×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2022-08-28  

Örebroliberalerna firade 120 år.

Örebroliberalerna firade 120 år.

Under lördagen så firade Liberalerna i Örebro sitt 120 års kalas på Stortorget precis nedanför valstugorna och på scenen så blev det naturligtvis prat om politik och så bjöds det på bra musik av Freddie Liljegren och Dunderklubben, förutom det som hände på scenen så hade de lite tävlingar och ponnyridning.

© 2022 Johan Gullberg - knytpunkt.com
28 Klickbara bilder.

Under lördagen så firade Liberalerna i Örebro sitt 120års kalas på Stortorget precis nedanför valstugorna och på scenen så blev det naturligtvis prat om politik och så bjöds det på bra musik av Freddie Liljegren och Dunderklubben, förutom det som hände på scenen så hade de lite tävlingar och ponnyridning.

Lite historia.

Willhelm Sundman fick tala lite om Örebro Liberalernas historia och det var kul att höra att de var väldigt snabba med att starta upp i Örebro för i januari 1902 bildades Frisinnade Landsföreningen och redan i mars samma år startade Örebro frisinnade förening som då är Liberalernas föregångare.
Liberalerna i Örebro har gjort skillnad i hur det politiska arbetet går till, i början av 1900 talet så var alla handlingar som skulle tas upp på kommunfullmäktige samlade i en pärm på rådhuset och alla fullmäktigeledamöter fick gå dit för att läsa dem, Liberalerna tyckte att det var fel och ville att alla skulle få handlingarna hemskickade och för att få igenom sitt krav och visa på hur opraktiskt systemet var så bokade de in sig för att läsa handlingar så att inga andra kom åt pärmen vilket ledde till att alla medlemmar i fullmäktige får handlingarna hemskickade, även om de i dag kommer digitalt och inte via pappersbrev.
- Vi barrikaderade oss inne på rådhuset och liksom tog monopol på den här lilla bunten med papper och satt och läste den dagar i sträck innan ett fullmäktige och det blev då jobbigt för alla andra ledamöter så man gick till slut med på Liberalernas krav då att alla skulle få handlingarna tillskickade sig ett eget exemplar sa Willhelm Sundman.

Första kvinnan i Örebros kommunfullmäktige var Liberal.

Den frisinnade föreningen i Örebro var med om att välja in den första kvinnan i Örebro kommunfullmäktige och de valde in Hanna Lindberg, det var redaktören för Nerike tidningen som var ordförande för föreningen och han övertygade de andra att sätta upp Hanna Lindberg på valbar plats på listan och efter valet så hade hon en plats, kruxet var att hon faktiskt hade tackat nej till att stå på listan så hon var inte jätteglad åt att komma in i fullmäktige, men sedan så satt hon i fullmäktige i fyra år.
Hanna Lindberg föddes 1865 och fick tidigt börja arbeta, först som springflicka i en modeaffär innan hon 1891 öppnade sin egen hattbutik med tillhörande fabrik och även där stod hon ut eftersom de i stort sett bara hade kvinnliga anställda, till och med fyra kvinnliga handelsresande vilket var väldigt ovanligt på den tiden.
Hanna Lindberg satt enbart en period i kommunfullmäktige och lämnade politiken när hon gifte sig 1913, men nästa kvinna i kommunfullmäktige i Örebro kom också från Örebro frisinnade förening, Mathilda Tengwall och hon satt i kommunfullmäktige i sex år.

Nutida politik också.

Willhelm Sundman talade naturligtvis om Liberalernas politik idag och han är regionråd så då blev det också den typen av frågor han tog upp, men han fortsatte lite med historia för sedan 1920 så har vården i Örebro län, först genom landstinget och nu regionen, varit under Socialdemokratiskt styre, naturligtvis så har Socialdemokraterna inte styrt med egen majoritet och vilka de har styrt med har varierat genom året men Willhelm Sundman vill se en ny borgerlig majoritet i regionen efter valet. Liberalerna vill ha en sjukvård som är mer individcentrerad och tillgänglig och att du ska få göra dina egna val i vården, du ska kunna välja läkare på vårdcentralen och de vill dessutom stärka vårdcentralerna.
- I 103 år har regionen varit styrd av Socialdemokraterna och vill man ha en förändring då får man börja tänka på att okej, vilka partier ska man då rösta på i Regionvalet sa Willhelm Sundman.

Partiledare på besök.

Nu när Liberalernas partiledare heter Johan Pehrson och han är örebroare så hade det varit lite konstigt om han inte var med under firandet, men han kom och höll ett valtal trots att rösten inte var den bästa.
Johan Pehrson var tydlig i att han vill se ett regeringsskifte till en borgerlig regering efter valet och han talade om elbristen och där vill Liberalerna se en bred satsning på el med vind, sol och kärnkraft för att kunna fortsätta elektrifiera Sverige och fasa ut kol, olja, gas, bensin och diesel för att klara miljömålen och rädda planeten.
När det gäller skolan så sa Johan Pehrson att Liberalerna vill satsa på fler behöriga lärare, fler skolböcker och fler speciallärare för de barn som behöver extra hjälp, det är inte rätt att 16 000 idag går ut nian med ofullständiga betyg.
- Skolan är varje individs viktigaste verktyg, att kunna få mer egenmakt, att kunna förverkliga sina egna livsdrömmar sa Johan Pehrson.

Allsångsvänlig musik.

Freddie Liljegren och Dunderklubben var de som stod för musiken och när de börjar spela klockan 11:00 en lördag så var det inte så många som kom och lyssnade men de gjorde ändå ett bra jobb och de fick lite fart på de som var tidiga till firandet.
De spelade i tre omgångar och för varje gång så fick de en lite större publik, det syntes tydligt att musiken lockade människor till scenen och att spela gamla covers var en bra idé även om det är Freddie Liljegren och Dunderklubben som har hållit i allsången på Strömpis den här sommaren.
Freddie Liljegren berättade mellan spelningarna att han just nu är pappaledig egentligen men den här spelningen var kul och att ha haft allsången på Strömpis var också riktigt kul.
Efter att han kom tvåa i Idol 2019 så hade han en solokarriär på gång men sedan kom pandemin och han fick tid att känna efter lite och bestämde sig för att solokarriär är inte riktigt hans grej utan han vill ha ett band med sig och nu börjar det gå bra för honom och Dunderklubben så det är det han satsar på framåt.
När det gäller framtiden så vet han att han och Dunderklubben kommer att vara på Frimis under deras julbord men just nu så är hans fokus på att vara pappaledig och hemma med sina två döttrar.
- Det börjar gå så pass bra för bandet nu så att jag tror att så småningom kommer jag kunna leva på det bara sa Freddie Liljegren.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar