×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2020-12-03  

Julljus i Coronamörker.

Julljus i Coronamörker.

Trots hårda restriktioner för restauranger så finns det ändå en liten ljusglimt speciellt här i Örebro där Kulturaktiebolaget med fler presenterade idén Julbordslive under onsdagen, tanken är att företag ska kunna bjuda sina anställda på ett coronasäkert julbord med livemusik genom att använda sig av ett grupprum via Teams eller Zoom som många företag redan idag använder för möten av olika slag.

© 2020 Johan Gullberg - knytpunkt.com
8 Klickbara bilder.

Trots hårda restriktioner för restauranger så finns det ändå en liten ljusglimt speciellt här i Örebro där Kulturaktiebolaget med fler presenterade idén Julbordslive under onsdagen, tanken är att företag ska kunna bjuda sina anställda på ett coronasäkert julbord med livemusik genom att använda sig av ett grupprum via Teams eller Zoom som många företag redan idag använder för möten av olika slag.

En strimma av hopp.

Stina Storm från City Örebro inledde pressträffen med att berätta att de nya restriktionerna slår hårt mot alla deras medlemmar och det är likadant över hela landet och de stödpaket som har kommit räcker inte till.
När de senaste restriktionerna kom så blev det nattsvart och hon funderade på att dra täcket över huvudet och vänta in slutet på restriktionerna för att se hur många av företagen som överlevt men det finns ju ett alternativ till och det är att försöka hitta på egna lösningar och Julbordslive är en sådan idé som i alla fall kan hjälpa till under den svåraste tiden som normalt är högsäsong för både handlare och restauranger.
- Där är vi glada att vi har engagerade medlemmar som gör saker sa Stina Storm.

Julbord online.

Idén till Julbordslive föddes när Björn Wallgren från Kulturaktiebolaget blev uppringd av en krögare i Nora som skulle ha en julfest online och han ville då boka in en artist också, det fick Björn Wallgren att börja fundera på om det inte var möjligt att ordna julbord online också och eftersom Kulturaktiebolaget under året har arrangerat konserter online och Trädgårdslive så kom idén att slå ihop koncepten till julbordslive och konceptet är i grunden rätt enkelt, maten beställs från valfri lokal restaurang (idag är Svampen och Makeriet med) och levereras hem till de som ska vara med på julbordet, det bokas också någon artist som ska vara med och stå för underhållningen och allt sker i ett mötesrum på nätet i realtid.

I nuläget så är det för grupper på minst 30 personer så målgruppen är företag av olika slag men om du som privatperson tycker att det låter som något för dig så är du också välkommen med en förfrågan.
- Tänd ljusen, sätt på tomteluvan och njut av en god lokal jultallrik och en helt unik personlig konsert med en artist ni väljer sa Björn Wallgren.

Snabbt arbetat.

Björn Wallgren och Ki Sandholm på Kulturaktiebolaget har arbetat väldigt snabbt för att få ihop det här konceptet med julbordslive, så i måndags hade de det mesta utarbetat och när de fick svar från regionen att de sponsrar med det tekniska så blev allt helt klart för att dras igång berättade Björn Wallgren.
Den svåra biten var den tekniska för hade de varit tvungna att lägga på den tekniska kostnaden också så hade det blivit alldeles för dyrt men nu så blir kostnaden för jultallrik och artist och priset hamnar på en helt annan nivå.

De har valt att använda Zoom eller Teams eftersom de redan är vanliga på arbetsplatser så det blir ett grupprum som de flesta redan känner igen sig i och det kommer att finnas en teknisk guide med hela julbordet, ifall att det blir tekniska problem, den tekniska guiden kommer också ha möjlighet att stänga av skärmar under tiden ifall det är någon som inte sköter sig och det är en säkerhetsfråga.
- Har man inte koll på hur tekniken fungerar så kan man ringa till den personen sa Björn Wallgren.

Ställ inte in utan ställ om.

En tanke med det digitala julbordet är att ge företag en chans att bjuda sina anställda på julmat och underhållning på ett nytt sätt och eftersom det är på samma sätt som att ha möten hemifrån för de som arbetar hemifrån nu under pandemin så det kan också behövas lite mer tankemöda från företagarna för att få till rätt stämning när deltagarna inte sitter vid samma bord utan framför varsin skärm, men det kommer att bli en unik erfarenhet speciellt med tanke på att det kommer att finnas en artist med också.

När det gäller artister så har de idag flera stycken som Kulturaktiebolaget redan arbetar med så som Amanda Ginsburg, Conny Bloom och Thomas DiLeva men det går att komma med egna förslag på artist inom rimliga gränser naturligtvis.
- Sen kommer det ju inte vara det värsta stora ljudet och så här eftersom de sitter ju hemma och gör det här, men det blir en unik upplevelse sa Björn Wallgren.

Musik och mat är Makeriets grej.

Nu med alla restriktioner så kan inte Makeriet göra som tidigare så att få chansen att vara med på Julbordslive så var de med på en gång berättade Pehr Hagerius han fortsatte med att idag så har de inga andra alternativ än att gå digitalt på grund av de restriktioner som finns.
Det här är en positiv grej som gör att vi ändå kan jobba med musik och mat fast på ett annat sätt än vanligt.

Julbordslive ställer också lite andra krav på restaurangen då de ska göra matlådor så tankarna har ju varit på att få ihop det på ett bra sätt och det är ju inte bara att maten ska klara av transport utan den ska även se bra ut när lådan öppnas.
- Kockarna får jobba ganska hårt, för det måste ju fortfarande vara fräscht när det kommer fram, så det är jättemycket som vi får titta på, men det gör vi så gärna nu berättade Pehr Hagerius.

Inget normalår.

En normal jul så har Makeriet 5 – 6000 julbord och att i år bli helt utan känns ju naturligtvis ekonomiskt men Pehr Hagerius sa att de kan ju inte bara lägga sig ner och dö, det går inte och vi kan inte låsa dörren för vi har våra kostnader fortfarande.
Hela året har handlat om att ställa om till olika restriktioner och de har haft vakter som har haft koll på att gästerna uppför sig som de ska för Makeriet har varit väldigt noga med att alla restriktioner ska följas och i början var det jobbigt just för att de var hårda på att restriktionerna skulle följas.
Konceptet med julbordslive kommer säkert att utvecklas efter jul för att ge människor en möjlighet att träffas digitalt över en bit mat och lyssna på sin favoritartist och så länge som pandemin finns kvar så är det viktigt med den här typen av idéer så att det händer någonting.
- Det här är unikt att få sin favoritartist hemma på en skärm och det är bara för dig du får det här live det är häftigt och det kommer inte att hända i framtiden sa Pehr Hagerius.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar