×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-03-13  

Lars Ohly på Örebrobesök.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Det var en lugn och avslappnad Lars Olhy som kom till A-huset i Örebro efter en rundtur i Söbyängen där Vänsterpartiet ställt frågorna: Frågorna hade delats ut till de boende i förskott och i det närmaste alla som Lars besökte hade fyllt i svaren och var redo att bara lämna dem.

Murad Artin berättade att de bara fått positiva reaktioner från de boende i Sörbyängen för sitt initiativ att komma ut och prata med dem i stället för att bara stå och prata till dem och att tanken finns på att de, om än utan Lars Ohly, ska besöka fler av bostadsområdena i Örebro med dörrknackning och samtal.

Tyvärr kunde vi inte vara med på rundvandringen som vi tänkt, men som väl var fanns Nerikes Allehanda på plats och du kan läsa och se bilder i dagens NA eller på NA:s webbsida.

Efter ett möte i A-huset som var till för medlemmar i Vänsterpartiet var det dags för ett öppet möte.
Lars Ohly inledde det öppna mötet med att berätta att han inte tänkte tala så länge eftersom det inte var tänkt att mötet skulle hålla på så länge, men om ni inte har några frågor så blir det ett väldigt kort möte.

Lars Ohly inledde med att beskriva samhället som vi har nu som ett där både klass och könsskillnader ökar och där marknaden ska ordna jämställdhet i samhället, även när vänstern var med och styrde så ökade skillnaderna något men de gjorde sitt bästa för att utjämna skillnader i stället för att tro att det fixar sig självt om marknaden får styra.
De ändringar som den borgerliga regeringen inför gynnar inte hela samhället utan enbart de som redan har det bra, vi har aldrig tidigare sett ett samhälle som missgynnar pensionärer men det har vi nu genom den skattelättnad som regeringen införde för de med arbete. Lars Ohly tycker att pension ska jämställas med lön eftersom pensionen är en del av lönen man hade när man arbetade och därför är det fel att pensionärer inte får del av skattesänkningarna, det är ren diskriminering av pensionärer.

Det är fel när regeringen för en politik som gynnar en tredjedel av befolkningen, nämligen de som har det bäst och försämrar för dem som har det sämst.
En grupp som har fått det mycket sämre med den nya regeringen är de som är sjuka. Med nya regler när det gäller sjukskrivning betyder att den som är sjuk längre än ett år måste söka dispens för att kunna bli sjukskriven längre än 12 månader och då blir även ersättningen lägre, det drabbar framförallt de som har svåra sjukdomar av något slag. Lars Ohly berättade om ett brev han fått av en kvinna med cancer där hon frågade om det verkligen är rättvist att hon inte får vara sjukskriven mer än ett år utan särskilt tillstånd och att ersättningen sjunker till 75 procent i stället för 80procent. Hennes brev föranledde Lars Ohly att ställa frågan till Göran Hägglund i regeringen och det märktes tydligt att det var en fråga han inte ville ha, han vill hellre prata om vårdnadsbidraget. Att slå mot dem som redan ligger är fel och det vill Vänsterpartiet ändra på enligt Lars Ohly.

När det gäller jämställdheten i landet så gynnar borgerlig politik inte alls det arbetet utan snarare tvärt om, att ta bort fastighetsskatten gynnar mest män eftersom det oftast är män som äger fastigheter, att införa vårdnadsbidrag i kommuner kommer att innebära att det blir en majoritet av kvinnor som stannar hemma och det är kvinnor som redan står långt bort från arbetsmarknaden idag av olika anledningar. Sen är vårdnadsbidraget väldigt lågt 3000 kronor i månaden gör att den som är hemma blir beroende av den andra parten i förhållandet när det gäller ekonomi, det kommer inte att hjälpa jämställdheten framåt.
Ett sätt att främja jämställdhet i familjen är en individuell föräldraförsäkring och det är något som Vänsterpartiet kommer att arbeta för.

Det blev även mycket prat om EU eller EG som det hette när Sverige röstade om medlemskapet.
Vänstern vill ha en folkomröstning när det gäller Lissabon fördraget, men det vill inte regeringen eftersom de är rädda för att det blir ett nej som det blev om EMU. Men Lissabon fördraget innebär att mer makt flyttas från landet till Bryssel och det tycker inte Lars Ohly är en bra ide, EU har satt handbojor på den svenska fackförbundsrörelsen och Mona Sahlin tycker att vi kan ändra lagar i Sverige för att skydda våra kollektivavtal, men det hon inte säger är att EU lagar jämt går över Svenska lagar och då spelar det ingen roll om vi ändrar i våra lagar, det är EU som bestämmer när mål kommer till EU domstolen.
Svenska fackförbund har inte rätt att sätta ett företag i blockad om de har ett kollektivavtal i polen eller någon annan stat som är med i EU vilket gör att de kan pressa priserna här. Om Lissabon fördraget går igenom så kommer EU få än mer att bestämma om och det är en så viktig fråga att det borde vara en folkomröstning om det. Vi i vänsterpartiet har gjort det möjligt att via vår hemsida skicka en 1 minut lång videohälsning till Fredrik Reinfeldt med varför vi tycker att det är viktigt att ha en folkomröstning, så alla ni som är här sprid det vidare och få så många som möjligt att lägga upp sina hälsningar till statsministern om varför det ska vara en folkomröstning. De bästa bidragen kommer att få ett pris av något slag.

Av de politiska partierna är det enbart vänsterpartiet som kräver att Sverige ska ha ett undantag när det gäller kollektivavtal i Lissabon fördraget, i nuläget har vi ett undantag och det är snuset, men kollektivavtalen är viktiga att vi får ha kvar.

Mötet avslutades med en frågestund och det var en blandning av frågor som framfördes, bland annat om det inte är dags att skärpa straffen för de män som misshandlar kvinnor. Svaret blev att skärpta straff antagligen inte skulle göra någon skillnad eftersom den man som slår inte tänker på att det är straffbart. Enligt Lars Ohly så är det synsättet mellan män och kvinnor som behöver ändras med vi måste även bli bättre på att hjälpa de som är utsatta för våld och se till att de får all hjälp som går, i nuläget så är det dåligt med uppföljning i sådana fall och det måste bli bättre.

Att vara på ett möte med Vänsterpartiet i Örebro var en trevlig upplevelse, det var en väldigt avslappnad stämning och många som passade på att fråga eller kommentera det som avhandlades.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar