Publicerat: 2021-10-25
Fredsvandring avslutade Mänskliga rättigheters veckan.
Veckan om mänskliga rättigheter avslutades med en fredsvandring som den brukar göra men i år så var inte vandringen i centrala Örebro utan i Baronbackarna och Vivalla, men innan vandringen så var det först en fredsgudstjänst och mat för den som ville.
Fredsvandring avslutade Mänskliga rättigheters veckan.
Veckan om mänskliga rättigheter avslutades med en fredsvandring som den brukar göra men i år så var inte vandringen i centrala Örebro utan i Baronbackarna och Vivalla, men innan vandringen så var det först en fredsgudstjänst och mat för den som ville.
Mikaelkyrkan var startpunkten.
Det var samling utanför Mikaelkyrkan som ligger högst upp i Baronbackarna. Moni Höglund, präst i kyrkan höll ett kort tal och det var också sång av en barnkör från Adolfsberg.I talet berättade Moni Höglund bland annat om ett vykort hon sett i en tidning, vykortet var till Statsminister Stefan Löfven och var skrivet av Signe och hon ville att Stefan Löfven skulle fixa så att alla barn får gå i skolan, ha tillräckligt med kläder och få äta sig mätta och det ska vara fred och det ska också vara miljövänligt.
Det var ett väldigt bra vykort som Signe skrev sa Moni Höglund och hon fortsatte med att hon var glad att de fick vara med på fredsvandringen och skapa framtidstro och hopp och att det var ju egentligen det som Signe menade med sitt vykort till statsministern, just att världen ska bli en bättre plats.
Vi lever i en trasig värld sa Moni Höglund och genom att vi står här så har vi visat att vi vill ha en bättre värld, idag så är det mycket att göra andra människor illa och vi som står här vill någonting annat.
- Vi vill att det ska bli frid och frihet i den här världen sa Moni Höglund.
FN dagen 24:de oktober.
Den här dagen var det också FN dagen och Moni Höglund passade på att nämna det i sitt tal och att dagen har firats sedan 1945 och på den här dagen så pratas det om fred på ett helt annat sätt än vad som är vanligt och det pratas också mycket om mänskliga rättigheter under FN dagen.Vi har alla ett ansvar och det ansvaret kan vi inte lägga över på någon annan och idag så tog de som var med på vandringen sitt ansvar för att visa att de vill ha fred genom att följa med på fredsvandringen.
- Jag är så barnslig av mig så att jag tror att varenda gång någon människa ler mot en annan, eller visar de här goa ögonen, eller bakar sockerkaka och går in till grannen med eller vad det kan vara, varenda gång så gör det att vi går emot de här som vill att det ska bli ont i vår värld sa Moni Höglund.
Fredsvandringen har blivit en tradition.
Vi fick en intervju med Ola Frideblad, projektledare Mikaelkyrkan och han berättade att de planerat fredsvandringen under ett par, tre månader och det är rätt så mycket koordinering som behövs när det är olika talare och det ska bjudas på mat.Normalt så brukar fredsvandringen vara i centrala Örebro men i år så valde de en annan väg genom att starta med en fredsgudstjänst i Mikaelkyrkan, sedan lunch och som avslut fredsvandringen genom Baronbackarna och bort till folkets hus i Vivalla.
Fredsvandringen är ett fint sätt att få kyrkan och civilsamhället att göra någonting tillsammans berättade Ola Frideblad och Mikaelkyrkan ligger bra till på väster för att vara en knutpunkt.
Fotboll är kul.
Vi fick en intervju med David Awees som är grundare för klubben bk ettfyra, han berättade att när han var liten så ville han bli en stor fotbollsspelare men han var aldrig jätteduktig och därför kände han sig inte riktigt hemma i något av de ungdomslag som han var med i för att där så var det för stort fokus på pengar och att få fram de bästa spelarna, så när han blev äldre startade han upp sin egen fotbollsförening där alla är välkomna om de gillar att spela fotboll.David Awees berättade att det var självklart för honom att vara med och hålla ett kort tal under fredsvandringen för mänskliga rättigheter är viktiga och BK ettfyra arbetar mycket med värdegrunder och att alla är lika mycket värda.
Vi intervjuade David Awees när fredsvandringen nått fram till folkets hus i Vivalla och han berättade då att det var roligt att se att det var så många svenskar som var med under vandringen och då fick besöka Vivalla, för Vivalla är oftast lugnt precis som det var den här dagen utanför Folkets hus och David Awees skulle vilja se att fler besökte området för att kunna få en mer rättvis bild av vad Vivalla är.
Nöjd arrangör.
Moni Höglund berättade efter fredsvandringen att hon var verkligen nöjd med att det var så många som kom och att det var en blandning på unga och äldre.Det här är fjärde året som fredsvandringen sker och det brukar vara mellan 30 – 50 personer med men i år sa Moni att det här var nog bland de flesta som har varit med och det är roligt.
De andra åren så har fredsvandringen varit inne i city men i år sa de varför ska den vara det? Berättade Moni Höglund, allt behöver inte vara i city och eftersom invigningen av människorättsveckan var utanför Kulturkvarteret så de bestämde sig för att ha fredsvandringen i någon av alla stadsdelar och eftersom Moni Höglund arbetar på Mikaelkyrkan så blev det naturligt att vandringen blev där.
- Så då sa jag att vi har en fredsgudstjänst och sedan har vi fredsvandringen där ute, sa Moni Höglund.
Många organisationer i våra ytterområden.
Tanken att ha fredsvandringen mellan Baronbackarna och Vivalla var också att det finns många organisationer i ytterområdena i Örebro och det här var ett bra tillfälle att ta vara på den resursen, många av föreningarna är med under mänskliga rättighetsdagarna i det stora programmet.Föreningarna som hade med en talare under vandringen ställde upp direkt när de fick frågan och egentligen skulle det ha varit fler talare men av olika anledningar så var det inte alla som kunde vara med, den enda föreningen som Moni Höglund saknade lite var FN föreningen men med tanke på att det var FN dagen så hade de ingen möjlighet att vara med, vilket var lite tråkigt.
- Det hade u varit roligt om FN föreningen hade varit med till exempel men de hade inte möjlighet sa Moni Höglund.
Mänskliga rättigheter är viktiga.
Moni Höglund berättade också att de här dagarna med mänskliga rättigheter som tema är viktiga för det utförs mycket arbete i det civilsamhället och under de här dagarna får alla föreningar och organisationer möjlighet att visa vad de gör. Sedan är dagarna också viktiga för att få arbetet att fortsätta och dagarna gör att det blir mer koncentrerat allt arbete som görs ute i föreningar och organisationer, men arbetet håller på hela året det är inte bara under en vecka i oktober utan arbetet för mänskliga rättigheter står aldrig stilla.- Det blir ju väldigt koncentrerat de här dagarna sa Moni Höglund.
Kommentarer: