×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-06-20  

Läkare utan gränser på besök i Örebro

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Läkare utan gränser besöker Örebro.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Ett av de största problemen i många U-länder är tillgången till
rent vatten.
Kolera är en av flera sjukdommar som sprids genom mat
och vatten som kostar mängder med människor livet varje dag.

Du kan läsa mer om Läkare uten gränser på:
http://lakareutangranser.org

Ni som har besökt stortorget i Örebro i veckan har antagligen sett den stora trailer som Läkare utan gränser har satt upp framför Engelbrekts staty.
Inuti trailern finns en utställning om hur Läkare utan gränser arbetar och innan man går in så får man välja om man vill vara logistiker, läkare eller sjuksköterska, anledning till valet är att man får låna hörlurar för att kunna lyssna på vilken typ av arbete de olika grupperna har och vandringen genom trailern tar ungefär 15 minuter, men det är väl använda 15 minuter eftersom man hinner få mycket information under tiden.
När man kommer ut så har man möjlighet att prata med några av representanterna som står och väntar.

När vi var på besök så var det inte så många som passade på att gå igenom utställningen men det hade varit betydligt fler dagen förut.

Det är tredje året som Läkare utan gränser är på turne med sin utställning i landet och de kommer att vara på resande fot nästan hela sommaren för att hinna med 10 olika städer, i år kommer de för första gången att besöka norra Sverige vilket Sofia Svensson som är teamledare för turnen tyckte var väldigt spännande.

Ett av de viktigaste syften med turnen är att visa att man som privatperson kan göra skillnad, en kolera behandling kostar till exempel 10 kronor, men de flesta tror att all medicinsk hjälp är dyr. Genom att det minsta beloppet det går att stödja Läkare utan gränser med är 50 kronor så kan man alltså hjälpa upp till 5 personer som har drabbats av kolera, det tål att funderas på tycker jag.

Läkare utan gränser gör ett viktigt arbete i drabbade områden och de är beroende av frivilliga bidrag för att kunna vara snabbt på plats vid nödsituationer, läkare utan gränser arbetar för att deras administration ska vara så liten som det går för att resurserna de har ska gå till att lindra nöd ute i världen där behovet är stort.

Läkare utan gränser bildades av en liten grupp franska läkare 1971 efter inbördeskriget i Nigeria.
Bernard Kouchner blev Läkare utan gränsers första ledare. Sedan 1993 har de funnits i Sverige och de har avdelningar i många länder i Europa, deras uppdrag är att lindra nöd och att människor har rätt till vård oavsett landsgränser eller tro.
Den inställningen har fört Läkare utan gränser till många av världens hårdast drabbade regioner så som Bosnien under kriget.

Läkare utan gränser arbetar inte enbart med att ge medicinsk vård utan de vittnar även om det de har sett och upplevt ute i världen.
Endast vid ett tillfälle har de rekommenderat att en militär insats genomförs och det var under folkmordet i Rwanda 1999.

1999 blev Läkare utan gränser belönade med Nobels fredspris som ett erkännande för sitt arbete.

Genom att besöka trailern och titta på fotoutställningen som är i samband med trailern så kan vi försöka få en inblick i vad Läkare utan gränser möter i sitt arbete, men samtidigt så är det lite svårt att ta till sig all information.

Jag rekommenderar alla som har något ärende i närheten av Stortorget att besöka utställningen och passa på att prata med personalen som är där.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar