×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Fine Goods underhöll boende i Baronbackarna.


Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-12-02  

Världsaidsdagen och andra aktiviteter på stan.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Anna Bjurström från RFSU var en av flera som informerade om hiv och aids.
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Tänd ett ljus för att minnas dem vars att liv släkts i sjukdommen.
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Miljöpartiet i ur och skur. ©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Ett bildgalleri med fotografier från tekninska roteln visades fram och Åsa berättade lite om de olika bilderna.
©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
När vi kom till Stortorget hade polisen redan tagit hand om närmare 500 personer, i det här fallet dock för att bjuda på tårta och information.
Världsaidsdagen

Under lördagen den 1 december var det lite olika aktiviteter i centrala Örebro, på Våghustorget firades världsaidsdagen och samtidigt hade Miljöpartiet en miljöinformationsdag.

I tältet som var uppställt på Våghustorget delade flera olika organisationer på utrymmet, bland annat Afrikanska föreningen, ABF, RFSL och RFSU.
tanken med att ha ett tält på Våghustorget var dels att samla in pengar och att informera om aids. Det var människor ute med insamlingsbössor plus att det var informatörer ute och gick i det centrala Örebro.

Vi pratade med Anna Bjurström från RFSU.

Anna Bjurström tycker att det är viktigt att informera om aids och att det enklaste sättet att skydda sig faktiskt är kondom.
Det har kommit tre olika forskningar senaste tiden som visar att det är dags att ha en stor landsomfattande informations kampanj när det gäller aids och hiv. Anna Bjurström har inte i dagsläget hunnit läsa igenom rapporterna ordentligt men har redan sett att det finns oroväckande symptom i samhället så som att en del tror att aids går att bota vilket det inte gör.
RFSU som Anna Bjurström arbetar för har inte möjlighet att själva gå ut med en landsomfattande kampanj men de arbetar för att det ska bli av med hjälp av andra. Det är viktigt att budskapet kommer ut, nu ökar de smittade även här i Sverige och det är inte bra.
Tidigare har det oftast varit vissa grupper som fått extra information men nu är det dags att det blir information till alla så att i alla fall fler vet vad det är som gäller.

En sådan här dag är det inte så många som kommer med frågor men det var ändå en del som stannade till och tände ett ljus. Det dåliga vädret påverkade också, regnigt och kallt betydde att det inte var så många människor uppe på stan.

Världshälsorganisationen, WHO, beräknar att det finns fler än 60 miljoner* människor i världen som drabbats av hiv-viruset.
Hiv går inte att bota i dagsläget, men de flesta människor som smittats skulle trots det kunna leva ganska normala liv utan synlig symptom eller förkortning.
De bromsmediciner som finns gör att antalet virus minskar så kraftigt att immunförsvaret fungerar, det kan bli stora problem om medicineringen avbryts av någon anledning då hiv-viruset i dessa fall kan utveckla resistans mot medicinering.

Hiv smittar vid sex, från en gravid kvinna till hennes foster och genom blod eller vävnadsutbyte.
Enklaste sättet att minska riskerna är att alltid använda kondom vid tillfälliga partners samt att inte använda en lånad, eller låna ut, sprutor mellan narkomaner.

*FN-organet UN Aids har gjort en reviderad bedömning och anser det finns 33 miljoner människor som är smittade. Här inräknas inte de som avlidit till följd av viruset.Miljöinformation från Miljöpartiet
Miljöpartiet stod en liten bit bort från tältet där internationella aidsdagen firades och de stod och delade ut miljöinformation till de som gick förbi.
Miljöpartiet vill att Örebro ska anta en policy som inte släpper igenom förslag som uppmuntrar till ökad biltrafik och de håller på att tittar på hur en sådan kan utformas.
I Kalifornien så har de antagit en sådan lag och de släpper inte igenom byggnadsprojekt som uppmuntrar till mer bilkörning längre, Miljöpartiet tycker att det är en utmärkt väg att gå likadant att de vill uppmuntra byggföretag att bygga miljövänliga hus, vilket har mött en del motstånd.
Även de från Miljöpartiet hade lite svårt att få igång samtal med dem som passerade men det var många som tog emot deras material i alla fall.


Sverige har haft Poliskvinnor i 50 år
På Stortorget firade kvinnliga poliser att det var 50 år sedan de första kvinnliga poliserna började arbeta. Det var trots regn kyla och vind många som passade på att hämta andan i polisens tält på Stortorget. Tårtorna gick åt i en väldig fart och många var nyfikna på de kvinnliga poliserna.
Vi talade med Åsa som är kriminaltekniker, en kriminaltekniker är den som undersöker olika brottsplatser efter bevis och liknande.
Åsa stod framför en skärm med flera olika fotografier som visade olika sidor av en kriminalteknikers vardag. Det var trevligt att höra henne berätta om de olika fotografierna och de gav en bra bild av att poliser aldrig kan förutse hur en arbetsdag ser ut.

Inne i tältet var det lite trångt men ändå en trevlig stämning och de som stod i tältet hade fullt upp med att svara på olika frågor men det mesta av tiden var att dela ut material av olika slag.
En av de vanligaste frågorna en kvinnlig polis får är om man måste vara macho för att vara polis och svaret blev ett kraftfullt nej, det viktigaste är att man som person är stabil och har lätt för att handskas med människor, de kvinnliga poliser som befann sig på Stortorget verkade ha trevligt och de flesta hade fullt upp med att prata med förbipasserande.
Vi hoppas att alla kvinnliga poliser som arbetar idag/kväll får ett lugnt pass och en trevlig dag.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar