×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2008-06-11  

Medeltidsmarknad i Wadköping

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Under helgen 6 - 8 juni var det dags för den årliga Medeltida marknaden i Wadköping.
Under den medeltida marknaden så finns det fullt med knallar på gräsytan framför Wadköping och det ger ett myllrande intryck.

I år så var marknaden tre dagar mot normalt två och anledning till det var att Svenska flaggans dag den 6 juni inföll på en fredag, vilket gjorde att helgen blev till tre dagar för de flesta.

Anna Matiros som är en av de sju som ingår i Wadköpings marknadsgilles förening och en av de drivande bakom den medeltida marknaden, berättade att marknaden har hamnat samma helg som det är skolavslutning för gymnasiet i Örebro för att inte krocka med någon annan medeltida marknad i landet.
Det innebär att det kan vara lite stökigt i Stadsparken när de börjar göra ordning inför marknaden men samtidigt så har det blivit en tradition att marknaden är just då men det finns tankar på att kanske byta datum.

Att marknaden i år var tre dagar i stället för två var däremot skönt tyckte Anna Matiros eftersom de bara är sju i föreningen så tar det tid och kraft att anordna marknaden även om det är fler som hjälper till under dagarna, det är mycket som ska ordnas inför marknaden, för att locka hit deltagare så bjuder de till exempel på mat under dagarna marknaden håller på.

Anna Matiros och hennes man åker runt på marknader både i Sverige och i Danmark och passar på så sätt på att bjuda in till marknaden i Wadköping och i år så var det ett stort utbud det bjöds på.

På gräsytan till höger bakom draken och svärdet i stenen så var det underhållning.
Vi uppskattade att de stridslystna danskarna var tillbaka och visade upp medeltida rustning samt andra typer av både kläder och hjälmar som användes i strid, rustning var det ju inte alla som kunde hålla sig med så det är roligt att se vilka typer av skydd det fanns då.
Danskarna lät även den som var intresserad att känna på vapen och hjälmar.

Under sista uppvisningen av Danskarna så förlorade det Svenska laget och för att försöka ge igen så blev danskarna utmanade av Narrarna på ett bollspel, enligt konferenciern under uppvisningen så fanns det endast två regler för bollspelet.
Den första regeln var att få bollen i mål och den andra var att alla skulle vara vänner även efter matchen.
Det blev en fartfylld match som stundtals hamnade ute bland publiken och de stolta vinnarna var Narrarna.

Det var även framträdandande av Narrarna en gycklargrupp från Karlstad som roade publiken ordentligt och jag kan erkänna att jag uppskattade deras nummer ordentligt ett som verkligen fastnade var fakirernas uppvisning. Narrarnas Daniel var duktig på att få med sig publiken och det gällde både stora och små.

Det var även musikunderhållning av Patrask som är en medeltida musikgrupp som spelar medryckande musik och det var svårt att vara helt still när de spelade, på något sätt är det musik som man känner igen.

Kulturella föreningen i Örebro visade även upp medeltida danser och lärde ut samma danser till de som var intresserade, även om Kulturella föreningen till största delen håller på med folkdans så har de även medeltida danser och sekelskiftsdanser på sitt program och danserna framförs i tidstypiska kläder.

Naturligtvis är en Medeltida marknad mer än bara olika uppvisningar på grönytan, besökare kan passa på att lära sig en hel del historia om man är intresserad, det fanns smeder på plats som visade smideskonst och så finns det naturligtvis knallar som säljer lite allt möjligt, men det trevliga med marknaden är att det är medeltida känsla på det som finns till försäljning.

En av de som drog till sig uppmärksamhet var Emilia Baeckström eller kanske var det den lilla vita musen som hon höll i som var magneten, men det var många som stannade till vid musrouletten och en del som stannade passade också på att spela.

Ett annat trevligt inslag var Mats "Röde Mask" Fredriksson som underhöll med eldjonglering.
Röde Mask är Örebroare och även om han inte är hemma så ofta nu för tiden så tyckte han att det jämt är svårt att uppträda på hemma plan eftersom han då ställer högre krav på sig själv. Röde Mask är ofta på resande fot och besöker olika medeltida marknader både i Sverige, Norge och övriga Europa. Han verkade samtidigt uppskatta att vara på hemma plan för en gångs skull och han gjorde uppskattade framträdanden under marknaden.

Wadköping medeltida marknad är ett trevlig inslag i Stadsparken och i år lockade den många besökare, den bästa dagen var fredagen trots värmen som var under hela helgen så verkade de som deltog under marknaden att vara nöjda.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar