×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2008-02-25  

Medea på Skådespelet
På fredagskvällen var det dags för Maja Runeberg sätter upp Medea på Skådespelet i Baronbackarnas centrum.

Medea är specialskriven för Maja Runeberg och det märks tydligt att det är en roll hon trivs i, pjäsen beskriver den eviga kampen mellan privatliv och arbetsliv speciellt om man inte vill passa in i den vanliga rollen som nybliven mamma.

Till det yttre är det bara namnet som är likt Euripides tragiska drama som baserade sig på den gamla grekiska myten om hur Medea tillsammans med Jason gav sig ut på jakt efter det gyllene skinnet.
Tittar man lite djupare kommer snart samma inre känslospel och det framgår tydligt att när de yttre attributen skalats bort lever vi fortfarande i en värld där spelet mellan människor är likartat.

Samtidigt finns det något mer i pjäsen som framfördes av Maja Runeberg. Den ursprungliga Medea, som den gestaltas i Euripides drama, har emellanåt kallats för det första feministiska dramat, det som Maja Runeberg framför kändes på något sätt som om den snarare handlade om uppväxt, ansvarstagande, oro för och ifrågasättande av och hur, livet förändras på både gott och ont när mammarollen kommer in i livet.

Maja Runeberg får verkligen med sig publiken under föreställningen och det var många som verkligen levde sig in i berättelsen.

Att ensam underhålla publiken under en timme och göra det bra är en prestation, vi hoppas att Maja Runeberg får en trevlig turné och att många passar på att gå och titta på Medea när de får en chans.
Tills nu har Medea spelats som soppteater på En trappa upp på Länsteatern men nu är det dags för en turné i Örebro län. Nästa stopp efter Skådespelet är i Kumla den 26 feb, för att sedan ha en turné runt om i länet, ni Örebroare som har missat Medea får en chans till på Örebro universitet den 18 mars.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar