×
Logotyp Knytpunkt

I Kalendern:
De senaste 5 videona.

Nytt styre i Örebro kommun.


Energikrisens påverkan på företagen i länet.


Fredrik Persson, miljöns röst i politiken.


Debatt mellan lokala Moderaterna och Socialdemokraterna.


Du hitter fler videos under menyn Video.


 

  Publicerat: 2019-06-15  

Vivallakullen invigd efter en stor upprustning.

Vivallakullen invigd efter en stor upprustning.

I dag lördag var det invigning av Vivallakullen, den stora och höga kulle som kom till när Vivalla byggdes har nu fått ett nytt liv med lekplats, träningsutrusning, tennisbanor och nya upprustade promenadstigar.
Den här dagen med strålande sol hade Örebro kommun ordnat ett ordentligt program för invigningen och det var många örebroare som hade tagit sig till kullen för att vara med.

© 2019 Johan Gullberg - knytpunkt.com
44 Klickbara bilder.

I dag lördag var det invigning av Vivallakullen, den stora och höga kulle som kom till när Vivalla byggdes har nu fått ett nytt liv med lekplats, träningsutrusning, tennisbanor och nya upprustade promenadstigar.
Den här dagen med strålande sol hade Örebro kommun ordnat ett ordentligt program för invigningen och det var många örebroare som hade tagit sig till kullen för att vara med.

Ett långvarigt arbete.

Anne Hernandez Pettersson Stadsmiljöstrateg Örebro kommun berättade innan invigningen att den fördjupade översiktsplanen planen för hela Vivallaområdet blev klar 2016 och sedan så var det flera möten med boende och verksamma i Vivalla för att få tankar och idéer på hur de ville se Vivallakullen och grönområdet runtikring och nu när hon tittar sig runt så ser hon att de lyckades förverkliga flera av de tankar som kom från barn och unga som en lekpark och ställen att umgås på. Parken är nästan helt klar det kommer att asfalteras och sättas upp en toalett och lite andra småsaker men nu kunde de inte hålla sig längre från att ha en ordentlig invigning berättade Anne Hernandez Pettersson.
- Vi började med att röja runt kullen och öppna upp för att göra gångstigar och sedan så har vi utvecklat parken under tre år med olika delar sa Anne Hernandez Pettersson.

Förverkligat många idéer.

Anne Hernandez Pettersson berättade att en av de viktigaste sakerna för ungdomar vara att ha en plats att vara på och att den ska ligga nära så att alla kan använda platsen så tillgänglighet var viktig och det är något som de har arbetat mycket med just att alla ska kunna använda hela platsen, även kullen har blivit tillgänglig för alla.
En plats som ligger lite bakom kullen visste de inte riktigt vad de skulle hitta på med men den blev en tennisbana som Simon sportklubb nu använder för sin tennisklubb.
- Det handlade fram för allt om en plats att vara på som är till för alla sa Anne Hernandez Pettersson.

En året runt park.

Vivallakullen kommer inte enbart vara en sommarplats utan det går fortfarande att åka pulka på vintern och de har satsat på belysning så att den ska kunna användas även när det är mörkt och på våren så ska det bli en blomstrande kulle men det får vänta till nästa år för att se det, men till hösten så kommer det förhoppningsvis att finnas äpplen på de äppelträd som finns runtom kullen idag.
På frågan när e kommer att bli helt klara med parken så blev svaret att men när blir man klar egentligen, den här grönytan kan utvecklas ännu mer framöver om det finns behov av det när Örebro växer och den får lite av en stadsparkskänsla och allt eftersom parken används så kommer det komma in synpunkter få förbättringar och förändringar som de som använder parken vill se.
- Det var 50 år sedan man lade byggmassorna här från Vivalla så det kanske var dags att vi började sa Anne Hernandez Pettersson.

En total förvandling.

Ni som har besökt Vivallakullen innan allt det här arbetet och kommer ihåg hur jobbig kullen kunde vara att bestiga kommer att få en stor överraskning om ni besöker den nu, det finns en ordentlig promenadväg runt kullen och både en serpentinväg och en trappa upp till toppen på kullen där det också finns ett konstverk som heter äppeltanke och det invigdes också under dagen.
Konstnärerna Bigert och Bergström var på plats och de berättade att första gången de besökte Vivallakullen så var det vinter och kullen var inte den enklaste att bestiga och själva invigningen som startades med musik av Bongo band och det var första gången som de haft den typen av musik på en invigning av ett konstverk.

Äppeltanke vann.

Att det skulle finnas ett konstverk på toppen av kullen var rätt så självklart och Örebro kommun anordnade en tävling för konstnärer och Äppeltanke var den som vann och första gången som de besökte kullen var det vinter, kallt och de fick verkligen bestiga kullen eftersom inte trappen fanns än och så har de besökt kullen ett par gånger senare.
Äppeltanke ska inte ses som ett äppelskrutt även om det är ett äpple med flera bitar borta, för ett skrutt är något som man kastar bort, men tanken med ett äpple är att det står för bland annat kunskap, eftertanke och fruktsamhet för att bara nämna några och taken är att du ska kunna sitta i Äppeltanke och fundera på livet eller vad du nu nu vill.
- Det är en plats för eftertänksamhet, eller nästa steg i livet eller att smälta det man har varit med om eller så blir det bara en liten hemlig mötespunkt sa Lars Bergström.

Tillbaka

Kommentarer:

Lämna en kommentar