×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2008-02-23  

ETC-fest på Kulturhuset.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Maria-Pia Boëthius, som berättade om medias makt i samhället.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Johan Ehrenberg, som varje fredag vill kunna framföra en dementi på vad som har stått i NA under veckan.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Stefan Sundström en nutids trubadur.

©2008 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Dead Man, ett mycket bra band från Örebro.

Klockan 18.00 på torsdagen öppnade ETC dörrarna till Kulturhuset i Örebro för sin stora fest i Örebro, ungefär 200 personer kom och gick under kvällen, flest besökare var det under talen av Maria-Pia Boëthius och Johan Ehrenberg. Men naturligtvis var det mer än bara tal det var även musik, först ut var Stefan Sundström och sist ut på kvällen var Örebro bandet Dead man, förutom att lyssna på talare och därefter musik så fanns det en bar där det gick att köpa förfriskningar under kvällen och det var många som passade på, i cafet var det full fart och bra stämning hela kvällen.

Första talare på scen var Maria-Pia Boëthius.
Maria-Pia Boëthius inledde sin timme med att säga att hon var stolt att vara i Örebro och tycker att det är bra om Örebro är först ut med att starta upp en lokaltidning, för om vi börjar så kan det spridas till andra städer i landet.

Maria-Pia Boëthius åker landet runt just nu och pratar om media och att det är media som styr vilka berättelser som kommer fram och många människor är trötta på hur media framställer berättelserna de förmedlar.
En normal svensk tillbringar 6 timmar och 5 minuter varje dag i media världen och nu börjar fler och fler att reagera på hur mediavärlden styr informationen.
Ett exempel är Bonniers som styr över filmvärlden i Sverige, de äger biografer, importörer av film samt de tidningar där det skrivs om film, så de har ett monopol när det gäller film i landet, vilket gör det nästan omöjligt för någon oberoende att starta upp en tidning just om film.

Public service är något som vi får vara rasande på men även något som vi behöver värna om, ifall de styrande krafterna får sin vilja igenom och får sälja ut public service så får vi den aldrig tillbaka igen och det vore förfärligt sa Maria-Pia Boëthius.
I Italien gick de ut och protesterade mot utförsäljning av public service kanaler och det måste vi också göra om det blir aktuellt med en försäljning, att sedan de har härmat de borgerliga tidningarna i sin framtoning är inte bra, men det kan ändras på.

Det mest destruktiva är stor makt, mycket pengar eller stor berömdhet för de som har något av det vill hela tiden ha det kvar och de bevakar sin ställning hela tiden. Maria-Pia Boëthius som har en lång karriär vid flera olika tidningar har själv sett hur människor smickrar in sig eller gör om sig helt för att få vara med. När hon började sin bana så var hon yngsta kvinnan att få en egen kolumn i Expressen och har därför sett mediavärlden från insidan och över tid hur den har ändrat sig, hon berättar att media vill inte ha stjärnor utan medelmåttor som de sedan kan blåsa upp egot på till enorma proportioner. Ingen stjärna tänds av sig själv inom media världen.

Tv har tagit över folkbildningen i landet, det finns tv program om i stort sett allt du kan behöva, det finns om barnuppfostran och sunt leverne, vi måste bli bättre på att ifrågasätta det som visas men det värsta enligt Maria-Pia Boëthius är de dokusåpor som körs i alla kanaler just nu. Dokusåpor är den värsta och smartaste propagandan som finns, vad är det egentligen vi tittar på, inte är det att någon ska vinna, nej det är att någon ska bli utröstad som är det viktigaste. Dokusåpor finns över hela världen och de är lika över hela världen, Idol är ett exemplariskt exempel, det programmet finns i Japan och där är juryn lika elak som den är här.
Tanken bakom dokusåpor är att sudda ut mänsklighet och ärlighet, om nu människor tillbringar 30 år av sina liv framför tv:n så är det klart att de blir påverkade.
Vi behöver starta en annan kultur och resa oss från datorn eller tv soffan och bli människor av kött och blod igen.

Maria-Pia Boëthius fångade publikens intresse och det är inte konstigt eftersom hon är duktig på att tala, nästa talare var Johan Ehrenberg som är ansvarig utgivare av ETC.

Johan Ehrenberg inledde med att tala om att han tänkte visa några snabba bilder under sin tid på scenen, de första bilderna var Visst kan vi rädda världen, varför inte starta i Örebro, vilket lockade till skratt från publiken.

Johan Ehrenberg berättade att Örebro är ett rikt län och undrade om vi i publiken kände oss rika, han fortsatte med att om Örebro län nu är rikt varför står det ofta i kommunala papper att de inte har råd med saker. Anledningen till att ni inte har råd med saker är att pengarna ligger i fonder som är ute på finans spekulation.
Att pengarna inte används är för att de styrande tycker att det måste sparas för framtiden, men om nu världen är på väg att gå under, inklusive Örebro så är det en upp och ner vänd politik.

Johan Ehrenberg lade fram egna ideer på vad de sparade pengarna kan användas till.
Införande av fri kollektivtrafik skulle kosta 300 miljoner, en sak som Johan Ehrenberg har tänkt på är att Örebro är anpassat för bilar, ska man hålla tal om miljön i staden så måste man åka bil.
Stäng Örebro flygplats, det finns ingen möjlighet att sänka flygets miljöpåverkan så enda sättet att minska flygets miljöpåverkan är att flyga mindre så stäng flygplatsen för miljöns skull.
För att förse hela Örebro med el skulle det behövas 200 vindkraftverk, det skulle kosta 15 miljarder att ordna men efter 5 år skulle de vara insparade.

Johan Ehrenberg fortsatte med att säga att alla monopol ska krossas, även de borgliga. Tillsammans med er andra i rummet kan jag säga att vi startar en tidning.
Anledningen till Örebro ETC är att Johan Ehrenberg var på Tankarnas trädgård och då lite vårdslöst slängde ur sig att vi kan starta en tidning här i Örebro och till hans förvåning sa alla andra på mötet JA.
Nu så blir han uppvaktad av media som alla säger att det går väl inte, eller frågar om det går trögt. Tanken är att skapa en lokal redaktion som kan göra undersökningar om Örebro, men för att det ska bli verklighet så måste 1089 bli 2000 prenumeranter.
Anledningen till att vi måste ha 2000 är att då får vi presstöd, men sen ska vi inte nöja oss med 2000 utan bli ännu fler. Varje fredag kommer det då en dementi på vad som har stått i NA under veckan.
Det är viktigt för arbetarrörelsen att ha en egen röst, för utan en egen röst så blir man rädd.
När vi har fått igång tidningen så hjälps vi åt att skapa en vindkraftspark, i stället för att bara sitta och gnälla så gör vi något och visar att det går.

Johan Ehrenberg avslutade med att uppmana alla i publiken att hjälpa till med att värva prenumeranter så att Örebro ETC kan bli verklighet.

Kvällen var naturligtvis inte slut med att Johan Ehrenberg hade pratat utan efter honom var det dags för Stefan Sundström som underhöll med sina visor, Stefan Sundström är en nutids trubadur och skriver visor i god trubadur anda.

Sist ut på kvällen var Örebro bandet Dead Man som snart kommer att släppa sitt andra album. Tyvärr svek publiken, till viss del skulle jag tro att det berodde på att klockan hann passera tio på kvällen och många skulle upp och jobba dagen efter, men till största delen misstänker jag att det berodde på att en stor del av festdeltagarna var lite äldre än bandets vanliga åhörare, synd, både om bandet som fick spela för ganska få åhörare och framförallt, synd för de festdeltagare som missade ett riktigt bra band.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar