×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-06-28  

Manifestation mot FRA-lagen

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Manifestationen i Örebro anordnades av Beatrice Lindeh och
Jessica Rickardsson.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Med tanke på den korta tid som gått från ide till verklighet var
uppslutningen inte allt för dålig.

Under lördagen var det en manifestation mot FRA-lagen på Stortorget i Örebro.
Manifestationen anordnades av Beatrice Lindeh och Jessica Rickardsson som kom på iden själva på måndagen så det var snabbt fixat av tjejerna till på lördagen.
Tanken var först att ha samling på Olof Palmes torg och sedan marschera till Stortorget, men planerna blev ändrade så att hela manifestationen hölls på Stortorget.

Jessica och Beatrice var på plats på Stortorget i god tid men övriga deltagare dök inte upp förrän precis vid 12 då manifestationen började.

Förste talare var Jessica som pratade om personlig integritet och att hon tycker att det är fel att regering och riksdag ska kunna bestämma vad FRA ska spana efter, hon berättade också att tanken med att jaga terrorister inte kommer att fungera i praktiken och uppmanade åhörarna att visa sitt missnöje med lagen.

Beatrices tal tog upp många av de åsikter som har spridits på internet via bloggar och artiklar om Sverige verkligen behöver spana på hela befolkningen och hur de tror att de ska fånga upp terrorister den vägen.

Beatrice berättade om hur hon vaknat den 19de och inte kunnat tro att det var sant att lagen hade röstats igenom, att hon sörjer friheten hon trodde att vi hade.
Med FRA lagen så kommer möjligheten att kontakta tidningar när man upptäcker skumma saker och att vår regering och riksdag har påbörjat en utveckling från demokrati till diktatur.

Talen avslutades med en uppmaning att rösta i nästa val och då att visa sitt missnöje med de politiker som följde partipolitiken eller de politiker som inte var på plats under röstningen, men Jessica sa att hon tyckte att det är fel att lägga en så viktig omröstning så sent på dagen när många säkert inte har möjlighet att närvara och det var flera som verkade hålla med om den tanken fast de inte tänkt på det tidigare.

Även om det inte var så många närvarande vid manifestationen så var både Jessica och Beatrice nöjda eftersom de vet att de var ute sent och att de till största delen förlitat sig på sitt kontaktnät för att sprida att manifestationen skulle hållas.

Intressant att se att det var få politiker på plats men vi fick en liten pratstund med Alaa Idris från SSU.
Alaa Idris tycker inte att det känns verkligt att lagen blev genomrostat och att det var så många riksdagsmän som ej var på plats är beklämmande, speciellt eftersom det var flera stycken från vårt område som ej var närvarande ser hon som allvarligt. Det är även viktigt att frågan inte glöms bort fram till valet utan att den hålls levande.
Alaa Idris påpekade även att i den här frågan så är alla politiska ungdomsförbund eniga och det skulle vara trevligt om de kunde arbeta över gränserna när de har hittat en fråga de kan enas om.

Efter manifestationen så blev det en liten grupp som stod kvar och pratade och olika ideer bollades om hur de ska visa sitt missnöje med lagen. Ett förslag var att ha lite koll på webbsidan http://stoppafralagen.nu som är ett löst nätverk för dem som vill arbeta för att lagen ska stoppas, där finns information om de olika demonstrationer som planeras samt information om lagen och hur den kan påverka vårt samhälle.


Tillbaka

Kommentarer:

2008-06-29 20:06:02   Av: Emil Rissve

Haha, och så få som bara SSU var det ju inte, Liberala ungdomsförbundet var ju där med och Beatrice och Jessica var från piratpartiet.

2008-06-29 10:04:26   Av: Rögla

tyvär kunde jag inte vara där. Jag var i Kalmar men FRA lagen måste bort eller ändras http://www.rixfm.se/sound.php?id=126-20080617101916-0 här finns de en länk som Rix FM ger ut om låten Storebror FRA kan ni gå in lyssna eller laddaner

2008-06-29 09:25:42   Av: Jessica

Fast Jessica heter Rickardsson och inte Karlsson som det felaktigt anges i artikeln...

2008-06-29 09:47:18   Av: Johan

Tack Jessica.
Uppgiften korrigerad

Lämna en kommentar