×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-04-06  

Manifestation av Hyresgästföreningen.

> ©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Uppskattningsvis ett par hundra personer kom till
Stortorget för att stödja HGF:s aktion
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Gary och Walle stod för underhållningen genom
en lite lagom blandning av covers
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Verdandis soppa mer uppskattad än
regeringens?
©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Lars Åke Larsson Ordförande i Hyresgästföreningen
region mitt.
Under ett par timmar var Stortorget i Örebro fullt av Hyresgästföreningens medlemmar. Anledningen till att de hade en manifestation var den kommande utredningen om hyresrätten.
Utredningen ska ges till Mats Odell den 18 april och i den finns några punkter som hyresgästföreningen protesterar starkt emot, bland annat så vill utredningen minska hyresrätter i landet samt att det ska bli marknadshyror.
Marknadshyror innebär att du betalar en viss del för läget på lägenheten, förslaget är att hyror i attraktiva lägen ska ha en hyreshöjning med fem procent per år tills efterfrågan inte är så stor, då anses hyran ha kommit upp i marknadsvärdet, i praktiken innebär det att endast de som har hög lön har råd att bo till exempel centralt och andra blir tvingade att flytta ut i ytterområden som inte anses lika eftertraktade.

Efter att rapporten har lämnats över till Mats Odell så kommer den att åka runt i olika remisser och då är det enligt Lars Åke Larsson Ordförande i Hyresgästföreningen region mitt viktigt att kommuner och landsting visar sig kritiska till det som föreslås, nu verkar det som att flera kommunalpolitiker är av samma åsikt som Hyresgästföreningen och att de kommer att vara kritiska speciellt när det gäller hur de kommunala bostadsföretagen ska drivas.
Förslaget i rapporten innebär att kommunala bostadsföretag som Örebro bostäder i Örebro ska drivas i vinstsyfte men det kommer att innebära att Örebro kommun inte längre kommer att ha möjlighet för någon form av social politik när det gäller ÖBO och ÖBO kommer inte att ha samma möjlighet att ta socialt ansvar vilket de gör i dag.

På Stortorget hade Hyresgästföreningen informationsmaterial för de som var intresserade, man kunde även skriva på vad de trodde var Sveriges största vykort och naturligtvis passa på att prata med dem som var på plats. Det bjöds även på musik av Gary och Walle, som bjöd på en blandning av gamla covers.

Det var många från Hyresgästföreningar även ute i länet som passat på att komma in till Örebro för att hjälpa till under dagen och det stora samtalsämnet var naturligtvis den kommande rapporten och hur Hyresgästföreningen ska arbeta för att slå vakt om hyresrätten.
De som besökte Stortorget var även de inne på samma linje, de vill ha kvar hyresrätten och tycker att hyresmarknaden ska få vara som den är, det ska inte bli marknadshyror och det är viktigt att hyresrätten är den som sätter standard för vart hyrorna ska hamna när de förhandlas fram varje år.
Likadant så är en av de mest kritiserade åsikterna i utredningen den om att de vill ändra inriktningen på de kommunala bostadsbolagen och många av de jag pratade med vill att ÖBO ska fortsätta ta sitt stora sociala ansvar och arbeta med saker som inte är kostnadseffektiva men däremot effektiva för samhället i stort.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar