×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2009-01-12  

Julgransplundring i Wadköping

> ©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2009 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Söndagen den 11 januari var det dags för Lions traditionella julgransplundring i Wadköping.
På torget i Wadköping stod det en stor gran som väntade på att julen skulle dansas ut och under tiden som var fram till dansen började kunde man köpa lotter passa på att titta sig runt i Wadköping eller att gå på barnteater.

Barnteatern hölls av elever från Örebro kulturskola som läser fördjupningslinje teater. De hade två föreställningar under dagen och deras föreställningar verkade vara välbesökta.
Medan teatern spelades var det lite tomt på torget i Wadköping men då hade funktionärerna en möjlighet att andas ut lite innan nästa anstormning av korvsugna besökare.

Lions hade även en insamling av glasögon till behövande i andra länder och vad vi kunde se var det en del glasögon som blev inlämnade under dagen, alla intäkter som Lions fick in genom försäljningen går oavkortat till välgörande ändamål.
Ett av Lions större internationella projekt heter Sight First och går ut på att hjälpa till att förebygga blindhet hos barn och vuxna genom att tillgodose hälsovårdsproblem.

Kjell Frisk var en av de som arbetade under julgransplundringen och även om han var lite besviken på vädret som gjorde att det inte var så många besökare i år som det var förra året så tyckte han att dagen hade varit bra.

De besökare vi pratade med tyckte att det var en trevlig tradition att ha julgransplundring i Wadköping och även om det var flera nya besökare i år så fanns det vissa som har varit även tidigare år.
Helen Broddesdotter hade åkt in till Örebro för att vara med under julgransplundringen i Wadköping och de hade även passat på att titta på barnteatern som hade varit bra och blivit uppskattad av barnbarnet.
Helen sa att det var trevligt att det fanns en traditionell julgransplundring att besöka eftersom det inte är så vanligt att dansa ut julen nu för tiden.

Under dansen runt granen fick vi höra de mest omtyckta och kända ringdanserna och de lite mindre dansarna gick in för uppgiften att Raska över isen eller vara små grodor.
Även om det inte var så många besökare i år som det var förra året så var det ändå gott om dansare runt granen, publiken som tittade på var inte lika stor utan det verkade att de som trotsat det lite råkalla vädret i år var sådana som hade mindre barn och vill visa dem vad en julgransplundring är. Det var vanligt att se att farmor eller mormor var på julgransplundring med barnbarnet och det kanske är lite så traditioner blir till.

Julgransplundringen i Wadköping är en tradition som är uppskattad och Örebro folkdansgille som är de som står för musiken till dansen har även duktiga ringdansare med som hjälper till med rörelserna till alla de olika danserna, det är ett bra initiativ eftersom alla inte är helt säkra på hur alla rörelser är och det ger ett bättre flyt runt granen när det är fler som vet hur det ska gå till, annars kan det vara lätt att det blir lite oordning om många är osäkra.

Örebro folkdansgille är en förening som hör till Svenska folkdansringen som är en förening som inriktar sig på folkdans med mer och tycker att det är viktigt att föra kunskaperna om folkdans, slöjd och mycket mer vidare till nästa generation så att det inte blir bortglömt.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar