×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2008-03-09  

Internationella Kvinnodagen 8 mars 2008.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Bella-Örebro universitets feministiska student-
föreningen dansade för jämställdhet.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Murad Artin (V) tar en titt på SSU:s banderoll.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Kedjade vid spisen.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Emma Lidell visade att även fastlåsta vid
spisen kunde SSU:s kvastar soppa bra.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
De ska hållas kort?

Det var flera olika rörelser ute i centrala Örebro under kvinnodagen som inföll på lördagen.
På Våghustorget började Bella-Örebro universitets feministiska studentföreningen, dagen redan vid tio-tiden med att bjuda alla att dansa en stund för att uppmärksamma kampen för jämställdhet i samhället, Studentföreningen fortsatte dansen ända tills vid ett-tiden när de var tvungna att lämna plats på Våghustorget till nästa evenemang.

Vänsterpartiet hade tänkt sig att hålla tal på Våghustorget men eftersom båda deras talare oturligt hade blivit sjuka så nöjde sig partiets representanter med att dela ut flygblad och prata om sitt förslag om gratis förskola för barn upp till tre år.
Förslaget går ut på att istället för vårdnadsbidrag så ska barn upp till tre år få avgiftsfri förskola.
Det är ett förslag som Vänsterpartiet i Örebro tycker är mycket bättre för jämlikheten och billigare för kommunen, även om de inte har räknat klart på förslaget ännu så ser det ut som att deras förslag kommer att kosta hälften av vad vårdnadsbidraget kommer att göra berättade Murad Artin oppositionsråd för Vänsterpartiet i Örebro.

SSU hade en protestaktion mot vårdnadsbidraget på Våghustorget.
Enligt Emma Lidell som är SSU:s distriktsordförande i Örebro län så har vårdnadsbidraget testats i andra länder bland annat Norge och det har visat att det oftast är mamman som är hemma med vårdnadsbidrag vilket gör att SSU tycker att det blir en kvinnofälla.
SSU:s närvaro på Våghustorget fick många av de förbipasserande att dra på smilbanden eftersom de hade kedjat fast sig vid en liten brio leksaks spis för att visa tydligt vad de tycker om vårdnadsbidraget.
SSU delade även ut röda rosor till de som var ute och handlade och med rosorna följde även ett litet flygblad som informerade om vad de tycker om vårdnadsbidraget.
Det var inte så många som kom fram och pratade med de deltagande från SSU men uppmärksamhet fick de eftersom många i alla fall stannade till och tittade och läste på banderollen de hade med sig.

Den internationella kvinnodagen firas i många länder och har en lång historia, redan 1909 firades den första kvinnodagen i Amerika och 1911 firades dagen i Österrike, Danmark, Tyskland och Schweiz, de tidiga frågorna gällde rösträtt för kvinnor och rätten att få arbeta och att få ett stopp för diskriminering på arbetsplatser.

FN-stadgan som undertecknades i San Fransisco 1945 var det första internationella avtalet som fastslog jämlikhet mellan män och kvinnor som en grundläggande mänsklig rättighet FN uppmanar dessutom länder att fira den internationella kvinnodagen och i dagsläget firas den i många av världens länder. I Sverige firas den i många städer och på flera olika sätt. I Örebro fanns det ett rätt stort utbud av olika aktiviteter och det är uppmuntrande att så många olika föreningar och andra organisationer vill uppmärksamma den internationella kvinnodagen.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com På cafe Mummel och mums på stadsbiblioteket var det jazzmusik för barn och det var väldigt trevlig att se att cafeet var fullsatt och inte alla hade barn med sig. Jazzstunden på cafeet för barn var Örebro jazz och blues club som stod för och musiken blev uppskattad, de flesta sjöng med när de bland annat framförde Imse vimse spindel och Herr gurka. Många av sångerna var de som jag tror att många känner igen när man hör den igen och barnen var väldigt duktiga på att sjunga med fast de var rätt unga, Örebro jazz och blues club vände sig till barn mellan 3 - 6 år men även äldre barn skulle säkert tycka att det vore roligt att lyssna på musiken.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar