×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-08-30  

Öppet residens och musik med historia i höst.

Öppet residens och musik med historia i höst.

Landshövding Maria Larsson öppnar återigen upp residensvåningen för nyfikna Örebroare och besökare och de har fortfarande ett lite extra fokus på barn.
Senare i november så blir det en musik och historia eftermiddag på slottet där Länsarkivarie Mia Geijer berättar om några av alla kvinnor ur Örebro läns historia och Katarina Andreasson och Peter Friis Johansson spelar musik av Alice Tegnér och Helena Munktell.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
5 Klickbara bilder.

Landshövding Maria Larsson öppnar återigen upp residensvåningen för nyfikna Örebroare och besökare och de har fortfarande ett lite extra fokus på barn.
Senare i november så blir det en musik och historia eftermiddag på slottet där Länsarkivarie Mia Geijer berättar om några av alla kvinnor ur Örebro läns historia och Katarina Andreasson och Peter Friis Johansson spelar musik av Alice Tegnér och Helena Munktell.

Papper i fokus.

Maria Larsson har fortsatt att arbeta med konceptet Öppet slott, där hon bjuder in Örebroare och besökare till residensvåningen och den här gången så är temat papper eftersom utställningen Paper Magic har varit en sådan framgång.
Under Öppet slott så kommer Peter Ekström, rektor Örebro konstskola ha en utställning med konstnärliga bord och han har också med sig två elever som gör skulpturer i papper, för barn kommer det att finnas papperspyssel och klippdockor.
Företaget BillerudKorsnäs kommer också att hålla föredrag om deras nya pappersförpackningar, nu när plast ska fasas ut så kommer pappret tillbaka.
- Vi vill ju alltid att det ska finnas något nytt när vi öppnar upp residenset och nu går vi på temat som finns på Paper Magic så det blir tema papper sa Maria Larsson.

Barnens slott.

Landshövding Maria Larsson berättade att något hon märkte när hon blev Landshövding var att det var väldigt få barnfamiljer som kom när det var öppet residens och därför har de arbetat aktivt för att locka fler barnfamiljer och i år så kommer barn få upptäcka klippdockor och hur man gör pappersloppor så barn är verkligen välkomna till Örebro slott.
- Vi vill ju att detta ska vara barnens slott så det kommer att vara massor med aktiviteter i slottet sa Maria Larsson.

Hela slottet är öppet.

Under Öppet slott så är hela slottet öppet för den som är lite nyfiken och vill gå runt och titta själv eller följa med på en guidad rundtur klockan 13 men då krävs det biljett som köps i slottsbutiken, annars så är en nyhet i år barnens slottstorn där de yngre besökarna kan prova på att skjuta armborst eller prova medeltida kläder bland annat.
Länsmuseet har också två utställningar i slottet, Power Grid – hur tänker du människa och Barnet i tornet – Jan Hofström på Örebro slott så det finns mycket att göra på slottet 31 augusti.

En ny satsning på musik på slottet.

Landshövding Maria Larsson berättade att när Katarina Andreasson, violinist och förste konsertmästare vid Svenska kammarorkestern besökte slottet så sa hon att här borde man ha musik och från det så har de kommit fram till att ha Slottsmusik den 23:de november och det blir inte bara musik utan även Örebrohistoria berättad av Mia Geijer, antikvarie.
Den här första Slottsmusiken är ett litet test men blir det omtyckt så finns det planer på fler tillfällen i vår berättade Maria Larsson.
- Det är lite som ett Kinderägg, man får lite musik, lite historia och man får något att äta och dricka för det svarar Lill Anna för, sa Maria Larsson.

Musik och historia i samklang.

Musiken och historien arbetar tillsammans under Slottsmusiken så de historier som Mia Geijer berättar om kommer från samma tid som musiken som spelas av Katarina Andreasson.
Vid det första tillfället så blev det fokus på kvinnor eftersom Katarina Andreasson och pianisten Peter Friis Johansson redan har sonater av Helena Munktell och Alice Tegnér i sin repertoar så Mia Geijer berättar då också om kvinnor från Örebro län i slutet av 1800 och början av 1900-talet.
- Vi startar med det här en eftermiddag i november när det är så tråkigt och folk har ingenting att göra sa Maria Larsson.

Musik som inte spelas så ofta.

De två violinsonaterna som kommer att spelas vid det första tillfället spelas inte så ofta berättade Katarina Andreasson och de är skrivna av två kvinnor, Alice Tegnér och Helena Munktell.
Helena Munktell skrev en stor sonat för piano och fiol och den finns ännu inte inspelad heller så det här kommer att vara ett ovanligt tillfälle att få lyssna på den här sonaten.
När man säger Alice Tegnér så tänker de flesta på barnvisor för det var det hon blev känd för men hon skrev även annan musik och den här kvällen blir det hennes största klassiska verk som spelas så det kan bli en riktigt ovanlig upplevelse för de som uppskattar klassisk musik.
- Det blir väldigt spännande musik, som inte är så ofta spelad, det blir två violinsonater av kvinnliga svenska tonsättare sa Katarina Andreasson.

Kvinnor som har satt avtryck.

Mia Geijer har valt att berätta om kvinnor som på något sätt har satt avtryck i Örebro läns historia under den tidsepok som musiken kommer från och det här var en spännande tid för kvinnor som började ta plats i politiken och samhället på ett helt nytt sätt under det tidiga 1900-talet så det finns mycket att berätta om.
Tanken med att berätta om historia är att få möjlighet att lyfta upp personer som kanske inte är så välkända och det kommer inte enbart vara personer från Örebro utan det är från hela länet.
Musiken kommer att vara det viktigaste och Mia Geijer räknar med att prata i ungefär 20 minuter och utgångspunkten för både musik och historia är residensvåningen med de olika epokerna som finns representerade.
- Nu är jag arkitekturhistorier så jag har kanske främst jobbat med den byggda historien men den byggda historien har ju byggherrar och byggkvinnor bakom sig så det är klart att det hänger ihop sa Mia Geijer.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar