×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2008-07-07  

Shetlandsponnyutställning i Karlslund

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Under söndagen den 6 juni var det många Shetlandsponnys på Karslund eftersom det var en utställning under dagen, det var ungefär 70 ponnys anmälda till dagen så de som gillar ponnyhästar fick sitt lystmäte under dagen.
På en utställning så är 50 poäng det högsta som delas ut men det är väldigt ovanligt att någon kommer upp i den klassen utan det vanligaste är att vinnare hamnar runt 43 poäng.
Det som betygssätts under en utställning är fem olika saker nämligen, huvud, hals, bål, rörelse och typ.

Under dagen så hade de besök av Torsten Jeppsson som är ordförande i Sveriges Shetlandssällskap och han är väldigt kunnig naturligtvis när det gäller Shetlandsponnyn både när det gäller att döma och när det gäller deras historia.

Shetlandsponnyn är som en stor häst i en liten förpackning och det är en brukshäst, den vill alltså arbeta med något och tack vare att den är liten till formatet och oftast bra att ha och göra med så kan den ägna sig åt en massa olika aktiviteter så som körning och agility.

Ursprungligen avlades rasen fram för att användas i gruvor i Storbritannien.
1847 instiftades en lag i Storbritannien som förbjöd kvinnor och barn att arbeta i gruvorna och därför användes Shetlandsponnyn istället just eftersom de var små men starka, det medförde att många av ponnys som arbetade i gruvorna blev blinda eftersom de stannade i gruvan hela sitt liv.

Nu så är det ett stort intresse för Shetlandsponnyn i Sverige och eftersom det är en bra barnhäst så är det så en hel del börjar med hästen, när sedan barnen blivit stora så fortsätter föräldrarna ofta att hålla Shetlandsponnys och majoriteten av ägare i Sverige är kvinnor till skillnad från Holland som också har ett stort bestånd av Shetlandsponny men där de flesta som håller på är äldre män.
I Sverige så blir det som en liten familj och de flesta som är med på en utställning känner de andra som är men, men så blir det ofta när det är en hobby.

Det var många som passade på att stanna till och titta på hästarna på vägen förbi och speciellt när fölen var ute så fick de en del uppmärksamhet från förbipasserande, men de flesta var naturligtvis där med egna hästar att visa upp.
Alla med ett intresse för Shetlandsponny fick sig en heldag och det var trevligt att se alla hästar och ägare samlade på ett ställe.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar