margot Wallström svarade att det är viktigt att få in fler kvinnor bland de som är invalda i EU, när man tittar på familjefotografier från EU så svartnar det lite för ögonen om kvinnor utgör 52 % av befolkningen men endast finns representerade till 30 % i EU så behövs det fler kvinnor. Sen tycker Margot Wallström att det är en demokratisk skyldighet att utnyttja sin rätt att rösta. Om vi tycker att vi kan strunta i vår rätt att rösta så kan den rätten snabbt försvinna och det är inte bra för demokratin. Det behöver inte vara längre till Bryssel än till Stockholm egentligen.

Sedan var det dags för publiken att ställa frågor och den första frågan var om Turkiet verkligen passar in som medlem i EU då det inte ligger i Europa.
Margot Wallström svarade med att eftersom Turkiet har arbetat hårt med att kunna leva upp till de krav EU ställer på ett land som vill gå med så har den strävan gjort mycket för demokratin i landet och även om de har en lång väg kvar så är det inget bra att stänga dörren för ett medlemskap. Margot Wallström tycker att det är positivt att se att Turkiska kvinnor har börjat ta för sig mer och kräver lika rättigheter.

Det var en variation på frågorna som kom fram bland annat hur EU:s jordbrukspolitik kommer att se ut i framtiden och Margot Wallström passade på att säga att jordbrukspolitiken inte är den största posten i budgeten hos EU längre, men att det kommer att vara en stor fråga även i framtiden. Den stora ändringen är att det inte längre enbart är kvantitet som eftersöks utan det krävs öppna landskap och liknande så att vi förhoppningsvis inte får de stora berg som har funnits tidigare av till exempel smör.
Det är även viktigt att EU fattar beslut som inte påverkar tredje man negativt och just nu håller EU på att öppna upp sin marknad för handel med Afrika det kommer att gälla allt utom vapen.

Även miljöfrågorna var uppe under stunden på cafet och Margot Wallström sa att hon tycker att det är viktigt att se över kemikalieanvändningen, varje dag kommer vi i kontakt med många olika kemikalier och en stor skillnad nu mot tidigare är att bevisbördan när det gäller kemikalier har ändrats. Tidigare var vi tvingade att bevisa att ett ämne var farligt, nu måste tillverkaren visa att ämnet är ofarligt och det kan göra stor skillnad, Margot Wallström sa också att det är viktigt att uppmuntra till lokal handel, även om vissa transporter måste fortsätta så kan det behövas en översyn, hon hade läst att barn i Sverige äter pannkakor i skolan som är influgna från England och det låter befängt, sådant borde gå att ändra så att det blir billigare att köpa in mat som är tillagad nära i stället för att transportera den långa vägar.

Margot Wallström fick efter frågestunden fullt upp med människor som ville hälsa på henne och det tog säkert lite tid innan hon var på väg till nästa ställe för dagen.
Det viktigaste som Margot Wallström tog upp flera gånger var just att det är viktigt att rösta i valet och att hon var i Örebro i sin roll som kommissionär och ville inte prata partipolitik under frågestunden.

Det här var den andra cafe och kommissionär och vi hoppas att det blir fler under våren då detta var välbesökt och det kom många olika frågor från åhörarna.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar