×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Grillkväll i Baronbackarna med Kommunistiska partiet.


Tillsammans är vi starka.


Örebro i framkant när det gäller krisberedskapen.


En liberal visionsbudget.


Du hitter fler videos under menyn Video.


  Publicerat: 2007-11-07  

Statsminister Fredrik Reinfeldt i Vivalla.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
I drygt en timma lyssnade statsminister
Fredrik Reinfeldt på Medborgarskolans tjejgrupp i Vivalla.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Mona Keinan är projektsledare och har nära kontakt
med tjejerna i gruppen.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Lite svårt med alla fotografer som sprang runt och
störde tyckte en del av tjejerna, fast efter bara en
liten stund hade de hunnit vänja sig och tänkte inte
så mycket på saken längre.

©2007 Johan Gullberg - knytpunkt.com
Det var ett 15-tal tjejer som slutet upp för att träffa
statsministern och berätta om sin situation och
om tjejgruppen.

Den sjunde november var Fredrik Reinfeldt på besök på Vivallagården för att träffa några tjejer ur tjejgruppen som finns i Vivalla.
Eftermiddagen inleddes av Mona Keinan som är projektledare för tjejgruppen i Vivalla. Mona började med att tacka Fredrik Reinfeldt för att han kom till Vivalla och fortsatte sedan med en liten genomgång av varför tjejgruppen finns och vad den har för syfte.

Syftet med gruppen är att stärka tjejernas självkänsla och att hjälpa dem att bli säkra i sina roller som unga tjejer.
Tjejgruppen i Vivalla startade 1 april i år så den är inte gammal, men redan är det runt 160 tjejer som är med.
Det är alltså en ung verksamhet och den är öppen för alla tjejer i Örebro, inte bara de som bor i Vivalla.
Intresset är så pass stort att det skulle behövas mer resurser och en utökning av deras verksamhet men hur det blir med det återstår att se. Tjejgruppen har även olika kurser för sina deltagare så som matlagning och teater med mer.

Fredrik Reinfeldt svarade med att tacka för att han får komma och sa att även yrkespolitiker inte vänjer sig vid alla kameror och reportrar som står runt soffgruppen.
Medieuppbådet var stort och de flesta hade med sig fotografer så runt soffan var det stundtals trångt, som tur var så verkade tjejerna vänja sig snabbt.

Fredrik Reinfeldt fortsatte med att säga att allt kan man inte vara själv, så det ska bli intressant att höra er.

Mona Keinan inledde med att säga att det är sällan som det är fokus på tjejer, tjejer uppfostras till att inte synas eller höras fortfarande. Här i gruppen arbetar vi på att stärka tjejernas självförtroende.
Ätstörningar är en sjukdom där de flest drabbade är tjejer och det är sällan det hamnar i fokus.
Fredrik Reinfeldt frågade om det verkligen stämmer att killar hamnar mer i fokus än vad tjejer gör och svaret han fick var ett enhälligt ja. Killar hörs mer och får därför mer uppmärksamhet i skolan, även i media så är det killar som syns mest, det är väldig sällan man kan läsa om till exempel damfotboll, enda sporten där man kan läsa om tjejer här i Örebro var handboll enligt tjejerna.

Fredrik Reinfeldt sa att tjejer oftast har bättre betyg än killar, men det är kanske en annan sida av samma mynt. Mona Keinan svarade med att ja betygen kan vara bättre men när tjejer kommer ut på arbetsmarknaden så får de lägre lön än vad killarna får.
Tjejer måste få känna att de har lika mycket värde som killarna, när gruppen startade så var det nästan inga tjejer på gården men det har ändrat sig nu, många stannar kvar på gården efter att tjejgruppens tid är slut.
Nu tycker killarna att det är orättvist att tjejerna får ha gården för sig själva ett par timmar varje dag, de vill också starta en grupp för att de ska kunna göra samma saker som tjejerna.

Vid en fråga om det är rätt att dela upp efter kön så blev svaret ja.
Tjejerna tyckte att det var bra för att alla känner varandra och man litar på varandra, ingen sprider saker vidare, det hade varit svårt att vara likna öppna under diskussioner om det hade varit killar med i gruppen.

Att både staten och kommunerna behöver satsa på ungdomar var de väldigt tydliga med och att det behöver satsas på killar också. Media har också en väldigt stor roll i hur tjejer uppfattar sig själva.
En av tjejerna berättade att när hon talat om att hon bor i Vivalla så var kompisar i andra delar av staden oroliga för att komma och hälsa på och det trodde hon beror på att media förstorar upp allt. Det som händer i Vivalla händer även på andra ställen i staden men då får de inte lika stora rubriker. Hon talade om att hon är uppvuxen i Vivalla och trivs där och att hon känner sig trygg med tjejerna i gruppen.

Fredrik Reinfeldt frågade också om media bestämmer hur de ska se ut och svaret blev visst de visar enbart smala modeller och överallt är det reklam för bantningskurer och liknande.
Det syns överallt och det är svårt att inte bli påverkad av det, men det verkar som att det har ändrats lite nu, har kommit TV-program som inte bara går ut på att få människor smala utan att få människor att gilla sig själva.
Om någon har dålig självkänsla så är det lättare att den personen tar åt sig av kommentarer eller av reklamen.

När statsministern frågade om tjejerna har några kvinnliga förebilder så blev svaret nej inte direkt, en av dem hade sett upp till Thyra Banks som slutade som modell för att hennes agentur klagade på att hon gått upp i vikt annars var det dåligt med kvinnliga förebilder.
En av orsakerna enligt tjejerna var att det är sälla man kan läsa om att en kvinna gjort någon viktig upptäckt inom till exempel medicin eller läkaryrket. Det är inte så vanligt att man ser upp till alla de ungdomsidoler som media skriver om, snarare så tycker tjejerna att de idoler som omskrivs mycket som till exempel Britney Spears inte är så mycket att se upp till likadant med de andra som det skrivs mycket om just nu.

En sak som tjejerna tyckte var väldigt bra i Vivalla var att det fanns läxhjälp på kvällstid på Vivallagården.
Som en av tjejerna sa så kan inte alla föräldrar svenska bra och kan därför inte hjälpa till med läxor. Då är det jättebra att kunna gå hit och få hjälp med det som man har svårt med. Mona Keinan fyllde i med att de även har läxhjälp för dem som går på gymnasiet eftersom det finns ett stort behov även där.
Det är viktigt att skolor får möjlighet att sätta in extra resurser där det behövs.

En annan fråga var om de har diskussioner om mode och det har de. Mona Keinan sa att de skapar en egen modevärld, alla måste få möjlighet att hitta sin egen stil, man kan vara lika fin i mjukisbyxor och ett linne som i klänning.
Fredrik Reinfeldt svarade att han har lite svårt att förstå modet ibland, när han var yngre så det töntigaste man kunde ha var häng på byxorna medan det idag är ett mode att ha byxorna under rumpan.
Tjejerna svarade med att de hela tiden känner att de har krav om att vara snygga och att det alltid är höga krav som män inte har. En av tjejerna invände och sa att män har inte likadana krav när det gäller utseende som tjejer har men där finns det krav på ett annat sätt.

Några av tjejerna talade om att de startat upp en tjejgrupp i Varberga eftersom tjejer där också ville ha en egen grupp och Mona Keinan fortsatte med att de nu exporterar tanken med tjejgrupper till andra ställen i stan.
Det är viktigt att det finns tjejer som kan ta över om jag inte kan vara kvar här tyckte Mona och det är viktigt att de äldre tjejerna hjälper de yngre.

När tiden var slut så tackade Fredrik Reinfeldt för att de hade fått komma och så avslutades pratstunden med att alla ställde upp på en gruppbild.


Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar