×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:




De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2007-12-05  

IT-Dagen i Örebro.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Bengt Larson, Bredbandssamordnare Länsstyrelsen, avtackar Ante Baric efter Baric föredrag om Telias fibersatsning.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Conny Björnehall, Atea, höll ett mycket bra föredrag om säkerhet och säkerhetstänkande.
Det enda jag personligen tyckte han missade var att verkligen konkretisera fram varför arbetet med att ta fram en fungerande säkerhetspolicy är så viktigt.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Johan Hedberg aka Johan Howard, Early October Sweden AB (tidigare Praetores Laboratory AB), berättade i sitt föredrag om hur sociala nätverksstrukturer byggs upp via communitys som Second Life och Facebook.

4 december var det dags för den sjunde versionen av IT - Dagen i Örebro.
IT - Dagen anordnas av Länsstyrelsen i samarbete med flera kommuner som en möjlighet för både företag och privatpersoner att lyssna på olika föreläsningar och besöka utställare på Conventum i Örebro.

Dagen började klockan 9.00 i Kongresshallen på Conventum med att Bengt Larsson bredbandssamordnare på Länsstyrelsen höll ett öppningsanförande.

Bengt Larsson berättade att det är han som arbetar med IT - Dagen hela året för att få alla att känna att IT angår mig och att det är allas ansvar att förvalta detta så bra som möjligt.
Det är Bengt Larssons uppgift att ordna det så bra som möjligt med bredband åt alla inom Örebro län vilket innebär att det är fler kommuner inblandade än Örebro.

Bengt Larsson tyckte att det var väldigt trevligt att se så många gymnasieelever i Kongressalen och hälsade dem speciellt välkomna till dagen på Conventum, han uppmuntrade även deltagarna att besöka de utställare som fanns i lokaler utanför Kongressalen.

Under gårdagen hade Bengt Larsson varit i Grythyttan då Telia hade bjudit in boende till ett stormöte för att berätta att de ska gräva ner fiber till Grythyttan, Telia planerar att gräva ner fiberkabel till alla fastigheter i Örebro län och intresset i Grythyttan var stort, många passade på att skriva kontrakt under kvällen, vilket visar på en framtidstro i de mindre samhällen som finns i länet.

Då det var många gymnasieelever på plats i Conventum passade Bengt Larsson på att fråga varför vi inte har Dreamhack i Örebro precis som de precis har haft i Jönköping. Örebro har precis samma möjligheter att anordna den typen av aktiviteter och är någon intresserad så är det egentligen bara att börja planera.

Örebro län är bäst i landet på bredbandstäckning och det är något de har arbetat hårt med under åren, Bengt Larsson tror inte att det mobila bredbandet kommer att konkurrera ut fibernätet utan att det mobila ska ses som ett komplement. För att det mobila bredbandet ska fungera måste fibernätet byggas ut och det krävs fler master för att göra det mobila nätet användbart, därför tycker Bengt Larsson att det är viktigare att satsa på fiberutbyggnad i första hand och att det inte är bra att tro för mycket på lätta lösningar när det gäller utbyggnad av näten.

Efter Bengt Larsson var det Ante Baric från Telia som var nästa talare på scen.
Ante Baric är försäljningschef på Telia och han pratade om Telias planerade utbyggning av fibernätet i Örebro län.

Telia planerar som sagt en storsatsning i Örebro län med att lägga fiber anslutning till alla fastigheter i länet och då innebär det att det blir möjligt för de anslutna att ha tillgång till bredband, telefoni och tv, i basutbudet när det gäller tv så ingår tolv kanaler.
Att vara ansluten till ett fibernät höjer värdet på både fastigheter och på tomter som det är planerat att bygga på.

När det gäller det äldre kopparnätet så övervakas det av PTS medan Telia själva äger fibernätet de nu bygger ut, men som Ante Baric sa vem vet hur det kommer att se ut i framtiden, post och telegramstyrelsen kan mycket väl gå in och bestämma över fibernäten också så småningom.
Ante Baric brukar få frågor om Telias satsningar utomlands och då speciellt när de satsar i länder där klimatet är osäkert han brukar då säga att det inte är så mycket säkrare att satsa i Sverige just eftersom de inte vet hur den Svenska marknaden kommer att regleras av PTS i framtiden.

Under Telias storsatsning i Örebro län erbjuder de ett femårigt kontrakt till dem som är intresserade och det är helt enkelt för att de ska ha möjlighet att få tillbaka sina stora utgifter, månadspriset kommer att hamna på 224 kronor för dem som tecknar avtal och det är ett lågt pris.
Många i publiken uppskattade att få höra om Telias storsatsning och verkade intresserade av att teckna avtal direkt de får en chans, vilket är förståeligt om man bor i någon mindre ort som saknar stadsnät.

Conny Björnehall från Atea höll sedan ett föredrag om säkerhet på Internet.
Atea är ett företag som specialiserat sig på IT infrastruktur inom företag och föreningar, de erbjuder paketlösningar för att förenkla hantering, drift och utveckling av infrastrukturer.

Conny Björnehall arbetar som Solution area maneger på Atea och var på Örebros IT - Dag för att prata datasäkerhet.

Conny Björnehall inledde sin stund på scenen med att visa en bild av en grind som var väldigt enkel att gå rund då det inte fanns ett staket på ena sidan, han berättade att lika enkelt är det att gå runt säkerheten på en dator om den är dåligt skyddad.
Datasäkerhet ska ses som ett hjälpmedel och inget annat enligt Conny Björnehall.
Om man ska definiera ordet säkerhet så betyder det förmåga att undgå all risk, skada och hot.

Conny Björnehall vet att det är mycket att hålla koll på idag, 65 % av alla dataintrång görs av interna användare och det beror på dåliga rutiner och lathet. När han är ute på arbetsplatser brukar han hitta post-it lappar med lösenord på och tycker att hellre ha ett bra lösenord på en post-it lapp än ett dåligt du kommer ihåg.
Ett lösenord bestående av 14 tecken varierat mellan siffror och bokstäver tar normalt mindre än två minuter att hacka.

Conny Björnehall frågade hur många som visste vad en zombie var och det var inte så väldigt många, han förklarade sedan att en zombie är en dator som ingår i ett botnet som hackers använder sig av för att kunna överbelasta vissa sidor och få dem att inte fungera.

Rent strukturmässigt går det till så att vanligtvis en mask används för att öppna upp en dator så att hackern kan använda dess processorkraft och internetuppkoppling. I nästa steg kopplas flera av de övertagna datorerna ihop till ett botnet, som då får en extremt stor kapacitet både vad det gäller total processorkraft och bandbredd.
Den här kapaciteten används senare av den som kapat datorerna, eller någon den sålt "användarrättigheterna" till för att t.ex. utföra en DDOS-attack mot ett företag eller myndighet. En DDOS-attack har till syfte att överbelasta en server för att antingen stänga den då den riskerar kollapsa under trycket eller för att utnyttja kända svagheter som uppstår i system som inte uppgraderats och skyddats för att ta över eller hacka sig in i den angripna servern.

Det finns många fler zombies än vad man tror och antalet ökar hela tiden, de är svåra att upptäcka.
Vi hade en kund som ringde en helg och klagade på att deras server var väldigt seg och när vi åkte ut och tittade upptäckte vi att den användes som mellanlagring för mp3 filer som laddades fram och tillbaka i ett nätverk av fildelare.

Conny Björnehall frågade också hur många som brukar läsa avtalen innan man klickar på ok för att installera något på sin dator, ett bra exempel att ta upp är Kazaa som många använde för några år sedan. I deras licensavtal stod det att man under inga omständigheter fick ta bort programmet från datorn eller hindra det från att skicka information om användaren till kazaa och ändå så var det många som installerade det på datorn.

Hackare är duktiga och de tekniska lösningarna har inte hunnit med.
Nordea har varit utsatta för mycket under senaste tiden och e-postbrevet som många Nordeakunder fick borde fler ha reagerat på, dels var det en konstig avsändare och sedan när Conny Björnehall läste upp början på brevet blev det tydligt att översättningen till svenska inte var helt lyckad.

Det var lite skillnad med ett brev om att Nordea skulle ha ett lotteri den sidan var väldigt snyggt gjord och allt såg ut att stämma, förutom adressen på sidan man hamnade på den var inte kopplad till Nordea och sedan så var det två rutor för engångskoder. Men den var så snyggt gjord att det inte var konstigt att människor blev lurade, men frågan som kommer upp är vilka ställen kan man lita på när det gäller handel på internet.

De stora aktörerna företag ni redan känner till brukar gå bra och det är viktigt att inte vara för godtrogen när man läser sin e-post.

Conny Björnehall berättade att många företag nu har börjat installera surf-filter för att anställda inte ska komma åt vilka sidor som helst på internet och att filtren inte ska ses som ett hinder utan som ett hjälpmedel.
Som exempel använda han sig av situationen att elever velat bli av med en lärare och därför tagit sig in på dennes dator eftersom de ofta har lätta lösenord till sina datorer och surfat runt på otillåtna sidor och sedan är de av med den läraren. Med filtren installerade går det då att gå in och titta om det verkligen var läraren som satt och surfade.

En sökning på Google tar lika mycket energi som att lämna en lågenergilampa lysande i en timme så IT och telecom marknaden står för 2 % av koldioxidutsläppen i värden, det kan vara något att tänka på.

En fråga som Conny Björnehall fick var om vanliga användare kan lita på de lösningar som operatörerna erbjuder och svaret var att förlita er inte helt på det utan installera ett antivirusprogramm som du sköter själv från din egen dator, då har du större möjlighet att slippa virus och trojaner och liknande på din dator.

Johan Hedberg också känd som Johan Howard på nätet, från Early October Sweden AB intog scenen efter Conny Björnehalls utmärkta föredrag.

Johan Hedberg pratade om virtuella världar och då speciellt Second life/Second Sweden.

Enligt Johan Hedberg så är virtuella världar en stor del av framtiden och många yngre spenderar stor del av sin tid framför datorn i någon virtuell värld på internet. I den virtuella världen har du en avatar som representerar dig och det som börjar bli vanligt nu är att du beter dig som dig själv även på nätet, visst är det många som provar sig fram i början men de flesta är ändå sig själva. B R/> När det gäller Facebook så har vi i Sverige gått till överdrift, det är inte tänkt att du ska lämna ut hela ditt liv på Facebook utan bara de delar du vill dela med dig av.

Att det är Facebook som äger materialet du lägger ut är inte konstigt, de måste ha den rätten så att de kan stänga av dem som inte sköter sig och ta bort material som inte ska finnas, det kan de inte om de inte har ägarrätten, men just därför är det viktigt vad du lägger ut om dig själv, så var lite försiktiga.

Här måste jag säga att jag hyser en annan uppfattning än Johan Hedberg, det är inte bara rätten att ta bort material som står med i Facebooks användarvillkor, det finns också ett villkor om att Facebook ska ha rätt att använda inskickat material i marknadsföringssyfte

By posting User Content to any part of the Site, you automatically grant, and you represent and warrant that you have the right to grant, to the Company an irrevocable, perpetual, non-exclusive, transferable, fully paid, worldwide license (with the right to sublicense) to use, copy, publicly perform, publicly display, reformat, translate, excerpt (in whole or in part) and distribute such User Content for any purpose, commercial, advertising, or otherwise, on or in connection with the Site or the promotion thereof

Förmiddagens pass avslutades och alla gick iväg för att äta lunch, dagen fortsatte sedan i mindre grupper på några olika föreläsningar på Conventum.
Tyvärr visade sig att vi inte hade någon möjlighet att närvara under dessa.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar