×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-12-20  

Fackeltåg till kamp för rättvisa

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Onsdagen den 19 december hade LO anordnat en manifestation som de kallar Kamp för rättvisa och den riktar sig mot den sittande regeringens politik. Manifestationens deltagare samlades på Stortorget där de hade möjlighet att skriva upp sig på listan för presumtiva prenumeranter på tidningen ETC.
Drygt 100 personer var samlade på Stortorget och en del skrev upp sig för ETC som behöver 2000 namn för att kunna starta upp ETC Örebro, som i så fall kommer att delas ut varje fredag med lokala artiklar.

Från Stortorget marscherade deltagarna i fackeltåg till Stortorget där en scen stod och väntade på talarna för kvällen.
Det enda jag saknade under marschen mellan Stortorget och Våghustorget var en fana eller något som talade om vad det var för fackeltåg som kom gående, även om det hördes på slagorden att det inte var något borgerligt så framgick det inte att det var LO som anordnat marschen eller varför den genomfördes, en röst vi hörde längs Drottningatan var en mamma som tvärsäkert sa till sin dotter
- Det måste vara en kampanj mot julen för att vi inte ska köpa så mycket med saker.

Nå väl framme på Våghustorget så var förste talare Marie Hall från Livs Bergslagen andre talare var Tommy Andersson, ordförande i Grafiska fackförbundet och sist ut på talarlistan var Johan Ehrenberg ansvarig utgivare för ETC.

Vi fick en liten pratstund med Johan Ehrenberg som är ansvarig utgivare för ETC.
Talen handlade till största delen om alla försämringar som har drabbat de sjukskrivna eller arbetslösa under detta år, Marie Hall koncentrerade sitt tal på det gångna året och alla förändringar som gjorts med bland annat a-kassan och att de ändringar som gjorts har lett till att de som är med i handels har fått de högsta avgifterna och är även de som har störst risk att bli arbetslösa.

Tommy Anderssons tal handlade till största delen om vad som planeras nästa år av regeringen, bland annat att trappa upp jakten på de som har bidrag och att försämra för de som är sjuka.

Kampviljan verkar vara stor inom LO och bland partierna som står till Vänster i politiken, nu verkar de ha repat nytt mod och är beredda att ta upp kampen med den borgerliga politiken, det enda jag saknade lite i talen var hur de skulle vilja se att samhället ser ut i framtiden, vi vet i alla fall de flesta hur regeringen planerar att arbeta och det skulle ha varit trevligt med lite förslag på protester eller andra aktiviteter i stället för att enbart få höra att de är arga och inte vilka motåtgärder de vill se, men glöden i talen var det inget fel på.

LO anordnade inte enbart en manifestation i Örebro utan det anordnades aktiviteter från Umeå ner till Malmö, det var inte enbart fackeltåg utan olika städer hade olika saker de gjorde under dagen för att sätta fokus på deras kamp för rättvisa.

Samtidigt med Los manifestation på Våghustorget var det en annan manifestation på Olof Palmes torg, nämligen en manifestation mot våld för att hedra minnet av Fuat Deniz.
Manifestationen genomfördes även i ett flertal andra städer som Stockholm, Göteborg, Uppsala, Lund, Linköping, Jönköping och Norrköping och hade anordnats av kommitten Fuats vänner samt Sociologförbundet.

Manifestationen till Fuat Deniz minne lockade många besökare och det var trångt på Olof Palmes torg. En röd tråd i manifestationerna har blivit Fuat Deniz egna ord Demokrati är inte ett tillstånd - det är en aktiv handling som visar att vi alla är delaktiga i hur samhället ser ut.

Bland den rad av talare som fanns på plats på Olof Palmes torg var det bland annat Mikael Carleheden Universitetslektor på Örebro universitet och miljöminister Andreas Carlgren.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar