×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2008-12-11  

After Work inför jubileumsåret 2010.

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Onsdagen den 10 december var det ett första after work möte inför jubileumsåret 2010 på Club 700 i Örebro.
Kvällen inleddes av Lars O Molin, ordförande i styrgruppen för jubileet av valet av Jean Baptiste Bernadotte i Örebro 1810 och Åse Berglund, projektledare för jubileet berättade lite om hur långt arbetet har kommit.
Elever från Musikhögskolan bjöd på fransk musik och den stora gästen för after worken var Herman Lindqvist.

Lars O Molin inledde eftermiddagen med att berätta att det planeras fem stycken after work kvällar under 2009.
Tanken är att Örebroarna ska känna sig delaktiga och att öka självkänslan och stoltheten att få bo i en så fin stad som Örebro. Firandet av Bernadotte jubileet 2010 kommer att bli Sveriges häftigaste jubileums år.

Åse Berglund informerade lite om hur långt de har kommit i arbetet och hittills så är ramverket klart och enligt det så startar firandet med seminarier i Mars 2010 och avslutas under O Helga Natt konserten 7 december.
Temat kommer att bli Franskt, Danskt och Norskt och de ser gärna att det anordnas aktiviteter i staden runt grundtemat. Föreningar och andra är välkomna att höra av sig med förslag och det är planerat med fem stycken after work kvällar under 2009 så att Örebroarna kan känna sig delaktiga i projektet.

Hela 2009 kommer att ägnas åt planering och Åse Berglund och Malin Engström som är de som arbetar med projektet har sitt kontor på slottet och där finns de i alla fall några dagar per vecka och Åse Berglund avslutade sitt anförande med att hälsa publiken välkommen till slottet om de har frågor eller något de vill diskutera.

Efter informationen om det kommande jubileet var det dags för musik av elever från Musikhögskolan som bjöd på fransk musik från 1800talet.
Det första stycket var sonat för Cello och piano av Claude Debussy skrivet precis vid starten av första världskriget, eleverna bjöd även på sång som var skriven av prins Gustaf även kallad sångarprinsen.
Tre av prins Gustafs sånger fick publiken höra, Romanser, Hemlängtan och som avslutning Julklocka. Det bjöds även på musik av Erik Satie. Som tack för musiken fick de unga musikerna ett års medlemskap i Bernadottesamfundet i Örebro och boken om Örebros stadspark.

Sist ut på scen var Herman Lindqvist för att berätta om Jean Baptiste Bernadotte och hur det kom sig att Sverige valde en Franskättad kung. Herman Lindqvist är bland annat författare till historiska böcker och då speciellt om Svensk historia men inte enbart och han startade sin författarkarriär med att skriva kåserier om att vara utrikeskorrespondent. Herman Lindqvist går tämligen snabbt igenom hela historien om hur Jean Baptiste Bernadotte blev vald till kung i Sverige och varför valet ägde rum i Örebro, eller som Herman säger byhålan.
Örebro för 200 år sedan var inte stort ca 6000 invånare men det var en säker plats för ett sådant val. De politiska krafterna i Sverige vid den tiden ville ha den döde prinsen Karl Augusts bror till kung men andra krafter ville ha en stark militär som kunde få tillbaka Finland som Sverige precis förlorat till Ryssarna.
Före valet var det klart att det skulle bli Karl Augusts bror som skulle bli vald men tack vare ett tidigt lobbying arbete blev det istället Jean Baptiste Bernadotte som valdes och det blev en fest utan dess like för att fira valet.

När Jean Baptiste Bernadotte väl var vald antog han namnet Karl XIV Johan och Finland var inte längre av intresse för vår nya monark, däremot var Danmark som då hade Norge i besittning ett större hot då Danmark låg runt Sverige på ett inte allt för bra sätt så Karl XIV Johan beslöt sig för att ta sig an Danmark i stället.

Herman Lindqvist pratade mycket om Jean Baptiste Bernadottes uppväxt och varför han var ett bra val för Sverige, det var en passande inledning på förberedelser för att fira valet av Karl XIV Johan som Svensk kung.

Vi ser fram emot fler after work kvällar där det kommer mer information om vad som händer med jubileet.
Den enda nackdelen med kvällen var att det planerades att publiken skulle stå upp hela kvällen, något som flera av de närvarande pratade om vid utgången.

Tillbaka

Kommentarer:

2009-02-28 19:07:17   Av: Torsten Götlin

1810-2010 - Från Pau till Brickebacken.

Jag arbetar med en historik runt Bernadotte (1808-1814), med (törs jag säga unikt källmaterial). Jag räkanar med att vara klar med denna historik 090801. Historiken kommer att innehålla fotografier av Curt Götlin (1900-1993)

Vänligen
Torsten Götlin
0708-275292
www.fotografgotlin.se

2009-06-20 21:25:35   Av: Torsten Götlin

Puh.... Manuset är nu färdigt och boken kommer att heta \"1810 Örebro och Sverige 2010; och lite till\".
Manuset kommer att överlämnas för korrektur och tryck till Bokverkstan i Örebro i morgon, måndagen den 21/6-09.
Med konungsliga, historiska och litterära och Varmt Vänliga Hälsningar

Torsten Götlin
Ordförande
www.fotografgotlin.se

2009-06-26 20:34:55   Av: Torsten Götlin

Utvecklingen har verkligen gått fort med exponeringen och renässansen av Curt Götlins (1900-1993) fotokonst och målad konst.

2007 i september skrev jag:
Denna webbsida har tillkommit därför att vi tycker att vår far har gjort så många vackra fotografier som ligger emballerade och för det mesta osynliga för de flesta människor; i några museer (bl.a. Moderna museet - Fotografiska avdelningen i Stockholm och länsmuseet i Örebro).

Nu i maj 2008 finns det ca 250 bilder och en hel del text till vissa av verken på denna sajt.
Utställningar med bildverk av fotografen arrangeras under 2008 av Kommittén fotograf Curt Götlin i ett antal Mellansvenska och Sydsvenska kommuner - utställningskalendern är nära nog fulltecknad. Se rubriken -nytt- här på sajten.

Moderna Museet är i färd med att digitalisera Curt Götlins donerade (1973) verk, så att man kan se alla 378 donerade verk på Internet.
Nordiska Museet (fotografregistret) har digitaliserat åtta fotoverk och skrivit om Curt Götlin.
Svenska Fotografers Förbund nyutgivna (2007) rejäla bok -Centenniumé innehåller en mängd med fotografier och data om Curt Götlin.

Se även Fotosidan på Internet.
Nutida fotografer är fascinerade över hans fotoverk.
De verk som finns på denna sajt kan Du köpa. Se rubriken -Köpa bilder-. Vi har framförallt gått igenom fotografens efterlämnade negativsamlingar och digitaliserat dem samt avfotograferat några fotografier och också några målningar av Curt Götlin (1900-1993), som på det här sättet blir tillgängliga att njuta av för en större publik. För närvarande innehåller webbsidan ca 250 verk.

Hur ska man då tolka den snabba utvecklingen? Det beror förstås på att Curt Götlin (1900-1993) tillhör Sveriges genom tiderna främsta fotografer.

Curt Götlin föddes den 28/6 1900 i Karlshamn. De första åren bodde familjen i Karlshamn men flyttade till Karlskrona 1902. 1905 blev fadern driftledare vid Lessebo pappersbruks elektriska avdelning. 1914 flyttade familjen till Mjölby, där fadern (Knut Götlin) blev belysningsschef vid stadens elektricitetsverk.

Den då tonårige Curt assisterade sin far i arbetet, men sökte sig med sin fars hjälp till Högre Tekniska Läroverket i Västerås för att under två år studera matematik, kemi och fysik.
Förmodligen hade sonen gått i faderns fotspår om han inte hade fått en kamera i present 1917. Fotointresset vaknade omedelbart hos ynglingen och vid den militära inryckningen på 1920-talets början tog Curt med sig kameran för att skildra militärlivet vid signalkompaniet i Eksjö. Det blev mängder av porträtt- och gruppfotograferingar vid kompanier och bataljonsstaber (En kapten vid kompaniet hade hjälp honom att iordningsställa ett mörkrum för kopieringsarbete). När han så småningom lämnade det militära livet, så hade han förtjänat den då fantastiska summan; 350 kr samt pengar till en ny kamera.

-Jag blev trollbunden av fotografi. Kameran var för mig Alladins lampa och mörkrummet var trollkarlens grotta.

Vid 21 års ålder beslöt han sig att överge studierna i naturvetenskap för att istället börja studera fotografi.

Curt Götlin lyckades få en ledig elevplats hos hovfotograf K.L. Lindelöw i Norrköping. Elevplatsen var oavlönad, istället fick han betala för (som hans föräldrar hjälpte honom med) elevplatsen (detta var brukligt för elever på den här tiden - 1920-talet).
En fördel som uppvägde den ekonomiska sidan av saken var att flera av tidens kända fotografer besökte Lindelöw.
Hovfotografen Lindelöw besökte kollegor runt om i landet och Curt fick vid några tillfällen resa med till Stockholm.
I Stockholm presenterades Curt för de kända fotograferna: Ernest Florman, Petrus Pramm, Ferdinand Flodin, docent John Hertzberg och fil dr Henry B. Goodwin.

Efter några års studier och praktik i fotokonsten fick Curt Götlin tjänst som föreståndare vid Kalmar Fotografiska Ateljé.

Henry Goodwin hade i sin ungdom gått i lära hos den välkände tyske fotografen Nicola Perscheid (1864-1939) som 1910 tilldelades en professur i fotografi. Goodwin sände ett brev till Perscheid och berättade att Curt Götlin gärna ville praktisera och studera fotografi hos professorn. Curt antogs och fick gå i lära hos Nicola Perscheid. Den 25-årige Curt Götlin kom till en häxkittel (alltså Berlin) som sannolikt var mer betydande som konstmetropol än Paris under dessa hektiska år (1920-talet).

Berlin i 1920-talets mitt. Adolf Hitler reorganiserade sitt nazistiska parti och höll demagogiska massmöten. Kommunisterna demonstrerade.

- Den organiserade kapitalismen hade utlovat evigt välstånd och framåtskridande. Så plötsligt, den 24 oktober, utbröt panik. Nåra 13 miljoner aktier bytte under en enda dag ägare på New Yorkbörsen i en häxkittel av fallande kurser. // Den "svarta torsdagen" följdes av en ännu svartare tisdag veckan därpå. Den "organiserade kapitalismen" födde kaos och oinskränkt barbari, vansinnet upphöjt till förnuft och högsta princip.
Inte omedelbart, men gradvis och i ett accelererande tempo, nådde krisen Europa. Tyskland drabbades först. 1931 var sammanbrottet totalt, hela den europeiska finansvärlden kollapsade.

Curt Götlin var med och bevistade möten (1925) i alla politiska läger i rent studiesyfte för att höra hur de olika tyska partierna arbetade för att avskaffa efterkrigsnöden (nöden från första världskriget).
Berlin var det stora äventyret för den unge svenske fotografens liv.
Curt Götlin fick i uppdrag att fotografera politiker, statsmän och författare som exempelvis Thomas och Heinrich Mann, nobelpristagaren Gerhart Hauptmann (litteraturpriset 1912), konstnären och direktören för konstakademien i Tyskland och många andra.

1926 var Curt Götlin dock tillbaka i Sverige.
Han etablerade hösten 1927 en fotoateljé i Örebro. Redan etableringsårat började han sända sina fotografier till internationella och svenska fotoutställningar.

- Jag var med på en internationell utställning 1928 i Stockholm och jag var också med 1934 på Liljevalchs Konsthall.

Min första internationella utställning var i Budapest 1927. Sedan var jag vild på utställningar fram till 1960-talets början. Då började jag sovra och deltog bara i de absolut förnämsta. Att deltaga i internationella utställningar är oerhört stimulerande och lärorikt.

Olympiaåret 1936 blev Curt Götlin Agfa-stipendiat och reste på nytt till Tyskland. Han orienterade sig grundligt om nya material på den fotografiska marknaden.
Förkonstlingen inom fotografin hade nu försvunnit efter 1920-talets korta men intensiva frihet och hade istället ersatts av bruna skjortor och läderstövlar.

Curt Götlin i olja av K G Persson (1973)

Här kan du Du lyssna på Curt när han intervjuas av redaktör Lennart Engström 1985.

Fotografer och andra bildskapares uppgift blev att förhärliga de nya "sunda och rena idealen". Oliktänkande gjorde bäst i att lämna landet.

De kunskaper Curt Götlin samlat är omsatta i oräkneliga föreläsningar och tidningsartiklar. Hans vitalitet och kunnande gjorde att han erbjöds förtroendeposter inom Svenska Fotografers Förbund, där han var ordförande i tre år (1957-1960) och vice ordförande ca 20 år. Han var ordförande i Mellersta Kretsen av Svenska Fotografers Förbund i 20 år.
C.G. har fostrat den kände modefotografen Per Wiklund och de bemärkta fotograferna Stig Svärd och Arne Arnshelm i fotografyrket.

Sin fotoateljé i Örebro var han trogen från 1927-1963, som såldes 1963, dock fortsatte Curt Götlin i fotografins tjänst, men nu med en betydligt mindre ateljé i Nora.
Han har dessutom under hela sitt yrkesverksamma liv som fotograf även sysslat att med eget måleriskapande och collageexperiment. Tillsammans med sin fru, Sonja Götlin drev de ateljén och ett konstgalleri i Nora. Efter sin makes död 1993 fortsatte Sonja Götlin att sälja konst i Nora. Detta sysselsatte henne praktiskt taget till sin bortgång 2000. Tillsammans fick paret 6 barn.

Slutligen i presentationen vill jag tacka nedan muséers och institutioners personal, för deras hjälp med att hitta och avfotografera Curt Götlins alster samt deras entusiasm med publikationen av denna hemsida:

Moderna Museet - Fotografiska avdelningen i Stockholm.
Örebro läns Museum i Örebro
Stadsarkivet i Örebro
Örebro konsthall
Kulturförvaltningen i Nora

Jag vill också tacka mina syskon och deras makar; Sigrid Arnshelm, Birgitta Robinsson, Margareta Götlin och Bengt Götlin.
Utan dessa samtligas vänlighet att hjälpa mig med avfotograferingar och visningar av Curt Götlins alster så hade denna webbsida inte blivit av.

Köping i april 2007
uppdaterat maj 2008

Torsten Götlin
Ordförande, filosofie magister

Källförteckning:
Bergman Ulla, Sidvall Åke, Wigh Leif. Fotografer: Curt Götlin, Anna Riwkin, Karl Sandels. Tryckerigruppen AB i Malmö. (1978).

Kristensson Kaj, Nyström Hans, Nyström Örjan. Från mörket stiga vi mot ljuset. HS-Offset AB Göteborg (1979).

2009-08-08 16:52:51   Av: Torsten Götlin

Puh.... Manuset är nu färdigt och boken kommer att heta \\\"1810 Örebro och Sverige 2010; och lite till\\\". Manuset kommer att överlämnas för korrektur och tryck till Bokverkstan i Örebro i morgon, måndagen den 21/6-09. Med konungsliga, historiska och litterära och Varmt Vänliga Hälsningar Torsten Götlin Ordförande www.fotografgotlin.se

2009-06-26 20:34:55 Av: Torsten Götlin
Ovan är fel, nämligen: korrektur och tryck till Bokverkstan i Örebro.
Bokmanuset är ännu ej boktrycksfinansierad men är överlämnad till ett boktryckeri. Jag jobbar hårt med att få den finansierad i lagom tid (under hösten 2009).

Torsten Götlin

PS.
Nu har bokmanuseet fått sitt definitiva namn, som är \"1810. Lite om Örebro och Sverige och Lite till. 2010\".
DS.

2009-09-24 16:08:12   Av: Björn Engholm

Har läst denna text.
Mycket tvivelaktig, ja rent dålig i sin sammansättning.
Detta slarv och lögnaktiga innehåll visar på den utgör en jippobit utan faktaunderbyggnad för en saks skull - ett jippo.
Firandet som sådant måste alltså vara det direkta målet för dessa förvridna fakta och inte det som utgår dess grund. Att anpassa dem till jippobehovet för de utvalda. Från början fanns ett högborgerligt intresse att via kungagemenskap vinna egna privilegier för en särskild \"upphöjd samling\" i strid med vad landets medborgare var i behov av. äDen andan lyser fram ur texten från Knytpunkt Örebro (varför inte Knutpunkt Örebro?).
Den lättläste Birger Wennbergs tidigare skrivningar är ju också sådana att de visar upp en utvald propaganda och utesluter det som lämnar tvivel. Medaljerad från kungen är friheten från densamme förklarligen långt borta. Så vad hovreporter Lindqvist fortsätter på i den delen är väl bara en ytterligare förädling av de gamla misstagen.
Texten här är i sin helhet klanderlig. Detta inlägg är inte på något vis tillkommet för att ge stöd till något Vänsterparti. Det vill bara underkänna textmaterialet.

2009-09-29 20:13:26   Av: Torsten Götlin

Jag håller med; detta slätstruka som skrivs om Jean Bernadotte, vår första Bernadotte, som regeringschef.

Men jag tycker att vi ska fira \"Örebro 2010\" som det är tänkt.
Men att skriva om Sverige som Herman Lindqvist, kan tyckas populistiskt och platt; omde 200 åren sedan J. Bernadotte valdes till Sveriges Kronprins i Örebo år 1810.

Svenskarna har gått igenom mycket sedan J. Bernadotte blev Sveriges regeringschef.
Vi vet inte vad som skulle ha svenakarna det inte gick som det gick.
Sverige 2010 är världes bästa rike, för svenskarna.

Torsten Götlin

Lämna en kommentar