×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-03-06  

Ekonomisk kris i världen och Sverige - så påverkar den dig.
Den socialdemokratiska lokalföreningen i Baronbackarna bjöd in till diskussion om det ekonomiska läget både i världen och Sverige på Skådespelet i Baronbackarnas centrum, inbjuden gäst var Martin Lind (S).

Martin Lind höll ett föredrag om varför det är ekonomisk kris i världen i dag och hur den har kommit till Sverige. Att det är en djup ekonomisk kris har ingen missat i dagsläget, varslen kommer tätt och de flesta varsel resulterar i uppsägningar, det som visar att det är en djup kris är att alla varsel har lett till uppsägningar mot det normala tidigare då 70 % ledde till uppsägningar.

Prognoser som har kommit nu visar på ett tuffare läge än väntat för landstinget i Örebro där Martin Lind är verksam, en beräknad nedgång i skatteintäkter blev större än vad de trodde och allt tyder på att nästa år kommer att bli ännu värre.

SKL har skrivit till regeringen med en uppmaning om stöd för landstingen och kommunerna i Sverige för att inte krisen ska bli djupare på sikt, i första hand så sparas det in på konsulter och liknande personal men när det inte räcker så måste de börja titta på den egna personalstyrkan och det kan hända snart i Örebro län.

Landstinget i Örebro trodde att de skulle klara den nedgång som stod för dörren men den har blivit mycket djupare än beräknat och det är svårt att planera framåt då det är olika siffror beroende på vem som tagit fram dem.

Örebro läns landsting står trots det väl rustade för sämre tider, de har använt de goda åren till att betala av sina skulder och se över sin egen organisation så att den ska klara en nedgång, nu fortsätter de att titta över organisationen då det fortfarande finns delar som kräver mycket pengar mot vad de borde.

Martin Lind talade om att Socialdemokraterna vill satsa på mer utbildning plus att de vill ha ROT avdrag och liknande för att det ska fortsätta byggas även under lågkonjunkturen.
Socialdemokraterna är kritiska till att Regeringen inte gör mer och Marin Lind sa att om man lämnar marknaden fri så blir det monopol av den, kapitalismen är instabil och flyktig men det är inbyggt i det systemet.

Kvällen var innehållsrik och det är ett bra initiativ av den lokala Socialdemokratiska föreningen i Baronbackarna att anordna kvällar för diskussion.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar