×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-09-15  

Göran Hägglund (KD) på besök på Vivalla vårdcentral.

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Gösta Karlsson, HGF, överlämnar en namninsamling till
Göran Hägglund.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
tillgång till på vårdcentralen.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com

Måndagen den 15 september var Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund på besök i Vivalla för att få information om hur Vivalla vårdcentral fungerar som en av de få vårdcentraler som är på entreprenad.

När Göran Hägglund kom till Vivalla centrum blev han genast mött av representanter från Hyresgästföreningen i Vivalla med en skrivelse om vad boende i Vivalla tycker om att omstrukturera hyresrätter till bostadsrätter.
Göran Hägglund tog sig tid att prata med Gösta Karlsson, ordförande i Borådet i Vivalla trots att han var något försenad och han lovade att han skulle läsa igenom deras skrivelse och föra den vidare.

Väl inne på Vivalla vårdcentral blev Göran Hägglund mött av chefen för vårdcentralen, Kurt Vetterskog och personalchefen Maarit Jansson.

Det blev rätt många runt bordet inne på vårdcentralen, förutom Göran Hägglund och personalen från vårdcentralen var där även Jonas Vikman som är politisk sakkunnig hos Socialministeriet Behcet Barsom och Ewa Sundqvist som är representanter för Kristdemokraterna i Örebro och Bo Rudolfsson som är representant för Kristdemokraterna i Örebro län.

Kurt Vetterskog inledde med att ge en kort tillbakablick till varför Vivalla vårdcentral drivs på entreprenad, för tre år sedan så var vårdcentralen illa ute och de hade svårt att behålla personalen.
Alternativen var att försöka få den på entreprenad eller att lägga ner den och att lägga ner vårdcentralen i ett så stort område som Vivalla-Lundby är ingen bra ide.
Kurt Vetterskog och två av hans kollegor vann budgivningen och fick starta upp vårdcentralen på entreprenad.

Kurt Vetterskog passade även på att berätta en del om förutsättningarna som finns i Vivalla, att det är hög andel invandrare och att det kan vara stora problem med språk vilket gör att vårdcentralen ofta behöver ha tolk vid sina kontakter med vårdsökande.

Att driva vårdcentralen på entreprenad gör att de inte kan driva den så som Landstinget normalt driver vårdcentraler utan de har fått göra på sitt eget sätt, det viktigaste är att få alla att dra åt samma håll berättade Kurt Vetterskog.
En konkret skillnad är att vårdcentralen i Vivalla hela tiden har en sjuksköterska i receptionen som kan bedöma akutfall, Eftersom många i området inte är så duktiga i språket så kommer de in på vårdcentralen i stället för att ringa eller kontakta på något annat sätt.
En av anledningarna till det är antagligen att vårdcentralen ligger just i Vivalla centrum där det finns affärer och liknande utbud så det är enkelt att gå in på vårdcentralen om man även har ett annat ärende till centrum.

De har även effektiviserat så att alla som kommer inte automatiskt får en läkartid utan att det kanske räcker med sjuksköterska eller sjukgymnast, det säger Kurt Vetterskog är att utnyttja verksamheten maximalt han berättade att en av de första åtgärder de gjorde när de tog över var att ta bort stämpelklockan och ge personalen frihet under ansvar.

Vivalla vårdcentral har även ett bra samarbete med Landstinget i Örebro och de hjälps åt vid behov och att de även får möjlighet att gå samma kurser som landstingets personal.
Vivalla vårdcentral får betala om de skickar patienter på remiss till USÖ och det tycker Kurt Vetterskog är fel och att det borde inte ligga på vårdcentralen att betala för undersökning av specialist.
Likadant att de får lägga mycket på olika tolkar och det är lite tokigt.

Gästerna från Kristdemokraterna var på bra humör och frågvisa under Kurt Vetterskogs föredrag om Vivalla vårdcentral och en av de frågor som diskuterades var om kulturkrockar-
Naturligtvis blir det kulturkrockar, men Vivalla vårdcentral har tre medarbetare med invandrarbakgrund, en från Polen, en från Pakistan och en från Syrien så där finns det en lösning, sen så har nu fem medarbetare bestämt sig för att läsa arabiska för att ytterligare kunna förbättra möten med patienterna.

Besöket avslutades med en rundvandring på vårdcentralen och möjlighet att träffa andra som arbetar där, den första som fick besök under vandringen var psykologen Jeanette Takeuchi som berättade lite om svårigheterna med att ofta behöva använda tolk under samtal med vårdsökande och att det kan bli svårt. Jeanette berättade också att hon trivs på Vivalla vårdcentral och att det är en trevlig arbetsplats även om de har fullt upp att göra.

Göran Hägglund verkade uppskatta rundturen och möjligheten att se lokaler samt få en möjlighet att prata lite mer avslappnat med Kurt Vetterskog.
Ett avbrott i rutinen var när Göran Hägglund passade på att prata med en liten flicka som satt i väntrummet till BVC och det verkade som att Göran Hägglund tyckte att det var riktigt trevligt att träffa på en så ung vårdtagare.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar