×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-08-10  

Invigning av Inträdet.

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Gunnar Andersson (M), ordförande i Tekniska nämnden i
håller invigningstalet.
Snett bakom syns Lars-Erik Krafve samt längst till höger
vinnaren i namngivningstävlingen, Kurt Johansson.

Samtidigt som det är årets trädgårdsfest i Stadsparken så var det invigning av skulpturen Inträdet som är placerad vid ingången till Stadsparken.

Invigningen inleddes av att Lars-Erik Krafve hälsade alla välkomna och berättade att Trädgårdsfesten har hållits i 29 år men med ett uppehåll och sedan drogs den igång igen på 1980-talet igen och nu så har den varit årlig med undantag av 2001. I början så var vår största dagstidning med och arrangerade men på senare år så har det varit Örebro kommun, nu är det lite nytt igen i år eftersom det är första gången som olika trädgårdsföreningar är med och arrangerar dagen.

I år så har ingången till Stadsparken byggts om och huset har lyfts fram, tidigare var det stora buskar framför huset och de är nu borta.

Näste talare var Gunnar Andersson (M), ordförande i Tekniska nämnden i Örebro Kommun.
Gunnar Andersson inledde med att tala om att Sverige nu har tagit den första OS medaljen,
Vilket blev ett silver till Emma Johansson i cykel.

Gunnar Andersson inledde genom att hänvisa till att Örebro Stadspark har fått utmärkelsen Sveriges vackraste Stadspark för några år sedan och berättade att parken inte skulle ha varit så fin om det inte varit för allt arbete som Lars-Erik Krafve och hans medarbetare lade ner.
Önskan om att bygga om ingången har funnits länge och på hösten 2007 togs beslutet i nämnden, för att kunna bygga om ingången så var det nödvändigt att fälla två stora almar som stod här.
- Många almar i området har eller riskerar att drabbas av almsjukan men just de här var helt friska då kom tanken på att använda en av almarna till en stor skulptur och vi tog kontakt med Torbjörn Lindgren från Leksand som är Sveriges mest kända skulptörer som använder motorsåg som arbetssätt berättade Gunnar Anderson.
Torbjörn Lindgren var inte svårövertalad att göra en 4,5 meter hög skulptur till ingången på Stadsparken och han kom med flera olika förslag, men Lars-Erik Krafve hade en egen ide om att göra de vackra och kända byggnader som finns i Örebro och den iden vann.

I början av Maj inleddes arbetet med skulpturen och den tog 11 dagar att färdigställa och det var många Örebroare som var och pratade med konstnären under arbetets gång.

Efter statyns färdigställande hölls en tävling om vad skulpturen skulle heta.
Kurt Johansson vann med sitt förslag Inträdet, Kurt Johansson och flera andra hade skickat in flera olika förslag men inträdet var det som vann juryn.

Gunnar Andersson avslutade sitt tal med att tacka alla inblandade och förklara statyn Inträdet för invigt.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar