×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Örebros första pumptrackbana invigd.


Vivallakullen invigd efter en stor upprustning.


Jonas Sjöstedt och Malin Björk på Örebrobesök.


Jan Björklund besökte valstugan på Stortorget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2009-01-22  

Samtal om Förebilder

> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Under onsdagen var det ett samtal om förebilder på Örebro läns museum, anledningen till samtalet var utställningen Made In Asia som just nu visas på museet tillsammans med en utställning som heter Made in Örebro där elever från kulturskolan i Örebro har fått möjlighet att visa sin syn på Jesus.

I panelen för kvällen var det blandat med kända och okända ansikten, Peter Flack hörde till det mest välkända för att följas av Maria Johansson och Sven Dala Dahlqvist, de lite mer okända i panelen var Hasse Aronsson, Anders Hellgren och Sara Sundberg moderator var Pekka Mellergård.

Kvällen inleddes av Björn Helgesson som var den som anordnat kvällen och bjudit in de som satt i panelen. Björn Helgesson inledde med att berätta lite om utställningen Made In Asia och att det varje onsdag under utställningen kommer att vara någon aktivitet av liknande slag på museet.

När det gällde samtalskvällen om Förebilder hade han försökt få en stor bredd på deltagare, vilket jag tycker att han lyckades med. Björn Helgesson hade även försökt få någon ung politiker att sitta med under samtalet men inte lyckats hitta någon, inom kyrkan gick det bättre att hitta en ung ledare som kunde vara med och det var Sara Sundberg som dels arbetar mycket med konfirmanderna och även håller på och rider så hon har fått prova på att vara förebild för yngre.

Samtalet inleddes med att panelen fick frågan om vilka förebilder de har, flera av dem svarade att det var deras föräldrar som var förebilder, Peter Flack berättade att han hade sin pappa som lärt honom vad som är rätt när han var liten, även om pappan var en helt vanlig man så hade han stor betydelse när det gällde att lära sig rättvisa, ärlighet och att ha en ryggrad. Maria Johansson hade en gammal högstadielärare som förebild eftersom hon tyckte att han var en bra lärare som försökte lära sina elever att tillåta sig själv att söka kunskap och att jobba fegheten.
Hasse Aronsson hade en förebild i Carl Jan Granqvist och anledningen var att han beundrar Carl Jans sätt att vara den han är i alla lägen, det är en person som Hasse Aronsson gärna skulle vilja träffa.

Det var även samtal om vad som skiljer en förebild från en idol, Sven Dala Dahlberg sa att inom idrotten så är det mer idoler än förebilder, när han var liten och började med fotboll så tittade han på laget som var hans favorit och sedan gick han hem och försökte härma deras spelstil. Peter Flack berättade att en av hans idoler är Charlie Chaplin och en idol är någon man ser upp till men vet att man inte kan bli lik, en förebild är någon som ger en något man kan föra vidare till andra.
Något som de flesta verkade tycka var att en förebild är någon som är mänsklig och som inte sticker ut på samma sätt som en idol gör, en förebild har ofta en egen grundtrygghet att luta sig mot. Anders Hellgren sa att just nu är det många som tar ett steg fram och pratar om att miljö är viktigt men den stora frågan är om de lever som de lär och det verkar de inte göra, då har Anders flera förebilder hos naturfolken som lever i samklang med naturen.

Maria Johansson tycker att man kan vara en förebild på scen och att man kan ta ett ansvar både för sig själv och publiken, men det är inget som alla vill göra. Maria Johansson har lärt sig att ta ansvar när hon står på scen och sedan att vara förebild har kommit genom att hon arbetat som sångpedagog på en skola i Stockholm, under sin första termin så fick hon tre av de bråkigaste eleverna, genom det lärde hon sig att det är viktigt att visa vem det är som bestämmer även om man kan vara en vän också, men tydliga regler är viktigt samma sak sa Dala när han började träna fotbollslag så började han med att få alla att ha samma regler, en perfektionist måste acceptera att det kan inte vara helt rent i ett omklädningsrum och en bohem får acceptera att det inte kan se ut hur som helst, målet är att alla ska kunna känna sig nöjda och arbeta åt samma håll. Om ett fotbollslag inte har samma regler och värderingar så blir det inget lag men om alla regler sitter utanför planen och de känner att de är ett lag då kan de slå mycket bättre lag på planen.

Även medias roll kom upp lite snabbt i samtalet och hela panelen verkade enig om att media har en stor roll, Hasse Aronsson tyckte att nu när det har varit stora galor och polisen har gjort drogtester på artister så är det lätt att yngre får fel bild, de ser bara att de artisterna som fick besked om att de hade droger i kroppen är framgångsrika fast de drogar och hans åsikt var att just de här stora galorna kan de väl låta bli att komma till om de har droger i kroppen.
Om till exempel Zlatan gick ut och tog avstånd från droger och alkohol skulle det få en stor effekt på de som har Zlatan som idol och det är viktigt att artister tänker på i vilket sammanhang de syns, som att det inte är så bra att de gör reklam för alkohol till exempel.

Även om det kan finnas flera olika åsikter om vad en förebild är så det som kom fram under kvällen var att en förebild är en vanlig människa som har en egen trygghet och är sig själv, att det är skillnad på idoler och förebilder, idoler har man oftast när man är yngre för att ju äldre man blir skaffa sig förebilder av olika slag.
En förebild kan vara en person som har många bra egenskaper som man själv skulle vilja ha men inte tycker att man är lika bra på, eller som uträttar något man tycker är bra på något sätt. Peter Flack kommenterade att han har träffat en del av de han har haft som förebilder och vissa gånger har de personerna levt upp till det han trott och vissa gånger har han blivit besviken, men det kanske är just det som kännetecknar en förebild, att det är någon man ser upp till och vill likna men som inte är lika ouppnåelig som en idol.


Tillbaka

Kommentarer:

2009-01-28 10:38:23   Av: Björn Helgesson

Den beskrivningen klunde jag känna igen mig i. Bilden får vara skivbordsunderlägg ett par dar...
Björn

Lämna en kommentar